Sušenje bazilike za začimbo
Če se na vašem vrtu bohoti bazilika in jo radi uporabljate pri kuhanju, potem je sušenje bazilike za začimbo zelo priročno, saj boste tako baziliko v hladnejših mesecih vedno imeli na razpolago.
Naravno lahko posušimo različna zelišča za začimbe in zelišča za čaj, pa tudi sadje – jabolka, slive, …
Sušenje bazilike za začimbo – pripomočki
- kozarček s pokrovom ali steklenica s širokim vratom za shranjevanje
Sušenje bazilike za začimbo – sestavine
- količina bazilike, ki jo imamo na razpolago
Sušenje bazilike za začimbo
Pomembno je, da baziliko poberemo v suhem sončnem vremenu, sredi dneva in pred cvetenjem, tako bo imela največ arome in okusa. Liste bazilike lahko postopoma nabiramo vse poletje, ko so listi že veliki. Listov ne peremo, samo pogledamo, da so čisti, ker so zelo občutljivi, zato z njimi ravnamo čim bolj nežno, baziliko prijemamo samo za stebla.
Lepe liste odrežemo s škarjami pri steblu tako, da padajo na pladenj, na katerem jih bomo sušili. Liste pri tem naložimo tako, da se ne prekrivajo. Sušimo v senčnem, zračnem in suhem prostoru. Med sušenjem baziliko rahlo obračamo, da se vsi listi enakomerno posušijo.
Če pa želimo baziliko posušiti hitreje, lahko uporabimo električni sušilec, lahko pa si pomagamo tudi s pečico, vendar v obeh primerih temperatura ne sme preseči 30 °C.
Stebla bazilike lahko zamrznemo, in jih uporabimo pri kuhanju omak, juh, … vendar pozor – ko je jed kuhana, jih odstranimo.
Sušenje bazilike na zraku v dobrih pogojih traja okoli 10 dni. Da se prepričamo ali je bazilika suha, z roko zdrobimo list bazilike in, če se lepo zdrobi, lahko nadaljujemo postopek.
Suhe liste bazilike naložimo v sekljalnik in jih sesekljamo na velikost, ki nam odgovarja. Sesekljane liste bazilike shranimo v stekleno, kovinsko … posodo, ki se dobro zapira, da se nam zelišče ne bo razdišalo.
Baziliko lahko uporabimo za jedi iz gob, graha, fižola, juhe, na pici, za začimbo rib in raznovrstnih pečenk, prav posebno pa za jedi iz paradižnika.
Začinimo si jedi z domačimi začimbami, da bodo še bolj okusne. Lučka Glaser
Pa nekaj idej kje uporabiti baziliko:
- Špageti moje mladosti.
- Šparglji v mesni omaki s testeninami.
- Pica z mortadelo in mocarelo.
- Paradižnik z baziliko v lastnem soku.
- Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico.