Marelični gosti sok
Print Friendly, PDF & Email

Marelični gosti sok s svojo oranžno barvo zapelje tako stare kot mlade. A ne le na oko privlačen, je tudi zelo okusen sok, ki ga lahko v poletnih dneh ponudimo skupaj s sladoledom, pozimi pa stepeno sladko smetano. Njegova priprava pa je kar se da enostavna.
Marelice so vitaminsko zelo bogate, imajo polno vitaminov in mineralov, kot so vitamini C, E, A, B1, B2, ter minerali železo, kalij, kalcij, fosfor … Iz sadežev, marelic, sem pripravila tudi marelično marmelado.

Marelični sok

Pripomočki za pripravo mareličnega gostega soka

  • palični mešalnik
  • steklenice s pokrovčki

Sestavine za marelični gosti sok

Za pet litrov gostega soka

  • 2000 g marelic
  • 700 g sladkorja
  • 30 g citronke
  • 3000 ml vode

Priprava mareličnega gostega soka

Nabrane marelice pregledamo, da so dovolj zrele, odstranimo nagnite in jih nato operemo, oprane marelice damo na cedilo, da voda odteče.

Marelični sok

Oprane marelice olupimo, to naredimo najhitreje tako, da jih za 2 do 3 minute potopimo v vrelo vodo in olupek bo brez težav odstopil, ko je marelica olupljena, ji odstranimo še koščico.

Marelični sok

Marelice, ki smo jih olupili in odstranili peške, s paličnim sekljalnikom sesekljamo da dobimo gladko tekočo maso.

Marelični sok

Dolijemo vodo in postavimo na štedilnik ter počakamo, da zavre in nato med stalnim mešanjem dodamo še sladkor, ki smo mu dodali citronsko kislino in kuhamo na zmernem ognju še 12 do 15 minut in gosti marelični sok je pripravljen za polnjenje v steklenice.

Marelični sok

Da steklenice ne počijo, jih najprej segrejemo ali pa jih polnimo na kovinski podlagi. Napolnjene steklenice zapremo in jih za 2 do 3 minute obrnemo na glavo, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo, najbolje preko noči.

Marelični sok

Napolnjene in ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, steklenice hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.

Marelični sok

Marelice so sadež, ki ga imam najrajši, zato ga tudi najrajši pripravim kot shranek. Lučka Glaser

Tudi iz druge vrste sadja lahko pripravimo sokove ali sirupe

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor