Osvežujoč napitek iz robidnic in žajblja
Print Friendly, PDF & Email

Okusen in osvežujoč napitek, ki nas ne le odžeja, ampak tudi ohladi in osveži v vročih dneh. Pripravimo ga vsak dan, sproti in svežega, saj nam svež napitek povrne energijo in iz telesa prežene lenobnost in utrujenost.

Robidnice imajo svoj značilen okus in, če niso dovolj zrele tudi trpek kiselkast okus, zato jih nabiramo, ko so res v celoti črne in na otip mehke. Robidnic je več vrst in rastejo prosto v naravi ali pa jih gojimo doma v vrtu, vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, me njimi tudi vitamin C, A, B1, B2 in E, med minerali pa je prisoten železo, fosfor in magnezij. Okus in vonj napitka iz robidnic pa izboljšamo tako, da dodamo še liste žajblja, ki vsebujejo značilen vonj in grenčino, rezine limone pa osvežijo trpek okus robidnic.

Osvežujoči napitek iz robidnic in žajblja

Napitek iz robidnic in žajblja – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Napitek iz robidnic in žajblja – sestavine

Za 700 ml napitka:

  • 750 ml hladne vode
  • 150 g robidnic (svežih ali zamrznjenih)
  • 10 listov žajblja (svežega ali posušenega)
  • 3 rezine bio limone

Napitek iz robidnic in žajblja – postopek

Robidnice nabiramo v suhem vremenu, najbolje v jutranjem času, ko še ni veliko os in drugega mrčesa, nabiramo samo res zrele robidnice, iz katerih v kulinariki lahko pripravimo kvalitetne in okusne pripravke.

Osvežujoči napitek iz robidnic in žajblja

Nabrane robidnice, limono in liste žajblja splaknemo pod tekočo hladno vodo, robidnice prerežemo, da med namakanjem izpustijo sok, limono pa narežemo na rezine.

Osvežujoči napitek iz robidnic in žajblja

V steklenico s širokim vratom naložimo vse sestavine in jih zalijemo s hladno vodo, steklenico postavimo v hladilnik za najmanj 4 ure, da se voda ohladi in dobi lepo roza barvo.

Osvežilno brezalkoholno pijačo ponudimo v ohlajenem kozarcu, na rob kozarca za dekoracijo zataknemo rezino limone in vejico žajblja.

Osvežujoči napitek iz robidnic in žajblja

Narava je polna rastlin in sadežev, iz katerih lahko pripravimo čudovite napitke. Lučka Glaser

Uporaba zrelih robidnic v kulinariki:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor