Sladki kutinov sir
Print Friendly, PDF & Email

Kutine so zelo dišeči in aromatični sadeži, ki so jih poznali že veliko let nazaj. Nato so šle malo v pozabo, sedaj pa spet pridobivajo na iskanosti. Surove so neužitne, vendar s termično obdelavo lahko pričaramo slastne marmelade, gosti sok, sirup … Ena prav posebna specialiteta iz kutin je prav zagotovo sladki kutinov sir, ki seveda ni sir, temveč žele, vendar sladica je prepoznavna pod imenom kutinov sir. Kutine vsebujejo veliko vitamina C, zato so v hladnejših dnevih še toliko bolj dobrodošle.

Sladki kutinov sir – pripomočki:

 • tehtnica
 • nož za lupljenje
 • lonec za kuhanje
 • kuhalnica
 • palični mešalnik
 • pekač mere 35 x 21 cm
 • peki papir
 • nož

Sladki kutinov sir – sestavine:

 • 1 kilogram očiščenih kutin
 • 900 g sladkorja
 • sok ene limone

In še:

 • cca. 5 žlic kristalnega sladkorja za posip (ni obvezno)

Sladki kutinov sir – postopek:

Kutinam odstranimo dlačice iz olupkov. To najlažje storimo tako, da jih operemo pod tekočo vodo. Nato jih olupimo. Vendar šele kasneje, ko sem kutinov sir že skuhala, sem izvedela, da kutin ni potrebno lupiti. Torej se lahko temu opravilu izognete.

Kutine prerežemo na pol in jim odstranimo pečke in morebitne črvive dele.  Pozor – pri tem opravilu bodite pozorni, da se ne porežete z nožem,  kajti kutine so zelo trde in se težko odstrani pečke. Olupke in pečke ne zavrzite, temveč jih v nekaj tekočine skuhajte in to vodo nato uporabite za kuhanje kutin. Namreč pečke in olupki vsebujejo veliko pektina, ki bo pomagal pri zgoščevanju kutinovega sira.

Kutinam dodamo cca. 200 ml vode v kateri so se kuhali olupki in pečke. Sedaj kutine ne bodo prekrite z vodo, vendar med kuhanjem bodo upadle in bo tekočine ravno dovolj.

Ko so kutine kuhane, preverimo koliko je še tekočine v loncu. Načeloma je je zelo malo, kajti med kuhanjem izpari. Če pa bi je bilo še vedno veliko, jo nekoliko odlijemo, namreč preveč tekočine bi znatno podaljšal čas sušenja. Nato vzamemo palični mešalnik in vse skupaj spasiramo v gladko, gosto kašo.

Sedaj izberemo  ponev s čim širšim dnom in z visokimi stranicami ter vanjo presipamo kutinovo kašo. Če takšne ponve nimamo, izberemo lonec s širšim dnom, kajti to nam bo olajšalo in skrajšalo kuhanje sladkega kutinovega sira. Sedaj dodamo sok ene limone in sladkor. Vse dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo cca. 1 uro in pol. Vmes večkrat premešamo in pazimo, da se nam ne prismodi. Med kuhanjem bo kaša spremenila barvo, postala bo bolj temnejša in bolj intenzivne barve. Verjetno se bo marsikomu zdelo veliko preveč sladkorja v receptu, vendar kutinov sir ne jemo “na žlico” in zato košček ali dva ne bo škodil. Priporočam, da ne dozirate manjše količine sladkorja, ker boste imeli težavo pri strjevanju sladice.

Ko se je kaša zgostila in ko dobite občutek, da je ni več mogoče kuhati naprej, ker bi si prismodila, jo odstavite iz ognja. Pekač obložite s peki papirjem in enakomerno premažite kašo. Debelina plasti je odvisna od pekača. Pri meni je bila 13 mm, vendar nič ne bo narobe, če bo tanjša ali še kakšen mm debelejša.

 

Sedaj pride na vrsto tisti najbolj dolgotrajen postopek – sušenje. Odločite se lahko, da sušite v suhem prostoru ali v pečici. Jaz sem uporabila kar oba postopka. Najprej sem 1 uro sušila v pečici na 70 stopinj Celzija klasične peke in nato spet v suhem prostoru. Če sem v pečici kaj pekla in, ko se je ohlajala, sem izkoristila temperaturo in spet za kakšno uro kutinov sir potisnila v pečico. Nekako po 4-ih dneh sem ga s pomočjo peki papirja obrnila okoli. Ves postopek sušenja sem ponavljala 10 dni. Nato sem bila že preveč nestrpna in sem ga načela.

Z ostrim nožem kutinov sir narežemo na kocke in jih povaljamo v kristalni sladkor (ni obvezno).

Sedaj nam preostane samo še uživanje ob izjemno prefinjenem okusu sladkega kutinovega sira, kateri nam pričara nadvse omamne arome, ki se prepletajo s sladko kislim okusom. Res jih je vredno poskusiti.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor