Prehransko uravnotežena solata za večerjo
Print Friendly, PDF & Email

Prehransko uravnotežena solata za večerjo, ki vam ne bo vzela veliko časa zadovoljila pa bo potrebe vašega telesa po hranilih. Slednje pa je še kako pomembno ravno zvečer, če hočete, da bo regeneracija vašega telesa po napornem dnevu uspešna. Ko nimate prave ideje pobrskajte po hladilniku in pripravite pisano solato iz vsega kar najdete pa samostojno ni dovolj za pošten obrok. Okusna večerja bo pripravljena v trenutku.

prehransko-uravnotezena-solata-za-vecerjo-4

Prehransko uravnotežena solata za večerjo – pripomočki:

 • deska
 • majhen nožek za čiščenje zelenjave
 • lupilec
 • velik kuharski nož za rezanje zelenjave
 • skleda
 • pribor za mešanje solate

Prehransko uravnotežena solata za večerjo – sestavine:

(za dve osebi)

 • prehransko-uravnotezena-solata-za-vecerjo-1ena kumara
 • ena zelena paprika
 • dva zrela paradižnika
 • dve vejici peteršilja
 • grobo nariban parmezan (po lastnem okusu)
 • dve jušni žlici gomasa (gomaso je strt sezam prepražen s soljo)
 • jušna žlica konopljinih semen
 • pečen puranji zrezek (ki je ostal od kosila)
 • skodelica kuhanega stročjega fižola
 • oljčno olje po okusu (lahko tudi bučno)
 • domači jabolčni kis po okusu
 • sol in poper po okusu

Prehransko uravnotežena solata za večerjo – postopek priprave

Očistite zelenjavo in jo poljubno narežite na kose, obročke, rezine. Na trakce narežite hladen puranji zrezek.

prehransko-uravnotezena-solata-za-vecerjo-2

Stresite v posodo za mešanje, preko grobo naribajte parmezan, dodajte gomaso, konopljina semena in začinite. Po vrhu posujte na grobo natrgan peteršilj in še rahlo premešajte. Lahko ponudite z rezino domačega polnovrednega tostiranega kruha in kozarcem rdečega vina.

prehransko-uravnotezena-solata-za-vecerjo-3

Pameten nasvet
Ko vam ostane polovica kumare, paprike, paradižnika, polovica zrezka od kosila ali še kakšnega drugega živila tega nikar ne zavrzite saj lahko hitro in enostavno pripravite prehransko bogato večerjo. Ravnajte z živili ekonomično saj boste tako prihranili tudi kakšen evro v družinskem proračunu.
O sestavinah in prehranski vrednosti
Zvečer se telo umirja, pripravlja na počitek ter regeneracijo in popravilo mikro poškodb tkiv, ki so nastale med dnevnimi aktivnostmi. Ponoči se tvorijo tudi vsi encimi in hormoni, ki jih bo telo potrebovalo zjutraj, ko se dan in obveznosti začnejo. Mišice, hormoni, encimi so beljakovinske substance v telesu in zelo pomembno je, da beljakovine zaužijete ravno zvečer. Tako boste svoje telo oskrbeli ravno s tistimi gradniki, ki jih potrebuje. Največkrat tu naredite napako, če zvečer pretiravate z vnosom ogljikovih hidratov saj za presnovo le teh telo v večernih urah nima tako velike sposobnosti kot zjutraj ali v toku dneva. Zvečer tudi ne potrebujete dodatne količine energije s katero vas oskrbujejo ravno ogljikovi hidrati. Če z le temi pretiravate v večernih urah se po presnovi ne porabijo saj običajno niste več tako aktivni temveč se nalagajo kot rezerva energije v masno tkivo. Po drugi strani pa telo razgrajuje lastno mišično maso, da bi zadovoljilo regeneracijske potrebe. Po tem mehanizmu se vsako noč malenkost zredite in izgubite delček mišične mase, kar lahko z leti pripelje do povečanja maščobnih zalog in zmanjšanja mišične mase.  To je le ena plat medalje! Drugi pa je ime prevelik kalorični vnos in premalo hranil, ki so potrebna za nemoteno delovanje vseh telesnih funkcij. Kar pa se bo seveda zajetno poznalo na vašem počutju, videti boste utrujeni in brez energije! S prehransko uravnoteženo solato za večerjo boste dobili dovolj makro hranil v pravilnem razmerju za zaužitje v večernih urah. Tako pripravljena solata vsebuje ravno dovolj beljakovin (puranji zrezek, stročji fižol, parmezan in semena jedilne konoplje), balastnih ogljikovih hidratov (zelenjava, stročji fižol, sezam, konopljina semena) in obilo mineralov ter vitaminov. Ne vsebuje pa veliko količino hitro prebavljivih ogljikovih hidratov, ki so telesu potrebni za ohranjanje in pridobivanje energije. Tako pripravljena solata ima nizek glikemični indeks, vsebuje relativno malo kalorij a je hkrati bogata s hranili zato je primerna za diabetike, ohranjanje zdrave telesne teže in zadostne količine energije. Primerna je tudi za vmesni obrok ali malico.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor