Čaj iz svežih listov mete
Print Friendly, PDF & Email

Čaj iz svežih listov mete je prijetno okusen, z močno aromo po mentolu, ki ga listi mete vsebujejo in na nas deluje zelo pomirjajoče in se kot napitek izvrstno prileže, saj ga lahko popijemo toplega ali ohlajenega.
Meta, zdravilno zelišče, ki ga ponuja narava, je polno antioksidantov, vitaminov C in A, folne kisline, magnezija, bakra, železa, kalija in kalcija. Uporabna je tako v zdravilstvu, kulinariki in v kozmetične namene. Poznamo več vrst mete, med njimi je najbolj poznana poprova meta, ki vsebuje veliko mentola, ostale divje vrste mete, ki imajo tudi aromatičen vonj poprove mete, pa večinoma ne vsebujejo veliko mentola.

Čaj iz svežih listov mete

Čaj iz svežih listov mete – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Čaj iz svežih listov mete – sestavine

Za 3 skodelice čaja:

  • 12 – 15 listov mete
  • 500 ml vode
  • sladkor ali med po želji

Priprava čaja iz svežih listov mete

Sveže liste mete nabiramo v suhem vremenu pred cvetenjem, takrat vsebujejo največ koristnih snovi in imajo tudi najmočnejšo aromo, čaj kot napitek si lahko skuhamo občasno kot napitek po obroku.

Čaj iz svežih listov mete

V čajnik naložimo liste mete, ki smo jih pred tem na hitro splahnili pod tekočo hladno vodo, posebno, če smo jih nabrali v nečistem okolju.

Liste mete prelijemo z vročo vodo, čajnik pokrijemo in počakamo 8 – 10 minut.

Čaj iz svežih listov mete

Kuhani metov čaj precedimo in ga natočimo v skodelice, za vsako pitje čaja preko celega dne, si pripravimo sveže kuhan čaj, toda največ 3 skodelice dnevno. Pravi ljubitelji metinega čaja, ga pijejo brez vseh dodatkov, lahko pa dodamo po svoji želji sok limone, med in seveda tudi sladkor.

Čaj iz svežih listov mete

Čudovit napitek, ki ga pijemo ko smo zdravi, še rajši pa takrat ko nam zdravje ne služi najbolje. Lučka Glaser

Še nekaj nasvetov za uporabo mete …

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor