Češnje v lastnem soku
Češnje v lastnem soku so prvovrsten shranek, pri katerem se ohrani prvotni okus češenj, saj je pripravljen brez raznih dodatkov. Tako pripravljene in shranjene češnje lahko uživamo kar takšne, kot bi recimo jedili kompot, ali pa jih uporabimo pri pripravi različnih sladic; v sadnih solatah, sladicah v kozarčku, v biskvitnih pecivih ali pa zavitkih … možnosti je toliko, kolikor je gospodinj.
S tem, ko češnje vložimo, sprostimo prostor v zamrzovalniku za druga živila.
100 gramov češenj vsebuje le 67 kalorij, vendar zelo sladke češnje vsebujejo tudi do 10 do 15 odstotkov več sladkorja, vendar pa so bogate z antioksidanti in z drugimi koristnimi sestavinami. Poleg vitamina C vsebujejo še vitamine A, B1, B2 in B6, železo, fosfor, bioflavonoide, elagično kislino in antocianine.
Pripomočki za češnje v lastnem soku
- kozarci za vlaganje
- pokrovčki, nepoškodovani, ki dobro tesnijo
- distančniki (mrežice) za vlaganje
- pečica
Sestavine za češnje v lastnem soku
Za 5 kozarcev po 720 ml:
- 4 kg češenj
Priprava češenj v lastnem soku
Zaradi različnih vrst češenj, lahko pride do odstopanja v količini češenj in količini napolnjenih kozarcev. Jaz sem imela zelo sočne češnje, v primeru, da so zelo suhe, čeprav jih pustimo razkoščičene vsaj 30 minut do 1 ure, da spustijo sok in se zmehčajo, moramo dodati malo tekočine, vode.
Češnjam najprej odstranimo liste in peclje, nato jih operemo in naložimo na cedilo, da se delno osušijo.
Sedaj jim odstranimo pečke, lahko s posebnim strojčkom ali pa ročno.
Češnje brez pečk pustimo v posodi, vsaj 30 minut, lahko tudi dlje, da se malo zmehčajo.
Nato jih pričnemo nadevati v kozarce, pri čemer jih že od začetka tlačimo, da ni zraka med češnjami, ampak sok češenj zapolni prostor med češnjami. Kozarec tako nadevamo skoraj do vrha s češnjami, na vrh položimo distančnike ali pa zataknemo paličice, da potiskajo češnje v češnjev sok. Tako pripravljene kozarce pokrijemo z nepoškodovanimi pokrovčki in dobro zapremo.
Na pekač v višjim robom (najbolje tisti od pečice) položimo prtiček iz blaga, nanj pa dobro zaprte kozarce češenj, v pladenj damo 1 l hladne vode in vse skupaj postavimo v hladno pečico, sedaj nastavimo temperaturo v pečici na 120 °C klasično in pustimo, da se vse skupaj segreva. Ko kontrolna lučka ugasne, je temperatura v pečici dosegla 120°C, kar pa ne pomeni, da so se tudi shranki na sredini kozarcev segreli na to temperaturo, zato kozarce pasteriziramo na tej temperaturi še 1 uro, nato pečico izklopimo in pustimo kozarce v pečici, do naslednjega dne, da se počasi ohladijo in naredijo vakum. To pomeni, da so pokrovčki malo ugreznjeni.
Češnje v lastnem soku, opremimo z napisom; ime shranka in čas priprave shranka, nato jih shranimo v shrambo in uživamo v prvovrstnem okusu.
Super shranek pripravljen za vse letne čase in brezskrbne užitke. Lučka Glaser
Ste vi ali vaši najdražji oboževalec češenj? Nekaj idej:
- Puding pecivo s češnjami.
- Češnjev zavitek s kislo smetano.
- Hitri češnjev kolač.
- Pecivo lene gospodinje s češnjami.
- Češnjevi cmoki iz skutnega testa.
- Češnje za ozimnico – zamrzovanje češenj.
- Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
- Sušenje pecljev češenj za čaj.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.