Navadni piškoti – Smrečice
Navadni piškoti so tisti stari dobri klasični piškoti, ki sem jih z modelčki delala že kot majhna deklica. Aktualni so celo leto, le obliko prilagodimo praznikom primerno. V decembru naredimo smrečice, zvezdice in podobno, za veliko noč zajčke in jajčka, poleti pa ribice in školjke.
Navadni piškoti – Smrečice – pripomočki:
- večja posoda
- tehtnica
- ribež
- žlica
- kuhinjska krpa
- valjar
- pekač
- peki papir
- mikser
Navadni piškoti – Smrečice – sestavine:
- 1 kg gladke moke
- 0,5 kg sladkorja
- limonina lupinica
- 2 vanilijeva sladkorja
- 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška)
- 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane)
- 16 dag margarine
- 5 celih jajc
Dekoracija:
- nekaj koščkov temne čokolade za kuhanje
- nekaj žlic kokosove moke
- 200 g sladkorja v prahu
- 1 beljak
- 1 žlička soka limone
Navadni piškoti – Smrečice – postopek:
V večjo posodo stresemo 1 kg gladke moke in 0,5 kg kristalnega sladkorja.
Naribamo limonino lupinico. Uporabimo ekološko pridelano limono ali jo za nekaj časa potopimo v vodo, v katero smo dodali žličko sode bikarbone in limono nekaj časa namakamo.
Dodamo še 5 celih jajc, 2 vanilijeva sladkorja, 1 žlica sode bikarbone (ali 2 pecilna praška), 4 žlice domače smetane (ali kisle smetane ter 16 dag margarine, ki jo narežemo na manjše koščke oz. rezine. Vse skupaj dobro premešamo. Najbolje, da se tega lotimo kar z rokami.
Zgnetemo v testo in pustimo nekaj časa počivati. Posodo s testom prekrijmo s čisto krpo.
Testo razvaljamo in z modelčki oblikujemo piškote. V prazničnem decembru naredimo smrečice. Primerne so tud zvezdice, krilca ali kaj podobnega.
Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlagamo izrezane piškote – Smrečice. Pečemo jih približno 8-10 minut (do zlato rumene barve) na 180° Celzija.
Navadni piškoti – Smrečice so še lepši, če jih malce okrasimo. Vrh smrečice pomočimo v stopljeno čokolado ter ga potrosimo še s kokosovo moko.
Piškote zlagamo tako, da se čokoladni deli ne dotikajo med seboj in počakamo, da se čokolada strdi.
Iz 1 beljaka, 200 g sladkorja v prahu in 1 žlice limoninega soka lahko naredimo še sladkorni preliv (Royal Ice). Vse sestavine zmiksamo z mikserjem na maksimalni hitrosti. S pomočjo peki papirja naredimo stožec (uporabimo lahko tudi vrečko) in s sladkornim prelivom okrasimo smrečice. Narišemo snežinke in pikice.
Prijetno sladkanje.