Čokoladni mafini z ananasom
Print Friendly, PDF & Email

Sočni, mehki in rahli čokoladni mafini z ananasom so zelo enostavni za pripravo, njihov okus pa … Mmmmmm! Nisem ljubiteljica čokoladnih mafinov, ampak ti so me očarali.

V receptu je uporabljen svež ananas, ki bi ga lahko zamenjali tudi s tistim iz kompota, a v tem primeru uporabite manj sladkorja in vedite, da mafini ne bodo enakega okusa.
Kajti čar čokoladnih mafinov z ananasom je prav v okusu svežega ananasa, ki se krasno dopolni s čokoladnim okusom osnove – testa.

Pripomočki za čokoladne mafine z ananasom

  • skleda za pripravo mase
  • manjša skodelica
  • žlica
  • električni mešalnik
  • pekač za mafine
  • papirnati (ali silikonski modelčki za mafine)
  • pečica
  • štedilnik
  • kozica
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čokoladne mafine z ananasom

Za 12 sočnih mafinov:

  • 250 g gladke moke (tip 500)
  • 2 jedilni žlici grenkega kakava v prahu (cca. 30 g)
  • 8-10 g pecilnega praška
  • 1 jajce (L)
  • 100 g sladkorja (sladkosnedi ga lahko dodate več)
  • 3/4 čajne žličke vanilje v prahu (ali 1 zavoj vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo)
  • 80 g masla
  • 200 g navadnega jogurta (tekoč ali čvrsti)
  • 200 g svežega ananasa

Priprava čokoladnih mafinov z ananasom

Najprej pripravimo ananas, ga narežemo na rezine, odstranimo lupino ga narežemo na manjše koščke. Pustimo ob strani, potrebovali ga bomo na koncu.
Vklopimo pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

V manjšo skodelico odmerimo moko, ji dodamo pecilni prašek (malo manj kot cel zavojček) in grenki kakav v prahu. Premešamo, da združimo suhe sestavine. Maslo v kozici stopimo in pustimo ob strani, da se malce ohladi.

V posodi penasto vmešamo jajce, ki mi dodamo sladkor, vaniljo v prahu (če je nimamo jo lahko nadomestimo z vaniljevim sladkorjem ali pa iz vaniljevega stroka postrgamo semena), navadni jogurt in stopljeno maslo. Vse skupaj z mešalnikom pri višji hitrosti miksamo 1-2 minute.

Dobimo nekoliko gostejšo jajčno zmes kremne teksture, kateri sedaj med stalnim mešanjem (najnižja hitrost) postopoma dodajamo suhe sestavine. Dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo med seboj.

Ročno vmešamo še ananas, ki smo ga pripravili.

S pomočjo žlice maso za čokoladne mafine z ananasom sedaj nadevamo v pekač za mafine, ki smo ga obložili z modelčki za mafine, bodisi papirnatimi ali silikonskimi.

Pečemo 25 minut v na 160 °C (ventilacija) predhodno ogreti pečici. Čas peke lahko skrajšate ali podaljšate, odvisno od moči vaše pečice. Svetujem vam, da po cca. 22 minutah peke naredite preizkus z zobotrebcem, ki ga zapičite v en mafin in, ko ga izvlečete, mora biti le-ta suh.

Pečene mafine ohladimo in že jih lahko postrežemo (teknejo tudi, ko so še malo mlačni).

Prijetno sladkanje vam želim.

Ljubitelje mafinov pa vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor