Feferoni v kisu
Feferoni v kisu so prava poslastica za vse letne čase, prav posebej pa, ko nimamo na razpolago sveže zelenjave, zato si jih pripravimo v času, ko jih imamo na vrtu več kakor jih lahko svežih porabimo. Feferone vložimo, da si popestrimo jedilnik in dodamo različnim obrokom, narezkom, sendvičem …
Tako lahko vložite pekoče ali ne pekoče feferone, jaz sem vložila ne pekoče feferone.
Feferoni v kisu – pripomočki
- kozarec za vlaganje
- pokrovček
Feferoni v kisu – sestavine
Za 720 ml velik kozarec:
- 250 g očiščenih feferonov
- 150 ml kisa za vlaganje 9%
- 450 ml vode
- morska sol po okusu
- 5 g mešanice začimb za kumarice
Feferoni v kisu – postopek
Feferone v hladni vodi operemo, damo na cedilo, da se osušijo in jim odstranimo peclje.
Očiščene feferone naložimo v čist kozarec tako, da jih polagamo v kozarec, pri tem pazimo, da napolnimo tudi sredinski del v kozarcu.
V kozico damo vodo, kis, morsko sol in začimbe in pristavimo na štedilnik, da tekočina zavre.
Kozarec s feferoni postavimo na kovinsko podlago, da kozarec med polnjenjem ne poči in jih zalijemo s pripravljeno vročo tekočino z začimbami, nato kozarec dobro zapremo.
Vzamemo lonec, na dno katerega položimo kuhinjski servet, nanj pa zaprt kozarec feferonov in zalijemo z vodo, daje kozarec pokrit ter pokrijemo s pokrovko, pristavimo na štedilnik, da voda v loncu zavre, ko zavre zmanjšamo temperaturo in pustimo, da enakomerno vre 20 minut, nato izključimo štedilnik in pustimo feferone v loncu, da se ohladijo, to je približno 20 ur.
Ohlajen kozarec vloženih pasteriziranih feferonov vzamemo iz lonca, ga osušimo in nanj nalepimo nalepko z vsebino in datum shranka ter shranimo v hladen prostor.
Želim vam veliko različnih shrankov v vaši shrambi, da bo zima bolj kulinarično zanimiva. Lučka Glaser
Pripravila sem ideje, kaj lahko še shranite v kozarčke za popestritev vaših jedilnikov:
- V slanici pasterizirani jurčki.
- Česnovi pski v kisu.
- Hren z jabolki v kisu.
- Zelen paradižnik v kisu.
- Paradižnikova solata s čebulo za ozimnico.
- Paradižnikov namaz za ozimnico.
- Posušeni paradižniki v oljčnem olju.
- Sataraš z melancani po sicilijansko.
- Turšija po moje.
- Naribane kumare po mediteransko.