Sušenje bazilike za začimbo
Print Friendly, PDF & Email

Če se na vašem vrtu bohoti bazilika in jo radi uporabljate pri kuhanju, potem je sušenje bazilike za začimbo zelo priročno, saj boste tako baziliko v hladnejših mesecih vedno imeli na razpolago.

Naravno lahko posušimo različna zelišča za začimbe in zelišča za čaj, pa tudi sadje – jabolka, slive, …

Naravno sušenje bazilike za začimbo

Sušenje bazilike za začimbo – pripomočki

  • kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje

Sušenje bazilike za začimbo – sestavine

  • količina bazilike, ki jo imamo na razpolago

Sušenje bazilike za začimbo

Pomembno je, da baziliko poberemo v suhem sončnem vremenu, sredi dneva in pred cvetenjem, tako bo imela največ arome in okusa. Liste bazilike lahko postopoma nabiramo vse poletje, ko so listi že veliki.  Listov ne peremo, samo pogledamo, da so čisti, ker so zelo občutljivi, zato z njimi ravnamo čim bolj nežno, baziliko prijemamo samo za stebla.

Naravno sušenje bazilike za začimbo

Lepe liste odrežemo s škarjami pri steblu tako, da padajo na pladenj, na katerem jih bomo sušili. Liste pri tem naložimo tako, da se ne prekrivajo. Sušimo v senčnem, zračnem in suhem prostoru. Med sušenjem baziliko rahlo obračamo, da se vsi listi enakomerno posušijo.

Če pa želimo baziliko posušiti hitreje, lahko uporabimo električni sušilec,  lahko pa si pomagamo tudi s pečico, vendar v obeh primerih temperatura ne sme preseči 30 °C.

Stebla bazilike lahko zamrznemo, in jih uporabimo pri kuhanju omak, juh, … vendar pozor – ko je jed kuhana, jih odstranimo.

Naravno sušenje bazilike za začimbo

Sušenje bazilike na zraku v dobrih pogojih traja okoli 10 dni. Da se prepričamo ali je bazilika suha, z roko zdrobimo list bazilike in, če se lepo zdrobi, lahko nadaljujemo postopek.

Naravno sušenje bazilike za začimbo

Suhe liste bazilike naložimo v sekljalnik in jih sesekljamo na velikost, ki nam odgovarja. Sesekljane liste bazilike shranimo v stekleno, kovinsko … posodo, ki se dobro zapira, da se nam zelišče ne bo razdišalo.

Baziliko lahko uporabimo za jedi iz gob, graha, fižola, juhe, na pici, za začimbo rib in raznovrstnih pečenk, prav posebno pa za jedi iz paradižnika.

Naravno sušenje bazilike za začimbo

Začinimo si jedi z domačimi začimbami, da bodo še bolj okusne. Lučka Glaser

Pa nekaj idej kje uporabiti baziliko:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor