Najboljši čokoladni mafini doslej
Naj kar takoj priznam, da so me ti čokoladni mafini povsem razorožili. Zakaj? Jaz sploh ne maram čokoladnih sladic, pa obožujem te mafine! Resnično, mislim, da sladica pri naši hiši še nikoli ni tako hitro ”izginila” kot so pošli ti čokoladni mafini. So enostavni za pripravo, ravno prav čokoladni, rahli, mehki, vmes pa sočne borovnice, ki poskrbijo za piko na i. Namesto borovnic bi lahko dodali tudi maline, na koščke narejene jagode, ananas, … ali pa ne dodajte ničesar in naredite klasične, a noro okusne čokoladne mafine brez dodatkov.
Pripomočki za čokoladne mafine
- pekač za mafine s papirnatimi modelčki za mafine
Sestavine za čokoladne mafine
Za 12 mafinov:
- 4 jajca (M ali L)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 6 žlic sladkorja
- 1 dl olja
- 7 žlic gladke bele moke
- pol zavojčka pecilnega praška
- 3 žlice grenkega kakava v prahu
- 150 g(ameriških) borovnic
Priprava najboljših čokoladnih mafinov
V manjšo posodico si odmerimo 7 žlic gladke moke, 3 žlice grenkega kakava in pol zavojčka pecilnega praška. V merilnik tekočin si odmerimo tudi 1 dl olja ter pripravimo borovnice. Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
Jajca, sladkor in vaniljev sladkor damo v skledo in pri najvišji hitrosti miksamo nekaj minut (cca. 5 minut), da zmes naraste in postane puhasta, lahka.
Med mešanjem počasi prilijemo olje in pazimo, da zmes ”ne pade dol”. Zato je pomembno da olje dolivamo počasi in med mešanjem.
Sedaj med stalnim mešanjem dodajamo moko s kakavom in pecilnim praškom. Masa bo pri tem nekoliko upadla, a je še vedno gladka, zračna. Ne pretiravamo z miksanjem, samo toliko, da se suhe sestavine vmešajo. Ročno vmešamo še borovnice.
Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in jih napolnimo skoraj do vrha.
Najboljše čokoladne mafine z borovnicami pečemo v vnaprej ogreti pečici, 170 °C (ventilacija), 20 minut oziroma minuto ali dve več, odvisno od moči vaše pečice.
Počakamo, da se mafini nekoliko ohladijo in jih iz pekača preložimo na servirni pladenj in … uživamo v okusu, mi nismo dočakali, da bi se povsem ohladili, ampak jih je, kot bi mignil zmanjkalo, tako da nobeden ni učakal novega dne.
Naj teknejo tudi vam!
Če imate radi mafine, potem enostavno morate poskusiti tudi:
- čokoladne mafine s kremnim sirom,
- puhaste bananine mafine z Nutello,
- mascarpone mafine z malinami,
- jabolčne mafine,
- borovničeve cheseecake mafine,
- ovsene mafini z banano in jabolkom brez sladkorja,
- čokoladne mafine z ananasom,
- božične mafine,
- kavne mafine s koščki čokolade,
- vaniljeve mafine z jagodami.