Navadni piškoti – Smrečice
Print Friendly, PDF & Email

Navadni piškoti so tisti stari dobri klasični piškoti, ki sem jih z modelčki delala že kot majhna deklica. Aktualni so celo leto, le obliko prilagodimo praznikom primerno. V decembru naredimo smrečice, zvezdice in podobno, za veliko noč zajčke in jajčka, poleti pa ribice in školjke.

Navadni piškoti – Smrečice – pripomočki:

  • večja posoda
  • tehtnica
  • ribež
  • žlica
  • kuhinjska krpa
  • valjar
  • pekač
  • peki papir
  • mikser

Navadni piškoti – Smrečice – sestavine:

  • 1 kg gladke moke
  • 0,5 kg sladkorja
  • limonina lupinica
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška)
  • 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane)
  • 16 dag margarine
  • 5 celih jajc

Dekoracija:

  • nekaj koščkov temne čokolade za kuhanje
  • nekaj žlic kokosove moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlička soka limone

Navadni piškoti – Smrečice – postopek:

V večjo posodo stresemo 1 kg gladke moke in 0,5 kg kristalnega sladkorja.

Naribamo limonino lupinico. Uporabimo ekološko pridelano limono ali jo za nekaj časa potopimo v vodo, v katero smo dodali žličko sode bikarbone in limono nekaj časa namakamo.

Dodamo še 5 celih jajc, 2 vanilijeva sladkorja, 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška), 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane ter 16 dag margarine, ki jo narežemo na manjše koščke oz. rezine. Vse skupaj dobro premešamo. Najbolje, da se tega lotimo kar z rokami.

Zgnetemo v testo in pustimo nekaj časa počivati. Posodo s testom prekrijmo s čisto krpo.

Testo razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote. V prazničnem decembru naredimo smrečice. Primerne so tud zvezdice, krilca ali kaj podobnega.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo izrezane piškote – Smrečice. Pečemo jih približno 8-10 minut (do zlato rumene barve) na 180° Celzija.

Navadni piškoti – Smrečice so še lepši, če jih malce okrasimo. Vrh smrečice pomočimo v stopljeno čokolado ter ga potrosimo še s kokosovo moko.

Piškote zlagamo tako, da se čokoladni deli ne dotikajo med seboj in počakamo, da se čokolada strdi.

Iz 1 beljaka, 200 g sladkorja v prahu in 1 žlice limoninega soka lahko naredimo še sladkorni preliv (Royal Ice). Vse sestavine zmiksamo z mikserjem na maksimalni hitrosti. S pomočjo peki papirja naredimo stožec (uporabimo lahko tudi vrečko) in s sladkornim prelivom okrasimo smrečice. Narišemo snežinke in pikice.

Prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor