Spekulas (speculaas) mafini
Spekulas mafini z belo čokolado bodo všeč vsem, ki imajo radi spekulas (speculaas) piškote in tople zimske začimbe. Bela čokolada pa vse skupaj poveže v celoto in doda piko na i. Priprava ni težavna, zato kar zavihajmo rokave …
Pripomočki za spekulas mafine:
- električni mešalnik
- pekač za mafine s papirnatimi modelčki
Sestavine za spekulas mafine
Za 12 spekulas mafinov:
- 220 g gladke bele moke
- pol zavojčka pecilnega
- 80 g sladkorja (bolj sladkosnedi ga dajte več)
- 1 zavitek vaniljevega sladkorja
- 120 g speculaas piškotov (+ nekaj za posip)
- 2 jajci (M ali L)
- 60 g masla
- 200 ml mleka
- 80 g kisle smetane
- 100 g bele čokolade (lahko tudi čokoladne kapljice, + malo za posip)
- ščepec muškatnega oreščka
- ščep vanilje v prahu (lahko tudi žlica vaniljevega ekstrakta)
- 1-2 ščepa mletega cimeta
- ščepec kadamoma
Priprava spekulas mafinov z belo čokolado
Najlažje bo, če si vse sestavine pripravimo vnaprej. 100 g bele čokolade drobno nasekljamo, če uporabimo čokoladne kapljice, to ni potrebno. Spekulas piškote damo v pvc vrečko, ki jo zapremo in z valjarjem zdrobimo 120 g piškotov.
V posodico si odmerimo še 220 g bele moke, kateri dodamo pol pecilnega praška. Odmerimo še sladkor, 80 gramov (bolj sladkosnedi lahko več), kateremu dodamo vaniljev sladkor in začimbe. V kozici na štedilniku stopimo še 60 g masla in si na doseg rok pripravimo kislo smetano in 200 ml mleka. Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jajci skupaj s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in začimbami dobro zmiksamo, da zmes posvetli in naraste (miksamo 3 – 5 minut pri najvišji hitrosti). Dolijemo mleko, stopljeno maslo in dodamo kislo smeteno (80 g oz cca. dve zvrhani žlici). Na hitro premešamo, da združimo sestavine.
Sedaj med neprestanim miksanjem pri nižji hitrosti, žlico po žlico dodajamo moko, kateri smo dodali pecilni prašek. Dobimo nekoliko bolj gosto zmes, v katero ročno vmešamo še zdrobljene spekulas piškote in nasekljano belo čokolado.
Pripravimo pekač za mafine, v katerega vstavimo papirnate modelčke, ki jih napolnimo z maso za mafine (cca. 2 zvrhani žlici na mafin).
Po želji, ni obvezno, lahko čez vsak mafin posujemo še malo zdrobljenih spekulas piškotov (v ta namen zdrobimo 2-4 piškote) in nekaj nasekljane bele čokolade (npr. 1 vrstica 100 g tablice) ali belih čokoladnih kapljic.
Spekulas mafine pečemo v že ogreti pečici, na 170 °C (ventilacija), 20 – 25 minut. Odvisno od moči vaše pečice.
Pečene pustimo v pekaču, da se malo ohladijo, nato pa jih že lahko, še malce mlačne ali povsem ohlajene ponudimo.
Če jih kaj ostane, jih shranimo pokrite.
Želim vam prijetno sladkanje, ljubitelji mafinov pa poskusite tudi:
- najboljše čokoladne mafine doslej,
- čokoladne mafine s kremnim sirom,
- puhaste bananine mafine z Nutello,
- mascarpone mafine z malinami,
- jabolčne mafine,
- borovničeve cheseecake mafine,
- ovsene mafini z banano in jabolkom brez sladkorja,
- čokoladne mafine z ananasom,
- kavne mafine s koščki čokolade,
- vaniljeve mafine z jagodami.