Pesto iz bazilike za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Bazilika, katero hladno sesekljamo skupaj z oljem in soljo, ter shranimo v kozarčke, nam bo na razpolago skozi vse leto. Bazilikin pesto je krasna zelena omaka, ki je vsestransko uporabna. Po odprtju pesto shranimo v hladilnik in porabimo v 7 dneh.

Pesto lahko naredimo iz različnih vrst sveže bazilike, jaz sem izbrala navadno zeleno baziliko, ker ima nežen okus in lepo zeleno barvo, da ostane pesto lepo zelen. Če želimo, da naredimo lepo zeleno omako iz bazilike, moramo sestavine pred sekljanjem dobro ohladiti, najbolje, da že očistimo sestavine shranimo v hladilniku preko noči. Paziti moramo, da se sestavine med sekljanjem ne segrejejo in zaradi tega izgubijo lepo zeleno barvo.

Če vam je aroma bazilike všeč, vrta pa nimate, jo lahko gojite tudi v cvetličnih lončkih. Baziliko lahko tudi sušimo za začimbo.

Pesto iz bazilike

Pesto iz bazilike – pripomočki

  • blender ali palični sekljalnik
  • stekleni kozarček za 210 ml
  • nepoškodovani pokrovček

Pesto iz bazilike – sestavine

Za 1 kozarček 210 ml

  • 100 g očiščene bazilike
  • 100 ml ekstra deviškega olivnega olja
  • 7 g morske soli

Pesto iz bazilike – postopek priprave

Baziliki s škarjami porežemo vršičke, če je potrebno, jo operemo, vendar jo moramo pred naslednjem postopkom, dobro osušiti. Osušene liste odtrgamo od stebel, jih odtehtamo, pripravimo tudi olje in sol. Liste bazilike, olje in sol dobro ohladimo v hladilniku, da se med sekljanjem bazilika ne bo segrela in bo obdržala lepo zeleno barvo.

Nasvet
Stebelc bazilike za pesto ne uporabimo, ker so pretrdi, shranimo jih lahko v vrečke in zamrznemo v zamrzovalniku, ter jih lahko uporabimo za dodajanje  zaradi  arome  omakam, juham,  pečenkam … preden jed ponudimo stebelca odstranimo.


Pesto iz bazilike

V sekljalnik naložimo liste bazilike, dodamo olje in sol. Vse skupaj na hitro dobro sesekljamo.

Nato pesto  naložimo v steklen kozarček, pazimo, da je vrat kozarčka čist in dobro zapremo.

Pesto iz bazilike

Pesto je izredno fina omaka polnega okusa, ki se pripravi hladno.

Tako pripravljen pesto iz bazilike lahko uporabimo za hitro pripravo kosila, pesto bazilike enostavno umešamo v še vroče kuhane in odcejene testenine in takoj postrežemo s parmezanom in okusno aromatično kosilo je pripravljeno. Testenine s pestom iz bazilike lahko ponudimo tople ali hladne, v obeh primerih je jed okusna.

Pesto iz bazilike

Pesto iz bazilike je ozimnica, ki mora kraljevati v vsaki shrambi, da si izboljšamo kulinarična doživetja. Lučka Glaser

Še nekaj idej, kaj si lahko pripravimo za ozimnico, da si privabimo kulinarična doživetja tudi v mrzlih mesecih

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor