Mandljevi kupčki s čokolado in brusnicami
Print Friendly, PDF & Email

Bolj enostavno skoraj ne gre. Zmešamo sestavine, oblikujemo kupčke in spečemo. Mandljevi kupčki s čokolado in brusnicami so pripravljeni brez moke in so tako primerni za vse, ki moke ne smejo ali želijo uživati. Prav tako ne vsebujejo mleka ali mlečnih izdelkov (če imate težave z laktozo, bodite pozorni pri izbiri čokolade).

Lahko bi jim rekli tudi piškoti, čeprav to pravzaprav niso, a se vseeno neizmerno lepo podajo k skodelici kave ali čaja. Vsekakor so mandljevi kupčki s čokolado in brusnicami nekaj, za kar vam toplo priporočam, da poskusite, ne bo vam žal. Tudi meni ni bilo, ko mi je sestrična povedala zanje in sem jih enostavno morala preizkusiti. Malo sem se poigrala z začimbami, ki sem jih prilagodila in dodala po svojem okusu in … mmmmm, kako je dišalo po celi hiši. 🙂  In še nekaj! Naslednji dan so mandljevi kupčki še veliko boljši! Mehki, v njih pa okusi, ki se lepo dopolnjujejo in prepletajo … mandlji, cimet, klinčki, vanilja, čokolada, brusnice, limona … (in po želji tudi med).

Pripomočki za mandljeve kupčke s čokolado in brusnicami

 • posoda za pripravo mase
 • žlica
 • čajna žlička
 • pekač (tisti, ki pride s pečico)
 • papir za peko
 • pečica
 • hladilnik

Sestavine za mandljeve kupčke s čokolado in brusnicami

Za cca. 20-25 mandljevih kupčkov:

 • 150 g mletih mandljev
 • 2 celi jajci
 • 50 g suhih brusnic
 • 50 g čokoladnih kapljic ali nasekljane jedilne čokolade
 • 1 zavitek vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
 • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
 • 1 ščep mletih klinčkov
 • naribana limonina lupinica 1 bio limone

Opomba

Tisti, ki ste bolj sladkosnedi lahko masi dodate tudi nekaj sladkorja (po okusu). Sama pa bi vam predlagala žlico ali dve medu, ki bo odlično povezal in obogatil okus mandljevih kupčkov – preverjeno!

Po želji lahko brusnice zamenjate z rozinami, mandlje pa z lešniki, orehi … Pa tudi s čokolado se lahko poigrate in uporabite npr. bele čokoladne kapljice namesto takšnih iz temne čokolade.

Priprava mandljevih kupčkov s čokolado in brusnicami

Vse skupaj je izjemno enostavno. Vse sestavine odmerimo v posodo (v primeru, da imate cele mandlje, jih pred tem zmeljete) in jih s pomočjo žlice dobro premešamo, da dobimo enotno zmes. Če uporabljate jedilno čokolado (ali temno čokolado), jo prej nasekljajte. Sama uporabim kar čokoladne kapljice. Limono dobro operemo pod vročo vodo in njeno lupinico nastrgamo v posodo k ostalim sestavinam. Pri tem pazimo, da ne nastrgamo belega dela, saj le-ta utegne zagreniti.
Tisti, ki ste bolj sladkosnedi masi dodajte še malo sladkorja po okusu, kot omenjeno zgoraj, pa bi vam sama namesto uporabe sladkorja priporočala žlico ali dve medu, ki se bosta zelo lepo ujeli z okusom ostalih sestavin.

Tako pripravljeno maso za mandljeve kupčke za 20-30 minut postavimo v hladilnik, da se sestavine povežejo med seboj.

Priklopimo pečico in temperaturo nastavimo na 150 °C (ventilacijska pečica).

Po tem, ko je masa za mandljeve kupčke s čokolado in brusnicami počivala v hladilniku, si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko in manjšo, čajno žličko s katero nato zajemamo maso in na pekač polagamo kupčke. Namesto kupčkov, bi lahko med dlanmi oblikovali tudi manjše kroglice, ki bi jih nato na pekaču malenkost sploščili pred peko. Sama sem oblikovala kupčke. Če bi se vam kakšen kupček ”razdrl” ga enostavno s prsti malo ”stisnite skupaj”.

Ko je pekač poln (mase zadostuje za en pekač, med posameznimi kupčki vam ni potrebno puščati veliko prostora, saj med peko ne bodo narasli), ga potisnemo v ogreto pečico in mandljeve kupčke pečemo v že ogreti pečici, pri 150 °C (ventilacijska pečica) približno 13-15 minut (toliko, da se lepo zapečejo).

Pečene mandljeve kupčke s čokolado in brusnicami vzamemo iz pečice, a jih pustimo na pekaču, da se ohladijo. Postrežemo ohlajene, še najboljši pa bodo naslednji dan.

Hranimo jih v škatli za piškote.

Uživajte v okusih, ki jih ponujajo mandljevi kupčki s čokolado in brusnicami.

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor