Pesto iz bazilike za ozimnico
Bazilika, katero hladno sesekljamo skupaj z oljem in soljo, ter shranimo v kozarčke, nam bo na razpolago skozi vse leto. Bazilikin pesto je krasna zelena omaka, ki je vsestransko uporabna. Po odprtju pesto shranimo v hladilnik in porabimo v 7 dneh.
Pesto lahko naredimo iz različnih vrst sveže bazilike, jaz sem izbrala navadno zeleno baziliko, ker ima nežen okus in lepo zeleno barvo, da ostane pesto lepo zelen. Če želimo, da naredimo lepo zeleno omako iz bazilike, moramo sestavine pred sekljanjem dobro ohladiti, najbolje, da že očistimo sestavine shranimo v hladilniku preko noči. Paziti moramo, da se sestavine med sekljanjem ne segrejejo in zaradi tega izgubijo lepo zeleno barvo.
Če vam je aroma bazilike všeč, vrta pa nimate, jo lahko gojite tudi v cvetličnih lončkih. Baziliko lahko tudi sušimo za začimbo.
Pesto iz bazilike – pripomočki
- blender ali palični sekljalnik
- stekleni kozarček za 210 ml
- nepoškodovani pokrovček
Pesto iz bazilike – sestavine
Za 1 kozarček 210 ml
- 100 g očiščene bazilike
- 100 ml ekstra deviškega olivnega olja
- 7 g morske soli
Pesto iz bazilike – postopek priprave
Baziliki s škarjami porežemo vršičke, če je potrebno, jo operemo, vendar jo moramo pred naslednjem postopkom, dobro osušiti. Osušene liste odtrgamo od stebel, jih odtehtamo, pripravimo tudi olje in sol. Liste bazilike, olje in sol dobro ohladimo v hladilniku, da se med sekljanjem bazilika ne bo segrela in bo obdržala lepo zeleno barvo.
V sekljalnik naložimo liste bazilike, dodamo olje in sol. Vse skupaj na hitro dobro sesekljamo.
Nato pesto naložimo v steklen kozarček, pazimo, da je vrat kozarčka čist in dobro zapremo.
Pesto je izredno fina omaka polnega okusa, ki se pripravi hladno.
Tako pripravljen pesto iz bazilike lahko uporabimo za hitro pripravo kosila, pesto bazilike enostavno umešamo v še vroče kuhane in odcejene testenine in takoj postrežemo s parmezanom in okusno aromatično kosilo je pripravljeno. Testenine s pestom iz bazilike lahko ponudimo tople ali hladne, v obeh primerih je jed okusna.
Pesto iz bazilike je ozimnica, ki mora kraljevati v vsaki shrambi, da si izboljšamo kulinarična doživetja. Lučka Glaser
Še nekaj idej, kaj si lahko pripravimo za ozimnico, da si privabimo kulinarična doživetja tudi v mrzlih mesecih
- Čemažev pesto.
- Sanjski popki čemaža v kisu.
- Drobnjak: prava vitaminska bomba za ozimnico.
- Ocvrte sardele v čebulni marinadi.
- Najboljša jušna zelenjavna začimbna mešanica.
- Najboljše shranjen korenček za ozimnico.
- Koprive – super hrana za ozimnico.
- Čaj poprove mete.
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Paradižnikova mezga z origanom.