Rdeča vinska omaka
Rdeča vinska omaka je sladko kiselkastega okusa in se odlično poda k določenim vrstam pečenega ali kuhanega mesa, pa tudi kuhani ali pečeni gomoljčni zelenjavi. K rdečemu mesu se bolje poda rdeče vino, zato bo ta vinska omaka odlična priloga divjačini, govedini, svinjini, pa tudi rdečemu zelju.
Rdeča vinska omaka – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Rdeča vinska omaka – sestavine
Za štiri osebe:
- 200 ml kakovostnega rdečega vina
- 100 ml vode
- 1 žlica sladkorja
- 30 g surovega masla
- 3 žlice belih drobtin
- 1 palčka cimeta
- čajna žlička limoninega soka
- sol po okusu
- mleti pekoči feferoni po okusu
Rdeča vinska omaka – postopek
V loncu ali večji ponvi na zmernem ognju raztopimo maslo, ko maslo začne cvrčati, dodamo sladkor in mešamo toliko časa, da se začne peniti.
Dodamo drobtine in jih pražimo toliko časa, da dobijo zlato rumeno barvo.
Nato dodamo še vino, vodo, cimetovo palčko, sol in sok limone, ljubitelji pekočih jedi pa lahko po okusu dodajo še mleti pekoči feferon.
Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju kuhamo 2 do 3 minute. Pred postrežbo iz omake odstranimo cimetovo palčko.
Vino ni okusno samo v kozarcu, iz njega lahko pripravimo tudi okusno omako. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov, kdaj lahko ponudimo vinsko omako
- Opresna repa s krompirjem.
- Koleraba po dunajsko.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Slastna mrežna pečenka.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Telečja rebra iz pečice,
- Mesni hlebčki.
- Jetrna klobasa.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.