Pomarančni razpokančki
Le kdo ne pozna čokoladnih razpokančkov, ki se kar topijo v ustih? Včasih pa, iz želje po nečem novem, nastane nekaj drugačnega. Z nekaj improvizacije in uporabo še zadnje pomaranče, ki je čakala v kotu kuhinje, sem spekla pomarančne razpokančke. Naravnost odlični so. Predstavljajte si, da ugriznete v piškot, katerega skorjica prijetno zahrusta, že naslednji hip pa vaše brbončice okušajo mehko sredico z okusom pomaranče.
Pripomočki za pomarančne razpokančke:
- večja plastična posoda
- kozica
- kuhinjska tehtnica
- nož
- ribežen
- ožemalnik citrustov
- metlica za mešanje
- pekač obložen s peki paprijem
- globok krožnik (ali kaj podobnega)
- jedilna žlica
- hladilnik
- električna pečica
Sestavine za pomarančne razpokančke:
- 260 g ostre moke
- 1/2 vrečke pecilnega praška
- 100 g masla
- 110 g mletega sladkorja
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
- 1 celo jajce
- 1 bio pomaranča
- približno 5 jedilnih žlic mletega sladkorja za povaljanje pomarančnih razpokančkov
Postopek priprave pomarančnih razpokančkov:
Najprej pomarančo dobro operemo in nato s pomočjo ribežna na drobno naribamo njeno lupinico. Nato pomarančo prerežemo na pol in iz nje ožamemo sok (približno 1 – 1,5 dl).
Nato v kozici raztopimo maslo. Medtem, ko se maslo topi, pripravimo in stehtamo še ostale sestavine. Ko je vse pripravljeno, pričnemo s pripravo mase za pomarančne razpokančke.
V večjo plastično posodico stresemo mleti sladkor, vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje in celo jajce. S pomočjo metlice dobro premešamo. Nato dodamo nastrgano lupino pomaranče in sveže iztisnjen pomarančni sok.
Ponovno premešamo s pomočjo metlice in dodamo še stopljeno maslo in ponovno premešamo, da dobimo homogeno zmes. Nato počasi, po žlicah dodajamo ostro moko, ki smo ji primešali 1/2 pecilnega praška. Vsako žlico moke posebej dobro umešamo v maso za pomarančne razpokančke.
Vso moko dobro umešamo v maso za razpokančke, tako, da bo masa brez morebitnih grudic. Masa bo nekoliko tekoča. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se malo strdi in počiva. Nič ne bo narobe, če bo masa v hladilniku ostala čez noč.
Preden začnemo oblikovati razpokančke električno pečico nastavimo na 180 °C. Pripravimo si tudi pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in mleti sladkor (5 jedilnih žlic sladkorja si stresemo npr.: na globok krožnik). Iz hladilnika pa vzamemo maso za pomarančne razpokančke.
Dobro si umijemo roke, nato pa z rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice (ne preveč velike, saj se bodo razpokančki med peko nekoliko razlezli). Kroglice povaljamo v mletem sladkorju.
Kroglice eno za drugo polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami puščamo približno 1,5-2 centimetra prostora.
Ko je pekač poln (celotna masa zadostuje za približno en pekač in pol) ga potisnemo v pečico, ki smo jo že ogreli na 180 °C in pomarančne razpokančke pečemo točno 10 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se na pekaču malo ohladijo, nato jih prestavimo v servirno skledo ali posodo za piškote.
Pomarančni razpokančki najbolj teknejo takoj, ko so še čisto sveži, seveda pa vas bodo v dobro zaprti posodi za piškote, ki tesni počakali tudi dlje časa.
Pa prijetno sladkanje!