Domača ocvirkovka potica
Domača ocvirkovka potica je okusna, dišeča, bogato nadevana in sladko slana potica, ki jo lahko uživamo samostojno, ob napitkih ali pa ob enolončnicah.
V tem receptu odstranimo mast od ocvirkov, ki jo nadomestimo s smetano in tako je potica, ocvirkovka manj mastna in še okusnejša. Da bo peka bolj tekoče potekala med časom, ko testo vzhaja pripravimo nadev za domačo ocvirkovkovko.
Domača ocvirkovka – pripomočki
- pekač velikosti 10 x 30 x 5 cm
Domača ocvirkovka – sestavine
Za testo:
- 600 g bele moke
- 12 g morske soli
- 15 g sladkorja
- 7 g suhega kvasa
- 2 rumenjaka
- 150 ml mleka
- 100 ml vode
- 50 ml olja
- 1 lupinica bio limone ali mandarine
- 1 žlička mletega cimeta
Za nadev:
- 250 g ocvirkov
- 100 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 2 rumenjaka
- 3 beljake
- 1 žlička mletega cimeta
- 1 beljak za premaz ocvirkovke, potice
Domača ocvirkovka – postopek
Najprej presejemo moko, jo odtehtamo in vanjo vmešamo sol, na sredini naredimo vdolbino in vanjo dodamo vse sestavine za testo in ga dobro zamesimo ročno ali pa strojno.
Testo pokrijemo s prtičkom, da se ne izsuši in postavimo na toplo, da vzhaja na dvojni volumen, na vzhajanje vpliva tudi temperatura prostora, topleje je v prostoru hitreje bo testo vzhajalo. Testo razvaljamo, ko je nadev za ocvirkovko pripravljen.
Pripravimo vse za nadev, ocvirke stopimo v masti in jih damo na cedilo, da maščoba odteče in ocvirki ostanejo na cedilu brez maščobe.Sladkor razdelimo na polovico, ločeno stepamo smetano in beljak, med stepanjem počasi dodajamo sladkor in jih dobro stepemo. Stepeni smetani dodamo rumenjak in cimet, smetano rahlo ročno umešamo, da se rumenjak in cimet umešata, nato dodamo stepen beljak in odcejene ocvirke, ki jih tudi vmešamo.
Ko je testo vzhajalo, položimo prt iz blaga ali peki papir na delovno površino in potrosimo z moko, na njem razvaljamo vzhajano testo na debelino 3 – 4 mm. Nanj enakomerno razporedimo nadev, na strani, kjer bomo zaključili zavijanje, pustimo 10 cm testa brez nadeva. Testo trdo zavijemo. Zavijamo prosti nenamazanemu delu.Pekač na tanko premažemo s svinjsko mastjo in v pekač preložimo ocvirkovko in pustimo vzhajati 30 minut, nato jo premažemo z beljakom in položimo v ogreto pečico na 200 °C, klasično, pečemo 45 minut. Med peko bodimo pozorni, če se hoče vrhnja skorjica preveč zapeči, pekač pokrijemo s peki papirjem.Pečeno domačo ocvirkovko preložimo na zračen podstavek za ohlajanje, delno ohlajeno potico narežemo in ponudimo.
Domača ocvirkovka je najbolj okusna, ko je še topla, prava poslastica. Lučka Glaser
Še nekaj idej, kaj lahko ponudimo za uravnotežen obrok:
- Kmečko kislo zelje.
- Kisla repa po kmečko.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Jota iz kisle repe po receptu moje babice.
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Krompirjeva juha z jurčki.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Juha iz posušenih jurčkov.