Skuta – zvečer potrebujemo beljakovine
Print Friendly, PDF & Email

Enostaven, zdrav, lahko prebavljiv in hitro pripravljen obrok za večerjo. Telo nam bo hvaležno in zjutraj se bomo prebudili polni energije, kot novi. V večernih urah in ponoči se naše telo pripravlja na počitek, regeneracijo tkiv in tvorbo hormonov ter encimov, ki jih bomo potrebovali ob začetku novega dne. Ker smo ljudje sestavljeni pretežno iz beljakovin in mineralov vam je že jasno, kaj vam želim povedati. V tem času ima telo tudi edinstveno sposobnost beljakovine prebaviti in predelati v sebi lastne beljakovine. Torej pomagajmo mu, da bo lažje zmoglo to nalogo.skuta-za-uravnotežen-zajtrk-2

Skuta – pripomočki:

  • žlička in skodelica
  • nož

Skuta – sestavine:

  • nekaj žlic domače skute iz nehomogeniziranega mleka
  • žlica ali dve kisle smetane
  • konopljina semena
  • nekaj žličk figove marmelade
  • rezina rženega ali polnovrednega kruha

Sestavine prilagodimo po lastnem okusu in apetitu.

Skuta – postopek priprave:

V skodelico ali manjšo skledo (odvisno od apetita in starosti jedca) damo nekaj žlic skute, žlico ali dve kisle smetane, konopljina semena in figovo marmelado. Sestavine dobro premešamo in slasten ter prehransko uravnotežen obrok je gotov. Postrežemo brez ali z rezino kruha – odvisno od lakote, ki nas je pograbila. Če smo bili športno ali fizično aktivni, bo telo imelo veliko dela, zato je obrok lahko obilnejši. Več beljakovin potrebujejo tudi otroci v obdobju rasti in starostniki zaradi slabšega izkoristka. Verjemite, oblizovali si boste prste in skodelica bo mogoče dobila kakšno luknjo?

Za večerjo si lahko pripravite tudi sledeče beljakovinsko bogate jedi:

Če ste ljubitelj skute poskusite tudi:

Pameten nasvet
Po želji ali lastnem okusu lahko dodamo tudi nekaj strtih in predhodno namočenih oreščkov ali kakšno žličko zdrobljenih presnih kakavovih zrn. Tako pripravljeno skuto lahko uporabimo tudi za nadev ajdovih palačink.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Skuta iz nehomogeniziranega mleka je lahko prebavljivo beljakovinsko živilo z veliko za naše telo dostopnega kalcija. Konopljina semena vsebujejo vse amino kisline, zdrave maščobe in vlaknine. Še dodatno bodo podkrepila obrok z zdravimi lahko prebavljivimi beljakovinami, ki bodo v nočnem času pomagale regenerirati telo. Konopljina semena imajo med rastlinami tudi največji delež esencialnih maščobnih kislin in telesu najugodnejše razmerje omega 3 – omega 6 (3:1). Vsebujejo pa tudi zajetne količine mineralov kot so fosfor, železo, magnezij, vitamine B-kompleks (B1, B2, B3, B6), antioksidativne vitamine A, E in C. Da ne boste porabili vseh zalog energije (beri glikogena) in za boljši okus pa dodajte še figovo marmelado, ki je bogata z vlakninami (predvsem v vodi topnim pektinom) in sladkorji. S takšno kombinacijo živil boste dobili jed nizkega glikemičnega indeksa, ki je primerna za tiste, ki želite ohraniti zdravo telesno težo in dobro počutje. Predvsem pa odlična izbira za diabetike. Takšen obrok je primeren tudi za zajtrk ali malico.
Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.2]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor