Okusen grozdni sok
Print Friendly, PDF & Email

Imate veliko grozdja, pa ga ne morete vsega pojesti? Spodaj imate recept za sladek in okusen grozdni sok. Je preprost in ne vzame veliko časa za pripravo.
Okusen grozdni sok

Kaj potrebujemo za okusen grozdni sok?

  • posoda za kuhanje
  • cedilo
- kuhalnica
  • zajemalka
  • blender ali mešalnik
  • večja posoda za preceditev soka
  • steklenice
  • lij

Sestavine za grozdni sok:

Za pripravo približno 9ih litrov soka

  • 3 kg grozdja
  • 9 litrov vode
  • 1 kg nerafiniranega rjavega sladkorja (lahko manj – po okusu)
  • 20 g citronke (lahko manj ali nič)
  • 2 vaniljeva sladkorja (ni obvezno)

Postopek za grozdni sok:

Najprej grozdje operemo pod mrzlo vodo.

Grozdni sokGrozdne jagode nato odstranimo s pecljev ter damo v večjo posodo za kuhanje, v katero smo nalili 3 litre vode. Grozdne jagode in vodo kuhamo največ od 20 do 25 minut.
Grozdni sokMed kuho boste opazili, da se od grozdnih jagod ločita lupina in peške. Ko je kuhano, ohladimo do stopnje, da lahko grozdne jagode (skupaj z vodo) zmeljemo normalno, brez packanja, v blenderju ali mešalniku.
Grozdni sokKo zmeljemo, precedimo skozi večje cedilo. Nato vzmemeo večjo posodo, v kateri zavremo precejen sok, 6 litorv vode, 1 kg sladkorja, 2 vanili sladkorja ter 20 g citronke. Sama nisem imela tako velike posode, zato sem količino razdelila na dva dela, ker sem kuhala v dveh posodah.
Grozdni sokKo se sladkor in citronka popolnoma raztopita, odstavimo in pripravljen grozdni sok prelijemo v čiste steklenice, ki smo jih predhodno segreli na 80-100 stopinj Celzija. Takoj po nalitju, steklenice zapremo in jih pustimo počasi ohlajati na sobni temperaturi.

Okusen grozdni sok

Nasvet
Pri izdelavi tega grozdnega soka, sem uporabila 1kg sladkorja, ker je bilo grozdje kislo, zato vam svetujem, da med kuho preverjajte sladko in sproti dodajajte sladkor. Bodite pozorni, da se sladkor dodobra raztopi. Steklenice ne povijam v odejo ali podobnim, temveč jih pustim, da se ohladijo v kuhinji na sobni temperaturi. Preden se grozdni sok postreže, se ga pretrese. Sok zdrži zagotovo eno leto, ponavadi pa manj, ker ga prej popijemo 🙂

Na zdravje! 🙂

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.4]

BanAna

Na prvem mestu sem mamica mojemu ljubemu malemu princu, ki ga boste zasledili tudi v mojih receptih. Sem grafična/web oblikovalka obsedena s tipografijo, monociklistka, veganka, ljubiteljica vseh živih bitij ... in še bi lahko naštevala. :) Moji recepti so preprosti in upam, da vam z njimi prikažem lahek in preprost način življenja nas veganov. Radi se 'mejte in veliko se smejte! :)

Dodaj odgovor