Porova omaka s testeninami
Print Friendly, PDF & Email

Porova omaka s testeninami je rahlo pikantna in nas po vonju in okusu spominja na čebulo. Lahko jo ponudimo zraven vseh vrst testenin, riža, krompirja, idealna pa je tudi kot priloga kuhanemu ali pečenemu mesu.

Por ima rahlo pikantno aromo, ki nas spominja na čebulo in je uporaben v celoti, tako beli kot zeleni deli rastline. Pora je več vrst, ki pa se razlikujejo po dolžini stebla in barvi listov, njihova hranilna vrednost in okus pa sta pri vseh vrstah enaka. Por uporabljamo kot zelenjavo in začimbo, vsebuje veliko koristnih vitaminov: A, C, B1, B2, B6, folno kislino in vitamin E.

Porova omaka s testeninami

Porova omaka s testeninami – posebni pripomočki

 • ni posebnih pripomočkov

Porova omaka s testeninami – sestavine

Za 2 osebi:

 • 300 g očiščenega in narezanega pora
 • 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
 • 1 žlička na drobno narezanega česna
 • 2 žlici pšenične bele moke tip 500
 • 1 jajce
 • 1 žlička kurkume
 • morska sol po okusu
 • 200 ml čiste juhe (goveje, kostne, kokošje, zelenjavne juhe) ali vode

In še:

 • 200 g polnozrnatih ali drugih poljubnih testenin
 • 2000 ml vode za kuhanje
 • morska sol

Porova omaka s testeninami – postopek

Por, ki ga naberemo doma v vrtu moramo dobro očistiti, to najlažje in najhitreje naredimo če ga očistimo že zunaj – odstranimo mu koreninski del in nekvalitetne liste, če opazimo, da je por napadel že kakšni vrtni škodljivec je najbolje, da ga zavržemo.

Za pripravo porove omake uporabimo spodnji del rastline, ki ji odstranimo zunanje ovojne liste, da dobimo lepo gladko belo steblo, ki ga narežemo na 4 – 5 mm široke koleščke. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo narezan por, ki mu dodamo na drobno narezan česen in med občasnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 8 – 10 minut.Porova omaka s testeninamiV skledico ubijemo jajce, mu dodamo moko in juho, vse skupaj dobro premešamo in dodamo praženemu poru, ponovno premešamo, posolimo in na koncu dodamo še kurkumo kot začimbo, ki obogati okus in barvo porove omake.Vse sestavine dobro premešamo in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju še 12 do 15 minut, med kuhanjem moramo večkrat premešati, da se omaka ne prime na dno posode, pred zaključkom kuhanja poizkusimo slanost in po potrebi še posolimo.

Porova omaka s testeninami

V lonec natočimo hladno vodo, jo posolimo in ko voda zavre vanjo stresem testenine, ki smo jih izbrali, kuhamo jih po navodilu proizvajalca, ko so testenine kuhane, jih stresemo na cedilo, da voda od kuhanih testenin odteče.Porova omaka s testeninami

Kuhane testenine naložimo na krožnik in jim dodamo porovo omako.

Porova omaka s testeninami

Za kuhanje si je treba vzeti čas, le tako nam bo uspelo pripraviti zanimiv in okusen obrok. Lučka Glaser

Ob dobrih testeninah lahko ponudimo tudi dobro  solato

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor