Limonini piškoti z borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Limonini piškoti z borovnicami so zelo mehki piškoti, ki v sebi združujejo svežino in sočnost, za katero poskrbijo borovnice in seveda limona. Priprava je otročje enostavna. Specite jih tudi vi in naj vam polepšajo druženje ob skodelici kave ali čaja.

Pripomočki za limonine piškote z borovnicami

  • skleda za pripravo mase
  • električni mešalnik
  • ribežen
  • ožemalnik citrusov
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica, štedilnik
  • pekač
  • papir za peko
  • pečica

Sestavine za limonine piškote z borovnicami

Za okoli 30 piškotov:

  • 300 g gladke bele moke
  • 230 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 1 čajna žlička sode bikarbone (cca. 10 g), lahko tudi pecilnega praška
  • 2 jajci (L)
  • 1 čajna žlička vanilje v prahu (lahko tudi vaniljev sladkor)
  • 1 jedilna žlca vaniljevega ekstrakta
  • sok in lupinica 1 limone
  • 100 g borovnic (svežih ali zamrznjenih)

Po želji:

  • sladkor v prahu za posip (ni obvezen)

Priprava limoninih piškotov z borovnicami

Najprej v kozici stopimo maslo in naribamo limonino lupinico, nato pa limono prerežemo na pol in ožamemo. Pečico nastavimo na 170 °C (ventilacija).
V  skledo odtehtamo moko, ki ji primešamo čajno žličko sodebikarbone, dodamo 2 celi jajci, sladkor, vaniljo v prahu in vaniljev ekstrakt, sok ene limone (cca. 50 ml). Vse skupaj z električnim mešalnikom (lahko tudi z žlico ali kuhalnico) premešamo.

Dobimo testo za piškote, v katerega ročno vmešamo borovnice (priporočam uporabo svežih, v kolikor imate zamrznjene, uporabite zamrznjene in jih pred uporabo ne odtalite) in naribano limonino lupinico.

Z rokami sedaj zajemamo maso in oblikujemo kroglice v velikosti oreha. Lahko manjše, večje. Po želji. Kroglice bomo lažje oblikovali z malenkost navlaženimi dlanmi. V kolikor  se vam zdi, da oblikovanje ni možno, maso za 30 minut postavite v hladilnik in nato oblikujte piškote.
Namesto kroglic lahko maso samo polagate na pekač s pomočjo čajne žličke in oblikujete kupčke.

Med posameznimi piškoti naj bo nekaj prostora, saj bodo med peko narasli.

Pečemo v vnaprej ogreti pečici (170 °C, ventilacija) 10-12 minut, pri čemer je čas peke odvisen od moči vaše pečice in seveda same velikosti oblikovanih piškotov. Pečeni so, ko se po vrhu obarvajo lepo zlato rjavo. Pečene piškote pustimo na pekaču, da se nekoliko ohladijo, nato jih, po želji, posujemo s sladkorjem v prahu.

Naj teknejo!

Ljubitelje domačih piškotov vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor