Porova omaka s testeninami
Porova omaka s testeninami je rahlo pikantna in nas po vonju in okusu spominja na čebulo. Lahko jo ponudimo zraven vseh vrst testenin, riža, krompirja, idealna pa je tudi kot priloga kuhanemu ali pečenemu mesu.
Por ima rahlo pikantno aromo, ki nas spominja na čebulo in je uporaben v celoti, tako beli kot zeleni deli rastline. Pora je več vrst, ki pa se razlikujejo po dolžini stebla in barvi listov, njihova hranilna vrednost in okus pa sta pri vseh vrstah enaka. Por uporabljamo kot zelenjavo in začimbo, vsebuje veliko koristnih vitaminov: A, C, B1, B2, B6, folno kislino in vitamin E.
Porova omaka s testeninami – posebni pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Porova omaka s testeninami – sestavine
Za 2 osebi:
- 300 g očiščenega in narezanega pora
- 50 ml ekstra deviškega oljčnega olja
- 1 žlička na drobno narezanega česna
- 2 žlici pšenične bele moke tip 500
- 1 jajce
- 1 žlička kurkume
- morska sol po okusu
- 200 ml čiste juhe (goveje, kostne, kokošje, zelenjavne juhe) ali vode
In še:
- 200 g polnozrnatih ali drugih poljubnih testenin
- 2000 ml vode za kuhanje
- morska sol
Porova omaka s testeninami – postopek
Por, ki ga naberemo doma v vrtu moramo dobro očistiti, to najlažje in najhitreje naredimo če ga očistimo že zunaj – odstranimo mu koreninski del in nekvalitetne liste, če opazimo, da je por napadel že kakšni vrtni škodljivec je najbolje, da ga zavržemo.
Za pripravo porove omake uporabimo spodnji del rastline, ki ji odstranimo zunanje ovojne liste, da dobimo lepo gladko belo steblo, ki ga narežemo na 4 – 5 mm široke koleščke. V ponvi segrejemo olje, nanj stresemo narezan por, ki mu dodamo na drobno narezan česen in med občasnim mešanjem na zmernem ognju pražimo 8 – 10 minut.V skledico ubijemo jajce, mu dodamo moko in juho, vse skupaj dobro premešamo in dodamo praženemu poru, ponovno premešamo, posolimo in na koncu dodamo še kurkumo kot začimbo, ki obogati okus in barvo porove omake.Vse sestavine dobro premešamo in nadaljujemo s kuhanjem na zmernem ognju še 12 do 15 minut, med kuhanjem moramo večkrat premešati, da se omaka ne prime na dno posode, pred zaključkom kuhanja poizkusimo slanost in po potrebi še posolimo.
V lonec natočimo hladno vodo, jo posolimo in ko voda zavre vanjo stresem testenine, ki smo jih izbrali, kuhamo jih po navodilu proizvajalca, ko so testenine kuhane, jih stresemo na cedilo, da voda od kuhanih testenin odteče.
Kuhane testenine naložimo na krožnik in jim dodamo porovo omako.
Za kuhanje si je treba vzeti čas, le tako nam bo uspelo pripraviti zanimiv in okusen obrok. Lučka Glaser
Ob dobrih testeninah lahko ponudimo tudi dobro solato
- Solata rdeč hrastov list z belim zeljem.
- Korenčkova solata z jabolkom.
- Regratova solata s krompirjem in repno cimo.
- Rdeče zelje v solati s krompirjem in korenjem.
- Rdeč radič s fižolom v solati.
- Zelje s krompirjem v solati.
- Šopska solata.
- Motovilec z jajcem v solati.
- Šparglji v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.