Marmelada iz nektarin z banano in pomarančo
Sočne sladke nektarine v kombinaciji z banano in pomarančo ujete v odlično domačo marmelado, ki je ena izmed mnogih, ki dopolnjujejo mojo ozimnico. Marmelada iz nektarin z banano in pomarančo je pripravljena hitro in enostavno.
Pripomočki za marmelado iz nektarin:
- palični mešalnik
- poljubno veliki stekleni kozarci s pokrovčki
Sestavine za marmelado iz nektarin
Za malo manj kot 5 300 ml kozarcev:
- 1 kg razkoščičenih nektarin
- 1 pomaranča
- 2 banani (240 – 270 g)
- 300 g sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja z burbonsko vaniljo
- 2 želirni sredstvi z oznako 2:1*
* Lahko uporabite tudi 1 želirno sredstvo v kombinaciji s citronsko kislino (glej navodila želirnega sredstva)
Priprava marmelade iz nektarin
Umitim in osušenim nektarinam odstranimo koščice in jih narežemo na koščke. Dodamo olupljeni in na koščke natrgani banani, pomarančo pa prerežemo dobro ožamemo ter sok, ki smo ga ujeli, cca. 1 dl ga je, prilijemo k ostalemu sadju v posodi. Dodamo še vaniljev sladkor in sladkor, pri čemer pa nekaj sladkorja prihranimo za kasneje. Pristavimo na štedilnik in med mešanjem segrevamo. Ko se vsebina segreje in prične vreti, zmanjšamo temperaturo in ob pogostem mešanju in nežnem vrenju kuhamo toliko časa, da se sadje zmehča, približno 15 – 20 minut.
Zmehčano sadje s paličnim mešalnikom zmiksamo. Lahko pustimo kakšen košček ali pa spasiramo čisto do gladkega. Pristavimo nazaj na štedilnik in počakamo, da zavre nazaj, potem pa hitro vmešamo želirno sredstvo, ki smo ga primešali sladkorju, ki smo ga odvzeli od začetne celote. Pokuhamo še za par minutk in marmelada iz nektarin z banano in pomarančo je kuhana.
Preostane nam le še, da jo napolnimo v čiste steklene kozarčke. Sama si pri tem pomagam z lijem in zajemalko. Kozarčke napolnimo skoraj do vrha in jih zapremo s čistimi pokrovčki, ki dobro tesnijo in jih enega poleg drugega naložimo na krpo ali odejo in jih pokrijemo ter pustimo, da se počasi ohladijo.
Ohlajene kozarčke z marmelado opremimo z napisom o vsebini shranka ter jih hranimo v temnem, hladnem in suhem prostoru.
Ljubitelji domačih marmelad poskusite še:
- jagodno marmelado z josto,
- marmelado iz borovnic, ribeza in banan,
- slivovo marmelado s cimetom,
- borovničevo marmelado s cimetom,
- breskovo marmelado z jagodami,
- jagodno borovničevo marmelado z banano,
- jagodno marmelado z breskvijo,
- marelično marmelado s češnjami,
- marelično marmelado z breskvami, borovnicami in jagodami,
- češnjevo marmelado z banano.