Navadni piškoti iz testomata
Navadni piškoti iz testomata so hitro narejeni piškoti iz sestavin, ki jih imamo običajno doma. Lahko jih naredimo večjo količino, saj so zelo obstojni. Odlično se podajo k čaju ali h kavi. Poljubno jih lahko dekoriramo s čokolado, marmelado, sladkorjem v prahu ali kakšnimi drugimi sladkimi dodatki.
Navadni piškoti iz testomata – pripomočki:
- testomat
Navadni piškoti iz testomata sestavine:
Sestavine so za 3 pekače, če jih brizgamo prostorsko racionalno.
- 2 jajci
- 130 g sladkorja v prahu
- 1 vanilin sladkor
- 1 limonin sladkor (po želji)
- 250 g gladke moke
- 250 g ostre moke
- 250 g masla
- ščepec sode bikarbone (ali pecilnega praška)
Navadni piškoti iz testomata – postopek:
V posodo ubijemo 2 jajci, dodamo 1 vanilin sladkor in 1 limonin sladkor.
Dodamo 130 g sladkorja v prahu. Če imate raje bolj sladke piškote, lahko dodate kakšnih 10-20 g več, če pa so vam ljubši manj sladki piškoti, pa dodajte samo 120 g ali še malce manj. Penasto umešajte.
Nato dodamo 250 g gladke in 250 g ostre moke ter ščepec sode bikarbone. Sodo bikarbono lahko nadomestite s pacilnim praškom.
Na koncu dodamo še 250 g masla, ki pa naj bo sobne temperature, zato ga pravočasno vzemimo iz hladilnika, da se “ogreje”.
S pomočjo robota ali na roke zgnetemo testo.
Brez da testo počiva, se lotimo izdelave piškotov. S pomočjo testomata jih nabrizgamo na pekač. Zelo pomembno je, da pekač ne namastimo, prav tako ga ne oblagamo s peki papirjem. Nabrizgamo jih na nenamaščen pekač. Testo vsebuje dovolj masla, da se piškoti ne bodo prijeli na pekač in se bodo lepo spekli. Izberemo poljubne oblike. Pečemo jih 13-15 min na 180 °C (klasična pečica).
Proti koncu peke večkrat preverimo barvo piškotov, saj je vsaka pečica malce drugačna. Pri nas imamo radi bolj zapečene, zato jih pečem 15 minut. Ko so pečeni jih za kratek čas pustimo na pekaču, da malce otrpnejo, nato pa jih shranimo v škatlo za piškote.
Če boste dekorirali piškote s čokolado, si pomagajte z nasvetom, kako na hitro stopimo čokolado. Preberite pa tudi nasvet za pravilno temperiranje čokolade.
Prijetno sladkanje!
Za piškotoljube je tukaj še nekaj zanimivih in enostavnih receptov: