Čaj iz neoluščenega ovsa
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz neoluščenega ovsa je napitek, ki ima mehak, sladkoben, zemeljski okus z vonjem po žitaricah in pomaga ohranjati dobro počutje in zdravje, saj vsebuje številne koristne sestavine.
Vsebuje vitamine skupine B, (B1, B3, B5, B6), ki nam pomagajo pri pretvorbi hrane v energijo in uravnavajo živčni sistem, vitamin E pa je močan antioksidant, vitamin K pa nam uravnava strjevanje krvi in preprečuje osteoporozo. Minerali kalij, magnezij in železo, pa so pomembni za delovanje in ohranjanje telesnih sistemov, vsebuje tudi antioksidante, ki ščitijo telesne celice pred poškodbami.

Čaj iz neoluščenega ovsa

Čaj iz neoluščenega ovsa – pripomočki

  • tehtnica
  • merica za tekočino

Čaj iz neoluščenega ovsa – sestavine

Za 4 skodelice čaja:

  • 30 g neoluščenega ovsa
  • 1000 ml hladne vode
  • sladkor ali med po želji in okusu

Čaj iz neoluščenega ovsa – postopek priprave

Za kuhanje čaja iz ovsa uporabljamo neoluščena zrna, saj se ravno v luščinah nahajajo vse koristne snovi, ki jih naše telo potrebuje, zrna pa morajo biti pridelana na ekološki način, če jih kupujemo v trgovini ali tržnici, morajo imeti BIO oznako in biti pravilno shranjena.

Čaj iz neoluščenega ovsa

Zrna ovsa pred kuhanjem splaknemo skozi cedilo s hladno vodo in jih stresemo v čajnik, ki smo ga napolnili s hladno vodo, ko voda zavre ga kuhamo na zmernem ognju 8 – 10 minut. Nato ga odstavimo in pokritega pustimo stati 10 – 12 minut, da pridobi na barvi in se vse koristne snovi razpustijo v vodi, nato ga precedimo.

Čaj lahko pijemo topel ali hladen, ne glede na čas dneva, 2 – 3 skodelice dnevno, lahko si ga posladkamo s sladkorjem ali medom po svojem okusu.

Opozorilo
Čeprav je čaj iz ovsa na splošno varen, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom, posebno če ste alergični na gluten ali imate druge zdravstvene težave.

Čaj iz neoluščenega ovsa

Uživajte v vsaki skodelici čaja, pripravljenega z ljubeznijo. Lučka Glaser

Čaj pa lahko skuhamo tudi iz zelenih listov različnih zelišč

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor