Pomarančni razpokančki
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna čokoladnih razpokančkov, ki se kar topijo v ustih? Včasih pa, iz želje po nečem novem, nastane nekaj drugačnega. Z nekaj improvizacije in uporabo še zadnje pomaranče, ki je čakala v kotu kuhinje, sem spekla pomarančne razpokančke. Naravnost odlični so. Predstavljajte si, da ugriznete v piškot, katerega skorjica prijetno zahrusta, že naslednji hip pa vaše brbončice okušajo mehko sredico z okusom pomaranče.

pomarancni-razpokancki

Pripomočki za pomarančne razpokančke:

  • večja plastična posoda
  • kozica
  • kuhinjska tehtnica
  • nož
  • ribežen
  • ožemalnik citrustov
  • metlica za mešanje
  • pekač obložen s peki paprijem
  • globok krožnik (ali kaj podobnega)
  • jedilna žlica
  • hladilnik
  • električna pečica

Sestavine za pomarančne razpokančke:

  • 260 g ostre moke
  • 1/2 vrečke pecilnega praška
  • 100 g masla
  • 110 g mletega sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo (lahko tudi navaden)
  • 1 celo jajce
  • 1 bio pomaranča
  • približno 5 jedilnih žlic mletega sladkorja za povaljanje pomarančnih razpokančkov

Postopek priprave pomarančnih razpokančkov:

Najprej pomarančo dobro operemo in nato s pomočjo ribežna na drobno naribamo njeno lupinico. Nato pomarančo prerežemo na pol in iz nje ožamemo sok (približno 1 – 1,5 dl).

cokoladni-razpokanckiNato v kozici raztopimo maslo. Medtem, ko se maslo topi, pripravimo in stehtamo še ostale sestavine. Ko je vse pripravljeno, pričnemo s pripravo mase za pomarančne razpokančke.

V večjo plastično posodico stresemo mleti sladkor, vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje in celo jajce. S pomočjo metlice dobro premešamo. Nato dodamo nastrgano lupino pomaranče in sveže iztisnjen pomarančni sok.

pomarancni-razpokancki (6)Ponovno premešamo s pomočjo metlice in dodamo še stopljeno maslo in ponovno premešamo, da dobimo homogeno zmes. Nato počasi, po žlicah dodajamo ostro moko, ki smo ji primešali 1/2 pecilnega praška. Vsako žlico moke posebej dobro umešamo v maso za pomarančne razpokančke.

pomarancni-razpokancki (8)

Vso moko dobro umešamo v maso za razpokančke, tako, da bo masa brez morebitnih grudic. Masa bo nekoliko tekoča. Maso postavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se malo strdi in počiva. Nič ne bo narobe, če bo masa v hladilniku ostala čez noč.

pomarancni-razpokancki (9)

Preden začnemo oblikovati razpokančke električno pečico nastavimo na 180 °C. Pripravimo si tudi pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in mleti sladkor (5 jedilnih žlic sladkorja si stresemo npr.: na globok krožnik). Iz hladilnika pa vzamemo maso za pomarančne razpokančke.

pomarancni-razpokancki (10)Dobro si umijemo roke, nato pa z rokami zajemamo maso in med dlanmi oblikujemo kroglice (ne preveč velike, saj se bodo razpokančki med peko nekoliko razlezli). Kroglice povaljamo v mletem sladkorju.

pomarancni-razpokancki (11)Kroglice eno za drugo polagamo na pekač, obložen s peki papirjem. Med kroglicami puščamo približno 1,5-2 centimetra prostora.

pomarancni-razpokancki (13)Ko je pekač poln (celotna masa zadostuje za približno en pekač in pol) ga potisnemo v pečico, ki smo jo že ogreli na 180 °C in pomarančne razpokančke pečemo točno 10 minut. Ko so pečeni, jih vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se na pekaču malo ohladijo, nato jih prestavimo v servirno skledo ali posodo za piškote.

ponarancni-razpokancki (14)Pomarančni razpokančki najbolj teknejo takoj, ko so še čisto sveži, seveda pa vas bodo v dobro zaprti posodi za piškote, ki tesni počakali tudi dlje časa.

pomarancni-razpokancki

Pa prijetno sladkanje!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor