Ajdove palačinke s skutnim nadevom in papriko
Ajda se v kulinariki naše dežele pojavlja kot pogosta sestavina tradicionalnih jedi in takšen pridih imajo tudi ajdove palačinke. Okusne so tako slane kot sladkane, podajo se skutam in sirnim nadevom, kot tudi klasični slivovi marmeladi.
Ajdove palačinke – pripomočki:
- električni mešalnik
- ponev za peko premera vsaj 20 cm ali namenska ponev za peko palačink
Ajdove palačinke – sestavine:
- 150 g ajdove moke (6 jušnih žlic)
- 1 jajce
- 1 zlička soli
- 1 žlička mešanice suhih začimb
- sveže mlet poper po okusu
- 1 žlička vinskega kamna
- 2 dl mleka
- 1 dl vode
Nadev:
- 400 g skute
- 3 do 4 žlice kisle smetane
- manjša podolgovata paprika (lahko tudi por)
- za posip sveža ali posušena zelišča
Količina sestavin je primerna za dve osebi za 12 palačink pečenih v ponvi premera 20 cm. Če želite palačinke večje dimenzije jih bo količinsko nekoliko manj.
Ajdove palačinke – postopek priprave
V posodo za stepanje ubijete eno jajce in ga penasto umešate. Medtem odmerite ali odtehtate ostale suhe sestavine in jih pomešate. Pomešane suhe sestavine ter 2 dl mleka in 1 dl vode dodate umešanemu jajcu in dobro premešate. Testo naj počiva vsaj 20 minut.
Medtem pripravite nadev po vašem okusu. Sama sem pripravila kar skuto brez dodatkov, da si je vsakdo jed začinil po lastnem okusu (skuti lahko dodate tudi marmelado ali sadje). Na palačinko položite žlico ali dve skutnega nadeva.
Poljubno dodate, papriko, por, suhe drobljene začimbe, sveže mleti poper in mogoče še majčkeno soli. Palačinko prepognete in z največjim užitkom lepo počasi grižljaj za grižljajem pojeste.
Če ste ljubitelj palačink, sladkih ali slanih jih lahko pripravite tudi takole:
Za ljubitelje skute pa še recepti:
- prehransko bogata skuta za zajtrk
- zeliščna skuta zakladnica zdravja
- skuta – zvečer potrebujemo beljakovine
- skuta z rukolo, drobnjakovimi cvetovi in luštrekom