Marelični gosti sok
Marelični gosti sok s svojo oranžno barvo zapelje tako stare kot mlade. A ne le na oko privlačen, je tudi zelo okusen sok, ki ga lahko v poletnih dneh ponudimo skupaj s sladoledom, pozimi pa stepeno sladko smetano. Njegova priprava pa je kar se da enostavna.
Marelice so vitaminsko zelo bogate, imajo polno vitaminov in mineralov, kot so vitamini C, E, A, B1, B2, ter minerali železo, kalij, kalcij, fosfor … Iz sadežev, marelic, sem pripravila tudi marelično marmelado.
Pripomočki za pripravo mareličnega gostega soka
- palični mešalnik
- steklenice s pokrovčki
Sestavine za marelični gosti sok
Za pet litrov gostega soka
- 2000 g marelic
- 700 g sladkorja
- 30 g citronke
- 3000 ml vode
Priprava mareličnega gostega soka
Nabrane marelice pregledamo, da so dovolj zrele, odstranimo nagnite in jih nato operemo, oprane marelice damo na cedilo, da voda odteče.
Oprane marelice olupimo, to naredimo najhitreje tako, da jih za 2 do 3 minute potopimo v vrelo vodo in olupek bo brez težav odstopil, ko je marelica olupljena, ji odstranimo še koščico.
Marelice, ki smo jih olupili in odstranili peške, s paličnim sekljalnikom sesekljamo da dobimo gladko tekočo maso.
Dolijemo vodo in postavimo na štedilnik ter počakamo, da zavre in nato med stalnim mešanjem dodamo še sladkor, ki smo mu dodali citronsko kislino in kuhamo na zmernem ognju še 12 do 15 minut in gosti marelični sok je pripravljen za polnjenje v steklenice.
Da steklenice ne počijo, jih najprej segrejemo ali pa jih polnimo na kovinski podlagi. Napolnjene steklenice zapremo in jih za 2 do 3 minute obrnemo na glavo, nato jih pravilno obrnemo in pokrijemo s kuhinjsko krpo ali brisačo in pustimo, da se počasi ohlajajo, najbolje preko noči.
Napolnjene in ohlajene steklenice opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka, steklenice hranimo v temnem neogrevanem prostoru, njihova uporabnost je najmanj eno leto.
Marelice so sadež, ki ga imam najrajši, zato ga tudi najrajši pripravim kot shranek. Lučka Glaser
Tudi iz druge vrste sadja lahko pripravimo sokove ali sirupe
- Moktajl z rdečimi robidnicami.
- Domač malinovec.
- Ingverjev napitek.
- Gosti sok iz vinogradniških breskev.
- Breskov sok za ozimnico.
- Kutinov gosti sok.
- Ribezov sok iz sokovnika.
- Rabarbara in breskev v gostem soku.
- Grozdni sok iz sokovnika na paro.
- Odličen bezgov sirup.