Solatni krožnik s piščancem in belim sirom
Solatni krožnik s piščancem in belim sirom je lahek obrok, ki osveži in nasiti. Lahko si ga privoščimo kakor samostojen obrok ali pa del kosila. V vročih poletnih dneh nam najbolj tekne pojest nekaj lahkega in osvežilnega, da nam preveč ne obteži želodca in takšen solatni krožnik je idealna rešitev. Je tudi super način, kako porabiti kakšen paniran piščančji zrezek, ki je ostal.
Hrustljavost sveže solate še povečamo z narezano čebulo in papriko, z narezanim paradižnikom. S sirom dodamo mehkobo, ter s paniranim piščancem in olivami obogatimo okus.
Solatni krožnik s piščancem – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Solatni krožnik s piščancem – sestavine
Za eno osebo:
- 120 g zelene solate
- 30 g mlade čebule
- 70 g paradižnika
- 30 g paprike
- 7 črnih ali zelenih oliv
- 30 g belega sira ali feta
- 100 g paniranega piščanca
- morska sol
- olje po želji
- kis po želji
- poper po želji
- čili v prahu po želji
Solatni krožnik s piščancem in belim sirom – postopek
Liste zelene solate odtrgamo in z občutkom cele operemo v večji količini vode, to ponavljamo dokler niso listi solate čisti, nato jih delno osušimo v centrifugi za solato ali pa liste naložimo na cedilo, da se odvečna voda odteče.
Delno osušene liste solate najprej prerežemo po najtršem delu po dolgem, nato pa še prečno na širino rezancev 2,5 – 3 cm.
Solato naložimo v skledo in pričnemo pripravljati ostale sestavine.
Najprej olupimo in operemo čebulo, zeleni del narežemo na pol centimetra široko, preostali del pa najprej prerežemo na pol in nato na rezance. Paradižnik in papriko umijemo pod tekočo vodo, papriki odstranimo semenski del, vse skupaj damo na cedilo. Pripravimo tudi olive, ohlajenega paniranega piščanca in odtehtamo sir.
Papriko in paradižnik narežemo na 1 cm velike kocke, olive prerežemo na polovico in odstranimo pečke, paniranega piščanca pa narežemo na kocke primerne grižljaju, tudi sir narežemo na rezine oziroma lističe debeline 1 – 2 cm. Zelenjavo seveda lahko narežemo tudi poljubno po svojem okusu, predvsem pa pazimo, da so koščki v velikosti enega grižljaja.
Solato in zeleni del čebule posolimo, dodamo olje in kis ter vse sestavine na rahlo dobro premešamo.
Nato pričnemo oblagati solato z narezanimi sestavinami, čebulo, papriko, paradižnikom, olivami, sirom.
Na koncu na sredino položimo še narezanega piščanca. Solatni krožnik s piščancem in belim sirom postrežemo, zraven pa ponudimo še sol, poper in čili v prahu.
Solatni krožnik je osvežilen, okusen, nasiten in zapeljiv na pogled. Lučka Glaser
Ob solatnem krožniku s piščancem in belim sirom pa lahko ponudimo kos domačega kruha:
- Enostaven recept za beli kruh.
- Čemažev polnozrnati kruh.
- Polnozrnat kruh z dodano moko leskovih mačic.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Rahle polnozrnate bige brez gnetenja.
- Nočni kruh iz polnozrnate in črne moke.
- Rahle bige brez gnetenja.
- Hitro pripravljen polnozrnati kruh iz aparata za peko kruha.
- Bel kruh z drožmi.
- Kvas za vedno (droži) in pirin polnozrnat kruh.