Osvežujoč napitek iz robidnic in žajblja
Okusen in osvežujoč napitek, ki nas ne le odžeja, ampak tudi ohladi in osveži v vročih dneh. Pripravimo ga vsak dan, sproti in svežega, saj nam svež napitek povrne energijo in iz telesa prežene lenobnost in utrujenost.
Robidnice imajo svoj značilen okus in, če niso dovolj zrele tudi trpek kiselkast okus, zato jih nabiramo, ko so res v celoti črne in na otip mehke. Robidnic je več vrst in rastejo prosto v naravi ali pa jih gojimo doma v vrtu, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, me njimi tudi vitamin C, A, B1, B2 in E, med minerali pa je prisoten železo, fosfor in magnezij. Okus in vonj napitka iz robidnic pa izboljšamo tako, da dodamo še liste žajblja, ki vsebujejo značilen vonj in grenčino, rezine limone pa osvežijo trpek okus robidnic.
Napitek iz robidnic in žajblja – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Napitek iz robidnic in žajblja – sestavine
Za 700 ml napitka:
- 750 ml hladne vode
- 150 g robidnic (svežih ali zamrznjenih)
- 10 listov žajblja (svežega ali posušenega)
- 3 rezine bio limone
Napitek iz robidnic in žajblja – postopek
Robidnice nabiramo v suhem vremenu, najbolje v jutranjem času, ko še ni veliko os in drugega mrčesa, nabiramo samo res zrele robidnice, iz katerih v kulinariki lahko pripravimo kvalitetne in okusne pripravke.
Nabrane robidnice, limono in liste žajblja splaknemo pod tekočo hladno vodo, robidnice prerežemo, da med namakanjem izpustijo sok, limono pa narežemo na rezine.
V steklenico s širokim vratom naložimo vse sestavine in jih zalijemo s hladno vodo, steklenico postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, da se voda ohladi in dobi lepo roza barvo.
Osvežilno brezalkoholno pijačo ponudimo v ohlajenem kozarcu, na rob kozarca za dekoracijo zataknemo rezino limone in vejico žajblja.
Narava je polna rastlin in sadežev, iz katerih lahko pripravimo čudovite napitke. Lučka Glaser
Uporaba zrelih robidnic v kulinariki:
- Moktajl z rdečimi robidnicami.
- Robidova marmelada.
- Hruškova marmelada z robidnicami.
- Marmelada iz jagodičevja brez sladkorja (iz pečice).
- Čaj iz robidnic.
- Zamrznjen 100 % robidov sok.
- 100 % robidov sok.
- Puding banana rezine brez peke.