Medenjaki s čokolado
Medenjaki s čokolado so mehki piškoti, odeti v čokoladno skorjico. Vonj po božičnih začimbah in slastna čokolada nas z lahkoto prepričata, da sežemo po njih.
Medenjaki s čokolado – pripomočki:
- živilska folija
- peki papir
Medenjaki s čokolado – sestavine:
Sestavine so za 3 pekače.
- 400 g gladke moke
- 100 g ostre moke
- 50 g pirine moke
- 150 g sladkorja v prahu
- 1 žlica mletega cimeta
- pol žličke ingverja v prahu
- pol žličke kardamona
- 1 žlica sode bikarbone (ali pecilni)
- 160 g medu
- 2 jajci
- 150 g masla (ali margarine)
- 80-100 g jedilne čokolade (za obliv)
Medenjaki s čokolado – postopek:
Preden se lotimo priprave piškotov, damo maslo ali margarino na sobno temperaturo. Prav tako poskrbimo, da je med v tekočem stanju oz. ga po potrebi malce segrejemo. V posodo damo najprej suhe sestavine; 400 g gladke moke, 100 g ostre moke, 50 g pirine moke, 150 g sladkorja v prahu, 1 žlico sode bikarbone (ki jo lahko nadomestimo s pecilnim praškom) ter božične začimbe; 1 žlico mletega cimeta, pol žličke ingverja v prahu ter pol žličke kardamona v prahu. Z žlico premešamo, nato dodamo še 160 g medu, 2 celi jajci ter 150 g masla ali margarine sobne temperature. Slednje z nožem narežemo na tanjše rezine, da bomo lažje zamešali maso. Ko so vse sestavine v posodi, jih zmešamo z električnim mešalnikom (robotom), če le-tega nimamo, pa na roke ali s pomočjo kuhalnice. Mešamo tako dolgo, da dobimo gladko maso. Zavijemo jo v živilsko folijo ter pustimo počivati v hladilniku vsaj 1 uro.
Pekač obložimo s peki papirjem ter nanj zlagamo majhne hlebčke, ki jih oblikujemo z rokami. Najprej naredimo kroglico, nato pa jo z dlanmi malenkost sploščimo. Naredite lahko poljubno velike medenjake. Jaz sem naredila manjše, tako da lahko damo celega v usta.
Pečemo jih približno 13 minut v predhodno ogreti klasični pečici na 180° C. Če jih boste predolgo pekli, ne bodo mehki. Medenjaki med peko malenkost narastejo.
Medtem ko se piškoti hladijo, pripravimo “čokoladno kopel”, kamor jih bomo namakali. Jaz sem (zaradi pomanjkanja časa) s čokoladno kapico okrasila le en pekač medenjakov, zato sem čokolado stopila na hitro po preprosti metodi, ki jo najdete tukaj. Ker sem želela, da se čokoladna skorjica lepo sveti, sem čokolado topila postopoma – pravilno temperiranje čokolade.
Medenjake s čokolado sem dekorirala še s sladkornimi snežinkami, ki na temni čokoladi zares lepo pridejo do izraza. Pomembno je, da snežinke ali druge okraske dodamo preden čokolada “otrpne”.
Prijetno sladkanje!
Spodaj je še nekaj idej za odlične piškote:
- Čokoladni piškoti iz 3 sestavin
- Mehki vanilijevi rogljički
- Skalce
- Nutellini piškoti z Nutello
- Navadni piškoti Smrečice (modelčki)
- Cimetove zvezdice z ingverjem
- Kikiriki keksi
- Navadni piškoti iz testomata.