Čokoladno kavni piškoti (razpokančki)
Print Friendly, PDF & Email

Kava in čokolada. Moji razvadi združeni v okusne, mehke in v ustih se topeče čokoladno kavne piškote, ki bi jim lahko rekli tudi razpokančki, saj med peko lepo popokajo in tako ima vsak čokoladno kavni piškot svoj edinstven razpokani vzorček. Priprava je zelo enostavna, piškoti pa bodo všeč vsem ljubiteljem kave. In čokolade. 😉

Shranjeni v posodi za piškote, ki dobro tesni bodo počakali kar nekaj časa (naš rekord je 3 tedne), seveda, če jih ne boste prej pojedli. Pri uporabi instant kave, ki jo potrebujemo v tem receptu, vam svetujem, da uporabite kavo, ki vam je res všeč po okusu. Intenziteto okusa po kavi v čokoladno kavnih piškotih pa seveda lahko določite sami.

Pripomočki za pripravo čokoladno kavnih piškotov

  • skleda za pripravo testa za piškote
  • skleda za mešanje suhih sestavin
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica
  • električni mešalnik
  • štedilnik
  • pečica in pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • papir za peko
  • čajna žlička
  • jušna žlica

Sestavine za čokoladno kavne piškote

Za približno 28 čokoladno kavnih piškotov:

  • 250 g gladke bele moke (priporočam tip 500)
  • 1 čajna žlička koruznega škroba  (cca. 4 – 5 g)
  • 1 čajna žlička pecilnega praška (cca. 4 – 5 g)
  • 1/2 čajne žličke sodebikarbone (cca. 3 g)
  • ščepec soli
  • 4 jušne žlice instant kave (cca. 14 – 16 g oz. po okusu)
  • 115 g masla
  • 50 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje
  • 1 jajce (velikost L)
  • 150 g čokoladnih kapljic (lahko tudi jedilna čokolada v tablici)

Priprava čokoladno kavnih piškotov

Najprej v skledo odmerimo in zmešamo skupaj suhe sestavine: 250 g gladke bele moke, čajno žličko koruznega škroba, čajno žličko pecilnega praška, polovico čajne žličke sodebikarbone, ščepec soli in 2 jušni žlici instant kave (2 prihranimo za kasneje).

Maslo odmerimo v kozico in ga na štedilniku stopimo. Ko je stopljeno, štedilnik izklopimo, kozico pa kar pustimo na kuhalni plošči, da bo stopljeno maslo ostalo toplo. Če boste uporabili jedilno čokolado (tablico) jo na deski za rezanje z nožem nasekljajte na manjše koščke. Jaz sem uporabila čokoladne kapljice, zato sem ta korak izpustila.

Nato v skledi, v kateri bomo pripravili testo, najprej penasto umešamo sladkor, vaniljev sladkor in jajce. Miksamo tako dolgo (1-2 minuti), da zmes naraste in postane penasta .

Sedaj v zmes vlijemo stopljeno maslo in dodamo še čokoladne kapljice (ali nasekljano jedilno čokolado). Na hitro premešamo in dodamo še preostali dve žlici instant kave (količino instant kave lahko tudi zmanjšate in npr. dodate samo 1 žlico; odvisno od tega kako intenziven okus po kavi želite). Čokolada se bo zaradi  stopljenega masla, ki je toplo, stopila, če pa bo kakšen košček ostal cel – nič hudega.

Ponovno premešamo, nato pa med stalnim mešanjem (kar z mikserjem, lahko pa tudi ročno s pomočjo žlice ali silikonske lopatke, če vam je ljubše) dodajamo moko z ostalimi suhimi sestavinami, ki smo jo pripravili na začetku. Dobimo testo, ki ga po potrebi še malo pregnetemo z rokami.

Priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica) in si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko.

S čistimi rokami zajemamo maso za čokoladno kavne piškote (razpokančke) in med dlanmi oblikujemo kroglice, ki naj bodo velike 2-3 centimetrov oz. tehtajo nekje 20 – 25 g. Kroglice polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko in med njimi pustimo nekaj prostora.

Ko smo oblikovali vse čokoladno kavne piškote (razpokančke), pekač z njimi potisnemo v pečico, ki se je medtem že ogrela (160 °C, ventilacija)  in čokoladno kavne piškote pečemo 10-12 minut (odvisno od moči vaše pečice; moji piškoti so se pekli 11-12 minut).
Če boste naredili manjše piškote, potem čas peke prilagodite velikosti vaših piškotov.

Pečene piškote še nekaj časa pustimo na pekaču, da se ohladijo, nato pa jih že lahko postrežemo oziroma shranimo v škatli za piškote, ki dobro tesni.

Uživajte v vsakem okusu hrustljavega čokoladno kavnega piškota, ki v sebi skriva mehko sredico.

Poleg čokoladno kavnih piškotov se seveda poda tudi skodelica vaše najljubše kave. Vzemite si malo časa zase in uživajte!

Ljubitelje piškotov vabim, da poskusijo tudi:

Prijetno sladkanje vam želim.

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.9]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor