Čaj iz neoluščenega ovsa
Čaj iz neoluščenega ovsa je napitek, ki ima mehak, sladkoben, zemeljski okus z vonjem po žitaricah in pomaga ohranjati dobro počutje in zdravje, saj vsebuje številne koristne sestavine.
Vsebuje vitamine skupine B, (B1, B3, B5, B6), ki nam pomagajo pri pretvorbi hrane v energijo in uravnavajo živčni sistem, vitamin E pa je močan antioksidant, vitamin K pa nam uravnava strjevanje krvi in preprečuje osteoporozo. Minerali kalij, magnezij in železo, pa so pomembni za delovanje in ohranjanje telesnih sistemov, vsebuje tudi antioksidante, ki ščitijo telesne celice pred poškodbami.
Čaj iz neoluščenega ovsa – pripomočki
- tehtnica
- merica za tekočino
Čaj iz neoluščenega ovsa – sestavine
Za 4 skodelice čaja:
- 30 g neoluščenega ovsa
- 1000 ml hladne vode
- sladkor ali med po želji in okusu
Čaj iz neoluščenega ovsa – postopek priprave
Za kuhanje čaja iz ovsa uporabljamo neoluščena zrna, saj se ravno v luščinah nahajajo vse koristne snovi, ki jih naše telo potrebuje, zrna pa morajo biti pridelana na ekološki način, če jih kupujemo v trgovini ali tržnici, morajo imeti BIO oznako in biti pravilno shranjena.
Zrna ovsa pred kuhanjem splaknemo skozi cedilo s hladno vodo in jih stresemo v čajnik, ki smo ga napolnili s hladno vodo, ko voda zavre ga kuhamo na zmernem ognju 8 – 10 minut. Nato ga odstavimo in pokritega pustimo stati 10 – 12 minut, da pridobi na barvi in se vse koristne snovi razpustijo v vodi, nato ga precedimo.
Čaj lahko pijemo topel ali hladen, ne glede na čas dneva, 2 – 3 skodelice dnevno, lahko si ga posladkamo s sladkorjem ali medom po svojem okusu.
Uživajte v vsaki skodelici čaja, pripravljenega z ljubeznijo. Lučka Glaser
Čaj pa lahko skuhamo tudi iz zelenih listov različnih zelišč
- Ledeni čaj iz koprive, smrekovih vršičkov, mete in rmana.
- Čaj iz posušenih listov kutine
- Čaj iz svežih listov mete.
- Čaj iz listov gozdnih jagod.
- Čaj iz listov oljke.
- Čaj iz listov regrata.
- Čaj iz listov vinske trte.
- Zdravilen čaj iz kopriv.
- Čaj iz cvetov in listov šipka.
- Čaj iz rožmarina.