Piškoti s semeni in koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Specite si te enostavne piškote s semeni in koščki čokolade in zamenjajte kupljene piškote ob dnevih, ko se vam nekaj “zalušta” in grizlja. Tovrstni piškoti so pa primerni tudi za doječe mamice, saj zvišujejo laktacijo.

Piškoti s semeni in koščki čokolade – pripomočki:

  • ena večja in ena manjša plastična posoda
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • nož in deska
  • ročni mešalec
  • mlinček (za mletje semen)
  • pekač in peki papir
  • pečica

Piškoti s semeni in koščki čokolade – sestavine:

(za 25 piškotov)

  • 130 g mehkega masla
  • 100 g rjavega sladkorja (BIO)
  • 30 ml vode
  • 30 g mletih lanenih semen
  • 2 večji jajci
  • ščep soli
  • 1 vanilin sladkor
  • 250 g moke tip 500
  • žlička pecilnega praška
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 80 g sezamovih semen
  • 50 g čokolade (jedilna ali vsaj 70%)

Piškoti s semeni in koščki čokolade – postopek:

Lanena semena zmeljemo v prah (jaz sem uporabila kar mlinček za kavo). Prahu dodamo vodo in pustimo mirovati vsaj 5 minut.

Zmehčano maslo in sladkor zmešamo s plačnim mešalcem.

Tej zmesi dodamo eno jajca ter premešamo, nato pa še drugo jajce in ponovno premešamo. Nato primešamo še namočena lanena semena ter vanilin sladkor.

V maso dobro vmešamo sezamova semena in ščep soli. Nato pa postopoma dodajamo še moko s pecilnim praškom.

Zmesi dodamo še ovsene kosmiče in dobro premešamo. Masa je na tej točki že zelo gosta in malenkost lepljiva, tako, da le vztrajno dobro premešamo.

Čokolado narežemo na poljubno velike koščke ter dodamo še preostali masi.

Masa je gotova! Pečico prižgemo na 180°C in pekač obložimo s peki papirjem. Z rokami oblikujemo okrogle ploščice in polagamo na pekač.

Pečemo 20 – 25 minut, oziroma odvisno od debeline piškotov. Moji so bili debeline približno 5 mm. Po končani peki pustimo piškote kar na pekaču, da se ohladijo. Koščki čokolade se bodo kar topili v ustih!

Kot že rečeno v uvodu, so tovrstni piškoti primerni za doječe mamice saj ovseni kosmiči in sezamova semena povečujejo laktacijo, tako, da si jih privoščite brez slabe vesti. Pa prijetno grizljanje.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor