Solatna zloženka iz jajc in šunke s čebulo
Okusen ter vitaminsko bogat hladen obrok, ki ga lahko pripravimo zelo na hitro, saj kuhanje jajc in rezanje ostalih sestavin ne vzame veliko časa. Zato si v dneh, ko nam zapaše kaj hladnega, lahkega, le pripravite solatno zložnsko iz jajc in šunke. V času velikonočnih praznikov in pri različnih praznovanjih, se nam velikokrat dogodi, da nam ostanejo v trdo kuhana jajca in šunka, ki jih s pripravo tega obroka lahko koristno uporabimo.
Pripomočki za pripravo solatne zloženke iz jajc in šunke
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo solatne zloženke iz jajc in šunke
Za dve osebi:
- 5 trdo kuhanih jajc
- 70 g čebule
- 150 g šunke
- olje po okusu
- kis po okusu
- sol po okusu
- poper po želji
Priprava solatne zloženke iz jajc in šunke
Jajca, damo v primerno veliko posodo, jih zalijemo z vodo in kuhamo 10 do 12 minut, nato jih delno ohladimo in olupimo, s pomočjo rezalnika (ali nožem) jih narežemo na tanke rezine.
Čebulo olupimo in jo narežemo na rezine, šunko najprej narežemo na rezine debeline 4 do 5 milimetrov, rezine pa na trakce, široke 5 do 10 milimetrov in dolge 30 do 4o milimetrov.
V skledo najprej naložimo plast narezanih jajc, nato dodamo plast šunke in plast čebule, to ponavljamo tako dolgo, da uporabimo vse narezane sestavine.
Narezane sestavine po potrebi še posolimo, popopramo, dodamo kis in olje.
Tudi iz jajc in šunke lahko pripravimo okusen hladen in vitaminsko bogat obrok. Lučka Glaser
Poleg pa je dobrodošel tudi kos doma pečenega kruha:
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Konopljin kruh iz kruhomata.
- Mlečni bel kruh iz kruhomata.
- Nočni črni kruh.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Bel kruh z drožmi.
- Koruzni kruh.
- Polnozrnat kruh s solno kvasno emulzijo.
- Ržen kruh z drožmi.
- Ovseni kruh s kvasno emulzijo.