Jabolčni sok iz sokovnika
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni sok iz sokovnika si pripravimo takrat, kadar nimamo stiskalnice za stiskanje sadja, pod drevesi jablane, ki je nismo škropili, pa se začnejo nabirati jabolka, ki začnejo odpadati iz jablane in niso primerna za daljše shranjevanje. Jabolka, ki so polna vitaminov in mineralov, ne vsebujejo veliko soka,  zato je tudi količina soka pripravljenega na sokovniku bolj skromna,  sok pa je okusen s pravim vonjem in okusom po jabolkih.

Jabolčni sok iz sokovnika

Pripomočki za pripravo jabolčnega soka iz sokovnika

  • sokovnik na paro
  • steklenice z zamaškom

Sestavine za pripravo jabolčnega soka iz sokovnika

Za 1 liter jabolčnega soka

  • 2000 g narezanih in očiščenih jabolk, lahko iz različnih vrst jabolk

Postopek za pripravo jabolčnega soka iz sokovnika

Jabolka operemo in jih razrežemo na poljubne manjše kose, med rezanjem odstranimo vse nagnite dele, peclje, muho in  koščice, da dobimo res okusen jabolčni sok.

Jabolčni sok iz sokovnika

Narezane kose jabolk naložimo v zgornjo posodo sokovnika in jo pokrijemo, pri kuhanju soka na sokovniku, se držimo tudi navodil proizvajalca sokovnika.

Jabolčni sok iz sokovnika

Sokovnik si pripravimo tako, da sok iz sokovnika teče naravnost v čisto steklenico, ki jo moramo pred polnjenjem segreti ali pa jo polnimo tako, da stoji na kovinski podlagi.

Jabolčni sok iz sokovnika

Napolnjeno steklenico takoj zapremo s čistim, nepoškodovanim zamaškom in jo za nekaj trenutkov nagnemo, nato jo pravilno postavimo in pokrijemo z brisačo ali kuhinjsko krpo in pustimo, da se počasi ohlaja, najbolje preko noči. Ohlajeno steklenico opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako polnjena steklenica je uporabna najmanj 6 mesecev.

Jabolčni sok iz sokovnika

Jabolka so zakladnica zdravja, posebno če jih pojemo surova, toda tudi s toplotno obdelana obdržijo del svojega vitaminskega in rudninskega bogastva. Lučka Glaser

Sok lahko pripravimo tudi iz druge vrste sadja

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor