Pomarančni razpokančki
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna čokoladnih razpokančkov, ki se kar topijo v ustih? Včasih pa, iz želje po nečem novem, nastane nekaj drugačnega. Z nekaj improvizacije in uporabo še zadnje pomaranče, ki je čakala v kotu kuhinje, sem spekla pomarančne razpokančke. Naravnost odlični so. Predstavljajte si, da ugriznete v piškot, katerega skorjica prijetno zahrusta, že naslednji hip pa vaše brbončice okušajo mehko sredico z okusom pomaranče.

pomarancni-razpokancki

Pripomočki za pomarančne razpokančke:

  • večja plastična posoda
  • kozica
  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • ribežen
  • ožemalnik citrustov
  • metlica za mešanje
  • pekač obložen s peki paprijem
  • globok krožnik (ali kaj podobnega)
  • jedilna žlica
  • hladilnik
  • električna pečica

Sestavine za pomarančne razpokančke:

  • 260 g ostre moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 100 g masla
  • 110 g mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
  • 1 celo jajce
  • 1 bio pomaranča
  • približno 5 jedilnih žlic mletega sladkorja za povaljanje pomarančnih razpokančkov

Postopek priprave pomarančnih razpokančkov:

Najprej pomarančo dobro operemo in nato s pomočjo ribežna na drobno naribamo njeno lupinico. Nato pomarančo prerežemo na pol in iz nje ožamemo sok (približno 1 – 1,5 dl).

cokoladni-razpokanckiNato v kozici raztopimo maslo. Medtem, ko se maslo topi, pripravimo in stehtamo še ostale sestavine. Ko je vse pripravljeno, pričnemo s pripravo mase za pomarančne razpokančke.

V večjo plastično posodico stresemo mleti sladkor, vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje in celo jajce. S pomočjo metlice dobro premešamo. Nato dodamo nastrgano lupino pomaranče in sveže iztisnjen pomarančni sok.

pomarancni-razpokancki (6)Ponovno premešamo s pomočjo metlice in dodamo še stopljeno maslo in ponovno premešamo, da dobimo homogeno zmes. Nato počasi, po žlicah dodajamo ostro moko, ki smo ji primešali 1/2 pecilnega praška. Vsako žlico moke posebej dobro umešamo v maso za pomarančne razpokančke.

pomarancni-razpokancki (8)

Vso moko dobro umešamo v maso za razpokančke, tako, da bo masa brez morebitnih grudic. Masa bo nekoliko tekoča. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se malo strdi in počiva. Nič ne bo narobe, če bo masa v hladilniku ostala čez noč.

pomarancni-razpokancki (9)

Preden začnemo oblikovati razpokančke električno pečico nastavimo na 180 °C. Pripravimo si tudi pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in mleti sladkor (5 jedilnih žlic sladkorja si stresemo npr.: na globok krožnik). Iz hladilnika pa vzamemo maso za pomarančne razpokančke.

pomarancni-razpokancki (10)Dobro si umijemo roke, nato pa z rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice (ne preveč velike, saj se bodo razpokančki med peko nekoliko razlezli). Kroglice povaljamo v mletem sladkorju.

pomarancni-razpokancki (11)Kroglice eno za drugo polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami puščamo približno 1,5-2 centimetra prostora.

pomarancni-razpokancki (13)Ko je pekač poln (celotna masa zadostuje za približno en pekač in pol) ga potisnemo v pečico, ki smo jo že ogreli na 180 °C in pomarančne razpokančke pečemo točno 10 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se na pekaču malo ohladijo, nato jih prestavimo v servirno skledo ali posodo za piškote.

ponarancni-razpokancki (14)Pomarančni razpokančki najbolj teknejo takoj, ko so še čisto sveži, seveda pa vas bodo v dobro zaprti posodi za piškote, ki tesni počakali tudi dlje časa.

pomarancni-razpokancki

Pa prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 43 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor