Kumare z jabolki v omaki
Print Friendly, PDF & Email

Kumare z jabolki v omaki so okusna priloga, rahlo kislo-sladkobnega okusa, ki se odlično poda kuhanemu ali praženem krompirju, kakor tudi vsem vrstam pečenega ali kuhanega mesa. Uporabimo lahko sveže kumare ali pa zamrznjene, če smo jih pripravili kot shranek v času izobilja kumar. Obrok je primeren tudi za ljubitelje brezmesne hrane in tudi za diabetike.

Kumare z jabolki v omaki

Pripomočki za kumare z jabolki v omaki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine kumare z jabolki v omaki

Za štiri osebe:

  • 500 g naribanih kumar (lahko tudi zamrznjenih)
  • 200 g jabolk (lahko tudi zamrznjenih)
  • 100 g na drobno narezane čebule
  • 50 g surovega masla
  • 50 g bele moke tip 500
  • 200 ml mleka
  • 1 žlica narezanega drobnjaka (lahko tudi zamrznjenega)
  • sol po okusu
  • poper po želji

Priprava kumar z jabolki v omaki

Če smo si pripravili shranek iz kumar in jabolk in jih zamrznili, damo zamrznjene kumare in jabolka iz zamrzovalnika v hladilnik vsaj 6 d0 8 pred uporabo, najbolj enostavno pa je, da jih v hladilnik prestavimo preko noči.

Če uporabljamo sveže, kumare olupimo in nastrgamo, enako storimo z jabolki, katerim pred ribanjem odstranimo pečke in mušico, lupljenje pa ni potrebno, v kolikor so jabolka ne škropljena.
Kumare z jabolki v omakiČebulo olupimo in jo narežemo na drobno, v nižjem loncu stopimo maslo  in na njem prepražimo na drobno narezano čebulo, da rahlo porumeni.Ko čebula porumeni, dodamo mleko in moko in na rahlem ognju med mešanjem kuhamo dve do tri minute, da dobimo gladko kremno maso, ki začne rumeneti.Kumare z jabolki v omakiKremni masi dodamo naribana jabolka in kumare, posolimo, premešamo in kuhamo na zmernem ognju 15 do 20 minut.Kumare z jabolki v omaki lahko ponudimo kot prilogo, skupaj s krompirjem ali različnimi vrstami pečenega ali kuhanega mesa, potrosimo z narezanim drobnjakom ter po želji tudi popramo.

Kumare z jabolki v omaki

Uživanje zelenjave nas krepi in jedilnik popestri. Lučka Glaser

Nasveti za pripravo krompirja, kot prilogo omaki iz kumar in jabolk:

  1. Pražen krompir z ocvirki.
  2. Pražen krompir z ocvirki in papriko.
  3. Pražen krompir.
  4. Slan krompir v kosih za začetnike.
  5. Pire krompir s kislo smetano.
  6. Pire krompir z blitvo.
  7. Pire krompir s korenčkom.
  8. Pire krompir z rdečo peso.
  9. Pire krompir z rumeno kolerabo.
  10. Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor