Ribja pašteta z bučnimi semeni
Okusno ribjo pašteto z bučnimi semeni lahko pripravite že kar ob pripravi kosila. Skuše so odlične plave ribe iz prve prehranske verige in, ko dobite sveže, kupite eno več. Tudi, ko vam kakšna riba ostane, iz nje lahko pripravite odlično pašteto in užitek ob dobri ribi bo trajal kakšen dan več. Hitra priprava, predvsem pa bogata hranilna vrednost in kremast okus, ki se mu boste težko uprli.
Ribja pašteta z bučnimi semeni – pripomočki:
- spretni prsti za čiščenje ribe
- električni mešalnik
- žlička
- kozarčki s pokrovom
Ribja pašteta z bučnimi semeni – sestavine:
- 1 pečena skuša
- 2 do 3 jušne žlice skute
- 2 jušni žlici kisle smetane
- 2 jušni žlici oljčnega olja
- 1 čajna žlička zdrobljenih domačih suhih zelišč
- za oreh velik kos masla
- ena zvrhana jušna žlica praženih bučnih semen
- sol po okusu
- (po želji lahko dodate tudi sveže mlet poper)
Količina je primerna za dve osebi, čas priprave le nekaj minut.
Ribja pašteta z bučnimi semeni – postopek priprave:
Ob pripravi obroka namensko specite eno ribo več ali uporabite tisto, ki je morebiti ostala. Ribi očistite kosti in jo dajte v električni mešalnik.
Dodajte 2 do 3 jušne žlice skute, 2 jušni žlici kisle smetane, 1 čajno žličko zdrobljenih domačih suhih zelišč, 2 jušni žlici oljčnega olja in po okusu posolite.
Dodajte tudi eno zvrhano jušno žlico praženih bučnih semen in za oreh velik kos masla.
Sestavine premešajte po vašem okusu, pašteto lahko naredite bolj grobo ali fino mazavo.
Višek pospravite v steklene kozarčke s pokrovčkom in po vrhu nalijte nekaj olja, ki bo preprečil oksidacijo. Tako pripravljeno pašteto lahko na hladnem hranite nekaj dni.