Hruškova marmelada z robidnicami
Print Friendly, PDF & Email

Marmelada po spodnjem receptu je sladkobno kiselkastega okusa in jo lahko uporabljamo pri pečenju peciva, ali pa kot namaz na kruhu ali pekovskem pecivu. Hruške in robidnice vsebujejo veliko vode, zato jih ne moremo skladiščiti tako kot jabolka, ampak jih moramo predelati v shranke, ki bodo bolj obstojni in bodo napolnili našo shrambo.

Hruškova marmelada z robidnicami in želinom

Hruškova marmelada z robidnicami – pripomočki

  • kozarčki za vlaganje s pokrovčki
  • pasirka
  • palični mešalnik

Hruškova marmelada z robidnicami – pripomočki

Za 18 kozarčkov po 210 ml:

  • 2000 g očiščenih in narezanih hrušk
  • 1000 g robidnic
  • 1000 g belega sladkorja
  • 3 vrečke želirnega sredstva  (3 x 25 g)

Hruškova marmelada z robidnicami – postopek

Nabrane hruške operemo, jih razrežemo in jim odstranimo pecelj, muho in semenski del, narezane hruške stresemo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado.

Hruškova marmelada z robidnicami in želinomRobidnic ni potrebno prati, jih samo dobro pregledamo in ročno odstranimo vse smeti in nagnite robidnice, posebno moramo biti pazljivi na mravlje in mrčes, ki se skrivajo med sladkimi robidnicami. Očiščene robidnice s tlačilko za krompir pretlačimo, da izpustijo sok.

Pretlačene robidnice spasiramo z ročno pasirko, da dobimo tekočino brez pešk, ki jo stresemo v lonec na razrezane hruške.

Na zmernem ognju hruške s sokom robidnic segrevamo do vrelišča in med stalnim mešanjem kuhamo tri do pet minut, nato s paličnim sekljalnikom sesekljamo, da dobimo gladko maso, ki ji dodamo želin in sladkor, ter jo med mešanjem kuhamo še pet minut. Kuhano marmelado polnimo v čiste steklene kozarce, ki jih pred polnjenem segrejemo, ali pa jih polnimo na kovinski podlagi, da nam ne počijo. Zaprt kozarec za nekaj trenutkov obrnemo na pokrovček.

Hruškova marmelada z robidnicami in želinom

Pravilno obrnjene kozarce pokrijemo z odejo ali brisačo in pustimo da se počasi ohladijo. Ohlajene napolnjene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini in času shranka. Tako kuhana marmelada je uporabna najmanj dve leti.

Robidnice hruškam dodajo barvo, spremenijo vonj in okus, saj sladkobne hruške in kiselkaste robidnice dajo marmeladi čudovit okus. Lučka Glaser

Iz marmelade lahko pripravimo čudovite sladice

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor