Ajdove palačinke
Print Friendly, PDF & Email

Ajda  se v kulinariki naše dežele pojavlja kot pogosta sestavina tradicionalnih jedi in takšen pridih imajo tudi ajdove palačinke. Okusne so tako slane kot sladkane, podajo se skutam in sirnim nadevom, kot tudi klasični slivovi marmeladi.

Ajdove palačinke – pripomočki:

  • posoda za mešanje
  • žlica
  • kuhinjska tehtnica (lahko tudi žlica ali kuhinjska merica)
  • električni mešalnik
  • zajemalka
  • ponev za peko premera vsaj 20 cm ali namenska ponev za peko palačink
  • lopatka za obračanje palačink
  • krožnik za odlaganje

Ajdove palačinke – sestavine:

  • 150 g ajdove moke (6 jušnih žlic)
  • 1 jajce
  • 1 zlička soli
  • 1 žlička mešanice suhih začimb
  • sveže mlet poper po okusu
  • 1 žlička vinskega kamna
  • 2 dl mleka
  • 1 dl vode

Nadev:

  • 400 g skute
  • 3 do 4 žlice kisle smetane
  • manjša podolgovata paprika (lahko tudi por)
  • za posip sveža ali posušena zelišča

Količina sestavin je primerna za dve osebi za 12 palačink pečenih v ponvi premera 20 cm. Če želite palačinke večje dimenzije jih bo količinsko nekoliko manj.

Ajdove palačinke – postopek priprave

V posodo za stepanje ubijete eno jajce in ga penasto umešate. Medtem odmerite ali odtehtate ostale suhe sestavine in jih pomešate. Pomešane suhe sestavine ter 2 dl mleka in 1 dl vode dodate umešanemu jajcu in dobro premešate. Testo naj počiva vsaj 20 minut.

Medtem pripravite nadev po vašem okusu. Sama sem pripravila kar skuto brez dodatkov, da si je vsakdo jed začinil po lastnem okusu (skuti lahko dodate tudi marmelado ali sadje). Na palačinko položite žlico ali dve skutnega nadeva.

Poljubno dodate, papriko, por, suhe drobljene začimbe, sveže mleti poper in mogoče še majčkeno soli. Palačinko prepognete in z največjim užitkom lepo počasi grižljaj za grižljajem pojeste.

Pameten nasvet
Ajdove palačinke so odlične tako slane kot sladke zato skuto ne solite saj jo bo vsakdo začinil po svojem okusu. Prav poseben okus pričarate tudi z dodatkom mešane marmelade iz sliv in ostalega jesenskega sadja. Lahko pa za nadev pripravite tudi sladko skuto z konopljinimi semeni.

Če ste ljubitelj palačink, sladkih ali slanih jih lahko pripravite tudi takole:

Za ljubitelje skute pa še recepti:

O sestavinah in prehranski vrednosti
Ajdove palačinke brez sladkorja so primerne za diabetike in vse, ki radi uživate v hrani brez odrekanja. Ker so minimalno soljene se čez skuto podajo tudi sladki nadevi ali marmelade. Ker vsebujejo skutni nadev, ki je beljakovinsko živilo imajo nižji glikemični indeks. Z dodatkom sveže zelenjave in začimb pa jih obogatimo tudi z zadostno količino vitaminov, mineralov in žive energije po Bovisovi lestvici. Ajda in skuta imata na telo po presnovi kisli učinek, z dodatkom sveže zelenjave in zelišč pa ta učinek nekoliko popravimo. Jed je zaradi kombinacije makro hranil odlična tako za zajtrk, kot za večerjo. Zjutraj potrebujemo vsa hranila, zvečer pa predvsem beljakovine. Ajda ne vsebuje lepka (ali glutena) zato so ajdove palačinke primerne tudi za vse, ki jim gluten povzroča težave. Kljub temu, da vsebujejo žličko vinskega kamna bodo ostale tanke a le nekoliko bolj rahle.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor