Nebeško dobri piškoti linške oči
Print Friendly, PDF & Email

Piškoti linške oči so povsem preprosti, a vseeno očarajo vedno znova in znova. Pred leti sem imela prvič priložnost poskusiti linške piškote po tem receptu. Očarali so me. Boljših še nisem jedla. V ustih se kar topijo, tako krhki so. Vseeno pa je njihovo oblikovanje enostavno. Poskusite tudi vi spodnji recept in se o njihovem nebeško dobrem okusu prepričajte tudi sami.

Pripomočki za piškote linške oči:

  • skleda za mesenje testa
  • valjar (priporočam tudi uporabo distančnikov)
  • papir za peko (4 listi)
  • 2 pekača (tista, ki prideta skupaj s pečico)
  • pečica
  • modelčki poljubne oblike za izrezovanje linških piškotov
  • ribežen
  • kuhinjska tehtnica
  • kozica
  • žlica
  • štedilnik
  • nož
  • večje gosto cedilo
  • manjše gosto cedilo
  • posoda za shranjevanje piškotov
  • folija za živila ali PVC vrečka
  • hladilnik

Sestavine za piškote linške oči

Za okoli 70 piškotov premera 4 cm

  • 400 g bele gladke moke tip 400
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 250 g zmehčanega masla (na sobni temperaturi naj bo vsaj 1 uro)
  • ščep soli
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
  • 1 drobno naribana limonina lupinica
  • 1 rumenjak

In še:

  • cca. 130 g marelične marmelade (najbolje domače)
  • sladkor v prahu za posip

Priprava piškotov linške oči

Maslo vsaj 1 uro pred pričetkom postavimo na sobno temperaturo, da se bo zmehčalo. Nato si najprej si pripravimo vse sestavine.


V posodo presejemo moko. K moki presejemo še sladkor v prahu. Na ta način bosta moka in sladkor rahla, brez morebitnih grudic. Dodamo še vaniljev sladkor, ščep soli, čim bolj na fino naribamo limonino lupinico (limono pred tem dobro umijemo pod toplo vodo).

K vsem sestavinam dodamo še maslo, ki je zmehčano, zato ga lahko kar z rokami ”natrgamo” k ostalim sestavinam in rumenjak.

Z rokami dobro zgnetemo vse sestavine. Najprej dobimo kašo, nato pa, ko testo začne dobivati pravo obliko, vse skupaj stresemo na delovno površino in na njej z rokami dobro zgnetemo testo za linške piškote.

Testo mora biti mehko, voljno in gladko. Testo ovijemo v prozorno folijo za živila ali ga damo v PVC vrečko in ga postavimo v hladilnik, kjer naj počiva vsaj pol ure (lahko tudi čez noč; v tem primeru ga naslednji dan pred oblikovanjem iz hladilnika vzemite 15-20 minut prej).

Po tem, ko je testo počivalo, si pripravimo pekača, katera obložimo s papirjem za peko. Pripravimo si še 2 lista papirja za peko, valjar, distančnike (če jih imamo) in modelčke za izrezovanje linških piškotov.  Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

Ideja
Povsem enostavne, doma narejene distančnike si lahko naredite tako, da uporabite lesene paličice, širine okoli 2-3 cm, dolžine okoli 40 cm in poljubne debeline (za te piškote potrebujete distančnike debeline 4 mm).
Moji, doma narejeni, distančniki.

Testo odvijemo iz folije in ga narežemo na 3-4 dele. Kos testa položimo na list papirja za peko, nastavimo si distančnike (če jih imamo; lahko valjate tudi brez), čez testo položimo še en list papirja za peko in testo razvaljamo na 4 milimetre debelo.

Opomba avtorice
Zakaj valjati testo med dvema listoma papirja za peko?
Ker je tako vse skupaj zelo enostavno. Ne potrebujete nobene moke za valjanje in kasnejše oblikovanje testa nazaj v kepo, in tako testo od samega začetka do konca obdrži povsem enako kvaliteto.

Po tem iz razvaljanega testa z modelčki izrežemo linške piškote. Pazimo, da skozi celoten proces izrezovanja, izrežemo enako število piškotov z luknjo in tistih brez.

Izrezane piškote previdno preložimo na pekač, obložen s papirjem za peko. Pri tem si lahko pomagamo manjšim nožem (v mojem primeru nož za mazanje masla), s katerim previdno dvignemo izrezan piškot in ga prenesemo na pekač. Ker piškoti linške oči med peko ne narastejo, jih lahko na pekaču polagamo enega poleg drugega.

Po tem, ko smo izrezane piškote preložili na pekač, iz ostankov testa oblikujemo kepo in jo ponovno razvaljamo in izrežemo piškote. Postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vsega testa. Pazimo, da po tem, ko smo spekli prvo rundo piškotov, nove izrezane piškote naložimo na ohlajen pekač.

Pečemo jih 6-8 minut na 180 °C (ventilacijska pečica); če je vaša pečica močnejša, ali boste testo razvaljali tanjše ali debelejše čas peke prilagodite tako, da bodo piškoti ob robovih lepo zlato rjavo zapečeni.

Pečene piškote pustimo, da se nekoliko ohladijo na pekaču, nato pa jih damo v večjo skledo. Svetujem vam, da dele z luknjicami daste v eno skledo, tiste brez, pa v drugo. Tako vam bo veliko lažje pri kasnejšem sestavljanju linških piškotov.

Piškote z luknjicami pred sestavljanjem linških piškotov posujemo s sladkorjem v prahu.

Nato si pripravimo marelično marmelado (lahko tudi kakšen drug okus marmelade, če želite). V ta namen marmelado odmerimo v kozico in jo na štedilniku segrejemo.

S segreto marmelado sedaj sestavimo linške piškote. Najprej vzamemo piškot, ki nima luknjice in nanj damo malo marmelade tako, kot prikazuje spodnja fotografija. Lahko jo malo razmažete po piškotu.

Čez marmelado pa položimo piškot z luknjico, katerega smo pred tem že potresli s sladkorjem v prahu in ga na rahlo pritisnemo (ne preveč, sicer boste piškote zdrobili, saj so res zelo rahli) na z marmelado namazan spodnji del piškota.

Sestavljene linške piškote odlagajte na pladenj ali drugo, poljubno površino kjer jih pustite, da se marmelada strdi (lahko kar čez noč).

Hranimo jih v posodi, primerni za shranjevanje piškotov, ki dobro tesni. Tako shranjeni piškoti linške oči bodo zdržali tudi dva meseca, če jih seveda ne boste prej že pojedli.

Uživajte v odličnem okusu in krhki teksturi piškotov linške oči!

Idejo, kako porabiti beljak, ki je ostal, najdete tu: Kako porabiti beljake – recepti in predlogi.

Ocena:
Skupaj: 100 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor