Kakijeva sladica z vaniljevim pudingom
Kakijeva sladica z vaniljevim pudingom je sladka in okusna, saj v sebi skriva več plasti, je pa tudi prijetna za oči, saj se nam iz kozarca nasmiha in nas vabi, da jo poizkusimo prava barvna mavrica. Priprava nam pušča odprte roke pri izbiri vrstnega reda plasti, prav tako pri izbiri marmelade.
Kaki, ki ga nekateri imenujejo tudi zlato jabolko, izhaja iz Kitajske, v zadnjem desetletju pa so ga začeli gojiti tudi v Evropi, v Sloveniji ga gojijo v Goriških brdih, Slovenski Istri in na Vipavskem.
Pripomočki za pripravo kakijeve sladice s pudingom
- palični mešalnik
Sestavine za kakijevo sladico s pudingom
Za šest oseb:
- 200 g zmletih navadnih piškotov
- 1 zavojček vaniljevega pudinga
- 500 ml mleka
- 250 ml sladke smetane za stepanje
- 400 ml slivove marmelade brez sladkorja, s sladkorjem ali druge marmelade po želji
- 3 sadeži kakija (540 g)
- 1 žlica sladkorja
Priprava kakijeve sladice z vaniljevim pudingom
Puding skuhamo po navodilu proizvajalca v 500 ml mleka in ga še vročega, preden se strdi, razdelimo po kozarcih, v katerih bomo pripravili kakijevo sladico.
Piškote zdrobimo v sekljalniku ali kako drugače in razdelimo na dva dela. Prvo polovico razdelimo po porcijah čez puding, ki se je že delno ohladil.
Čez piškote damo slivovo marmelado ali drugo marmelado. Čez marmelado posujemo še preostale piškotne drobtine.
Kakije operemo pod hladno tekočo vodo in jim odstranimo pecelj, nato pa dva kakija s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo gosto tekočo maso.
Kaki razdelimo po kozarcih čez piškotno plast. Stepemo smetano za stepanje, jih dodamo še sladkor in jo nadevamo na vrh sladice, čez kakijevo plast.
Kaki, ki nam je še ostal, razrežemo na krhlje in z njimi dekoriramo sladico.
Vsako leto preživim v pričakovanju pozne jeseni, da se na tržišču začnejo prodajati moji najljubši sadeži. Lučka Glaser
Kaki lahko uporabimo takoj, lahko pa ga tudi shranimo:
- Sušenje kakija.
- Kaki tipo – kako ga shraniti za daljše obdobje.
- Kakijeva sladica.
- Sladoled banana-kaki.
- Kakijeva pita.
In še nekaj odličnih sladic, ki jih hitro pripravite in ponudite v kozarčku:
- Jabolčna čežana s sladko smetano.
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.
- Rabarbara s pudingom.
- Rabarbara in breskev v gostem soku.
- Turški sutlijaš iz slovenske kuhinje.
- Enostavna sladica v kozarcu.
- Smetanov puding z na sopari kuhano breskvijo.
- Ribez na pudingu s smetano.
- Puding iz mikrovalovne pečice.
- Jabolčna solata.
- Sadna kupa.
- Jabolčni kompot.
- Mlečni riž s čokolado.
- Breskov kompot.
- Božanski borovničev sorbet.
- Veganski borovničev sladoled.
- Sladoled banana-malina.
- Jagodni sladoled – 100% iz sadja.