Navadni piškoti – Smrečice
Print Friendly, PDF & Email

Navadni piškoti so tisti stari dobri klasični piškoti, ki sem jih z modelčki delala že kot majhna deklica. Aktualni so celo leto, le obliko prilagodimo praznikom primerno. V decembru naredimo smrečice, zvezdice in podobno, za veliko noč zajčke in jajčka, poleti pa ribice in školjke.

Navadni piškoti – Smrečice – pripomočki:

  • večja posoda
  • tehtnica
  • ribež
  • žlica
  • kuhinjska krpa
  • valjar
  • pekač
  • peki papir
  • mikser

Navadni piškoti – Smrečice – sestavine:

  • 1 kg gladke moke
  • 0,5 kg sladkorja
  • limonina lupinica
  • 2 vanilijeva sladkorja
  • 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška)
  • 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane)
  • 16 dag margarine
  • 5 celih jajc

Dekoracija:

  • nekaj koščkov temne čokolade za kuhanje
  • nekaj žlic kokosove moke
  • 200 g sladkorja v prahu
  • 1 beljak
  • 1 žlička soka limone

Navadni piškoti – Smrečice – postopek:

V večjo posodo stresemo 1 kg gladke moke in 0,5 kg kristalnega sladkorja.

Naribamo limonino lupinico. Uporabimo ekološko pridelano limono ali jo za nekaj časa potopimo v vodo, v katero smo dodali žličko sode bikarbone in limono nekaj časa namakamo.

Dodamo še 5 celih jajc, 2 vanilijeva sladkorja, 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška), 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane ter 16 dag margarine, ki jo narežemo na manjše koščke oz. rezine. Vse skupaj dobro premešamo. Najbolje, da se tega lotimo kar z rokami.

Zgnetemo v testo in pustimo nekaj časa počivati. Posodo s testom prekrijmo s čisto krpo.

Testo razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote. V prazničnem decembru naredimo smrečice. Primerne so tud zvezdice, krilca ali kaj podobnega.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo izrezane piškote – Smrečice. Pečemo jih približno 8-10 minut (do zlato rumene barve) na 180° Celzija.

Navadni piškoti – Smrečice so še lepši, če jih malce okrasimo. Vrh smrečice pomočimo v stopljeno čokolado ter ga potrosimo še s kokosovo moko.

Piškote zlagamo tako, da se čokoladni deli ne dotikajo med seboj in počakamo, da se čokolada strdi.

Iz 1 beljaka, 200 g sladkorja v prahu in 1 žlice limoninega soka lahko naredimo še sladkorni preliv (Royal Ice). Vse sestavine zmiksamo z mikserjem na maksimalni hitrosti. S pomočjo peki papirja naredimo stožec (uporabimo lahko tudi vrečko) in s sladkornim prelivom okrasimo smrečice. Narišemo snežinke in pikice.

Prijetno sladkanje.

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor