Čokoladni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladni piškoti po tem receptu so zelo enostavni za pripravo in v ustih se kar topijo. Lepo dopolnijo pladenj s piškoti na praznovanjih (in poidejo med prvimi), ali pa nas pocrkljajo s svojim res čokoladnim okusom ob skodelici kave ali čaja.
In kar je najboljše, pri okraševanju imamo veliko možnosti: lahko pustimo takšne kot so, lahko jih oblijemo s čokolado, lahko jih zlepimo skupaj s čokoladnim nadevom (ali kar samo čokolado), lahko jih posujemo s kokosom, čokoladnimi mrvicami, mletimi lešniki … Možnosti je nešteto. Sama sem jih tokrat okrasila s topljeno nougat čokolado in jih nekaj posula s kokosom, nekaj pa sem jih okrasila s stopljeno belo čokolado, ki poskrbi za lep črno-bel kontrast, ki nas kar vabi, da posežemo po piškotu ali dveh.

Pa kar zavihajmo rokave, da se bomo lahko čim prej sladkali s temi nesramno dobrimi čokoladnimi piškoti.

Pripomočki za pripravo čokoladnih piškotov

 • skleda za pripravo testa
 • prozorna folija za živila ali PVC vrečka
 • hladilnik
 • valjar
 • lopatka za pobiranje piškotov s pekača
 • distančniki (niso nujni)
 • več listov za peko
 • pekač v velikosti pečice
 • pečica
 • hladilnik
 • poljubni modelčki za izrezovanje piškotov

Sestavine za čokoladne piškote

Za okoli 115 čokoladnih piškotov:

 • 400 g gladke bele moke tip 500
 • 200 g masla sobne temperature
 • 4 rumenjaki
 • 80 g sladkorja v prahu
 • 4 zavojčki vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 4 zvrhane jedilne žlice pravega grenkega kakava v prahu
 • 4 jedilne žlice hladne vode

Po želji še:

 • bela čokolada (priporočam uporabo bele kuverture)
 • čokolada za kuhanje
 • nougat čokolada, kateri primešamo malo Nutelle
 • mleti kokos
 • čokoladne mrvice
 • mleti lešniki, orehi …
Opomba avtorice

S čim boste okrasili vaše čokoladne piškote, se odločite sami, okvirna količina čokolade, ki jo boste potrebovali, pa je okoli 50 g (odvisno od tega, ali jih boste polnili, le premazali, prelili …), zato je boste lahko potrebovali tudi več. In še moj namig, kot polnil se super obnese stopljena nougat čokolada, ki ji primešamo še žlico Nutelle ali podobnega namaza. Vsekakor pa so čokoladni piškoti odlični tudi sami po sebi in okrasitve sploh ne potrebujejo.

Priprava čokoladnih piškotov

Maslo vsaj eno uro, preden se lotimo priprave testa za čokoladne piškote, vzamemo iz hladilnika in ga pustimo na sobni temperaturi, da se nekoliko zmehča.

Nato v večjo posodo, v kateri bomo pripravili testo, odmerimo moko, ji dodamo maslo, ki ga narežemo na manjše koščke, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, rumenjake, kakav v prahu, hladno vodo. Vse sestavine s čistimi rokami zgnetemo v testo. Ko se prične delati kepa testa, vse skupaj denemo na delovno površino in z obema rokama zgnetemo čokoladno testo za piškote.

Ko imamo testo oblikovano, vzamemo prozorno folijo za živila ali PVC vrečko in vanjo zavijemo testo za čokoladne piškote in ga damo v hladilnik za 30-60 minut, lahko tudi dlje (tudi čez noč, lahko pa si testo pripravite tudi dan ali dva vnaprej, brez skrbi, lepo vas bo počakalo v hladilniku, le pred samim valjanjem in oblikovanjem ga boste morali v primeru večdnevnega shranjevanja (počivanja) v hladilniku vzeti kakšnih 10-20 minut prej).

Torej, po tem, ko je testo za čokoladne piškote počivalo v hladilniku, priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica), si pripravimo delovno površino, na kateri bomo valjali testo, pekač obložimo s papirjem za peko, pripravimo si tudi dva lista papirja za peko, med katerima bomo s pomočjo valjarja valjali testo. Potrebujemo tudi valjar in seveda izberemo modelčke za izrezovanje piškotov ter vzamemo testo iz hladilnika in ga odvijemo iz folije. Po želji tudi distančnike.

Zakaj testo valjati med dvema listoma papirja za peko?

Ker je tako zelo enostavno! Ne potrebujete nobene moke, s katero bi morali posuti površino, na kateri se valja testo.  Na ta način testo za piškote od samega začetka do konca obdrži povsem enako kvaliteto in strukturo.

Testo razdelimo na nekaj delov in en del položimo na papir za peko, ki ga imamo na delovni površini, čez testo položimo drug list papirja in testo za čokoladne piškote razvaljamo na 3-4 milimetre debeline.

Pri valjanju si lahko pomagate z distančniki. Ni pa nujno. Sama uporabljam povsem enostavne, doma narejene distančnike, ki jih položim na vrhnji papir za peko, kot prikazuje fotografija, saj s pomočjo distančnikov zvaljano testo zagotavlja enakomerno debelino vseh piškotov. Seveda pa lahko kupite tudi valjar, ki ima distančnike. Ali pa valjate po občutku.

Iz razvaljanega testa s poljubnimi modelčki izrežemo piškote, ki jih nato prenesemo na pekač, obložen s papirjem za peko. Ker piškoti med samo peko ne narastejo, jih lahko na pekač naložite dokaj skupaj, vseeno pa vam svetujem, da se med seboj ne dotikajo. Ko je pekač napolnjen, čokoladne piškote pečemo v na 180 °C ogreti pečici (ventilacija) 5-7 minut.

Testo, ki je pri izrezovanju ostalo, ponovno zgnetemo v kup testa in ponovno razvaljamo, izrežemo … Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih pustimo nekaj minut, da se delno ohladijo na pekaču, nato pa jih s pomočjo lopatke vzamemo s pekača in jih denemo v skledo za piškote.

Ideja
Tisti, ki imate radi piškote v obliki rogljičkov (kifeljčkov) ali pa piškotov ne želite izrezovati z modelčki, lahko iz mase za čokoladne piškote oblikujete tudi rogljičke (čas peke je enak).

Tako, noro dobri čokoladni piškoti so pripravljeni, da jih pohrustate in uživate v njihovem okusu.

Vsi tisti, ki pa želite, jih lahko ohlajene še dodatno okrasite in oblijete s čokolado, posujete s kokosom, mletimi lešniki (pred tem jih namočite v čokolado, da se bo kokos/lešniki prijeli nanjo) … S stopljeno čokolado zlepite skupaj po dva piškota … skratka, dajte duška svoji ustvarjalnosti. 🙂


Nekaj mojih namigov, kako se tega lotiti, čeprav verjamem, da imate vi še več idej kot jaz. 🙂

Torej, v manjši kozici, nad vodno kopeljo stopite poljubno čokolado. Vzemite čopič za mazanje in z njim nanesite čokolado na npr. polovico piškota, ki ga nato pomočite še v kokos ali mlete orehe, lešnike … Seveda lahko piškote pomakate direktno v čokolado. Ali pa stopljeno čokolado nadevajte v prazno PVC vrečko, ki ji na koncu odrežete vogal in čokolado ”nabrizgate” na piškote, ki ste jih naložili, enega poleg drugega na rešetko.


In še moj najljubši čokoladni nadev za lepljenje po dveh piškotov skupaj: na vodni kopeli stopite 100 g noisette (nougat) čokolade in ji primešajte 1-2 žlici Nutelle, da dobite enotno zmes. Posebno lep učinek pa boste dosegli, če boste čokolado oblili z belo čokolado.

To je le nekaj idej in predlogov … Pa prijetno ustvarjanje.

Verjamem, da se boste tudi vi, tako kot sem se jaz, zaljubili v te nesramno dobre čokoladne piškote in bodo postali reden del vaše piškotne peke.

Prijetno sladkanje!

Ljubitelje domačih piškotov vabim, da poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.6]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor