Mehki vanilijevi rogljički
Print Friendly, PDF & Email

Domači mehki vanilijevi rogljički so piškoti, ki so jih delale že naše babice. Običajno ne smejo manjkati na krožniku mešanega peciva, ki se postreže na kakšnem praznovanju. In ko smo že siti sladkarij in vsega, je ravno vanilijev rogljiček tisti, ki mu preprosto rečemo: “Ne morem več, a tebe še moram vzeti”. Ko zagrizemo vanj, se kar stopi v naših ustih.

Mehki vanilijevi rogljički – pripomočki:

  • večja posoda za testo
  • manjši nož
  • pekač
  • peki papir
  • kavna skodelica
  • skodelica
  • žlica
  • možnar

Mehki vanilijevi rogljički – sestavine:

Sestavine so za 2 klasična pekača. Število rogljičkov pa je odviso od tega, kako velike delamo.

  • 300 g gladke moke
  • 250 g margarine
  • 3-4 žlice mleka
  • 5 g kvasa
  • ščepec sladkorja
  • 1 vanilin sladkor

Posip:

  • 1 vanilin sladkor
  • nekaj žlic sladkorja v prahu

Mehki vanilijevi rogljički – postopek:

V kavno skodelico damo 3-4 žlice mlačnega mleka in ščepec sladkorja ter pomešamo, da se sladkor stopi. Nato v skodelico nadrobimo majhen košček kvasa, približno 5 gramov. Pustimo, da kvas reagira v mleku.

Medtem časom se lotimo priprave testa. V večjo posodo stresemo 300 g bele gladke moke, 250 g margarine, ki smo jo z manjšim nožem narezali na manjše kose. Margarina naj bo pred uporabo nekaj časa na sobni temperaturi (in ne v hladilniku), da bo mehka in jo bomo lažje zgnetli v testo. Dodamo še 1 vanilin sladkor in v mleku stopljen kvas.

Vse skupaj dobro zgnetemo v testo in ga vsaj za pol urce postavimo v hladilnik. Imate občutek, da smo pozabili na sladkor? Ni potrebe po njem. En zavoj vanilin sladkorja da piškotom čudovito aromo, za dovolj sladkorja za okus mehkih vanilijevih rogljičkov pa bo na koncu poskrbel sladkor v prahu, v katerem bomo povaljali rogljičke.

Iz testa oblikujemo enako velike rogljičke in jih zlagamo na pekač obložen s peki papirjem. Najlažje je, da testo najprej z rokami zvaljamo v klobaso, in nato od nje trgamo (ali odrežemo) enako velike kose, ki jih povaljamo v dlaneh in oblikujemo rogljičke.

Mehki vanilijevi rogljički bodo med peko malenkost narasli, zato naj bodo na pekaču vsaj toliko narazen kot prikazuje slika. Pečemo jih približno 15 minut na 180° C. Pečico predhodno ogrejemo. Pečeni rogljički so najprej zelo mehki, ko se ohladijo je zunanjost ravno pravšnja, ko pa zagrizemo vanje, pa so nežno mehki in se kar stopijo v ustih.

Medtem ko se rogljički pečejo, pripravimo sladki posip, v katerem jih bomo povaljali. V možnarju na fino zdrobimo 1 vanilin sladkor in ga zmešamo v skodelico z nekaj žlicami sladkorja v prahu. V tem dišečem sladkorju povaljamo še vroče vanilijeve rogljičke.

Mehki vanilijevi rogljički zdržijo zelo dolgo, če jih shranimo v škatlici za piškote. Ker pa so tako slastni, jih hitro zmanjka. Vsaj pri nas je tako. Postrežemo jih ob skodelici kave ali aromatičnega sivkinega čaja.

Prijetno sladkanje. Pa brez slabe vesti – saj ne vsebujejo veliko sladkorja.

Poskusite tudi Nutelline piškote z meto, kikiriki kekse, čokoladne piškote iz 3 sestavin ali cimetove piškote z ingverjem. Pripravite pa lahko povsem navadne čajne piškote in jih oblikujete in okrasite po svojih željah.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor