Pražen krompir z ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Pražen krompir z ocvirki in čebulo je zelo okusen, dišeč in nasiten obrok, ki je skoraj redno na jedilniku kot del nedeljskega kosila. V Sloveniji je več društev, prijateljev praženega krompirja, ki zagovarjajo stališče, da je to lahko samostojna jed. Vsako društvo in tudi gospodinja ima svoj recept za pripravo praženega krompirja, ki ga imenujejo tudi renstan ali tenstan, društva pa imajo tudi vsako leto tekmovanje, kjer tekmujejo kdo bo pripravil najboljši pražen krompir.

Pražen krompir z ocvirki

Pripomočki za pražen krompir z ocvirki

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine pražen krompir z ocvirki

Za štiri osebe:

Priprava praženega krompirja z ocvirki

Neolupljen krompir, ki naj bo približno enako velik, umijemo in naložimo v primerno velik lonec ter zalijemo z vodo, da je krompir prekrit. Kuhamo ga v pokritem loncu, na zmernem ognju 20 do 30 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in debeline krompirja, paziti moramo, da se krompir ne razkuha, saj mora, ko ga pražimo ostati kompakten.

Pražen krompir z ocvirki

Kuhan krompir olupimo, odstranimo vse črne pike in ga na ročnem kuhinjskem rezalniku narežemo na rezine, lahko pa ga narežemo tudi ročno.

Pražen krompir z ocvirki

V malo večji ponvi segrejemo ocvirke in nato dodamo na drobno narezano čebulo in jo pražimo skupaj z ocvirki toliko časa, da postekleni in se rahlo obarva.

Pražen krompir z ocvirki

Nato dodamo na rezine narezan krompir, ga posolimo in dobro premešamo. Pražimo ga med občasnim mešanjem 5 do 10 minut, med mešanje dodamo še 100 ml čiste goveje ali kokošje juhe in pražimo toliko časa, da se krompir premeša in prepoji z ocvirki, čebulo in juho.

Pražen krompir z ocvirki

Pražen krompir lahko ponudimo na krožniku kot prilogo različnim vrstam pečenega ali kuhanega mesa, zelenjavnim ali mesnim omakam, za ljubitelje praženega krompirja, pa je to samostojen obrok, ki ga potresemo z narezanim drobnjakom.

Pražen krompir z ocvirki

Kuhan krompir je okusen že sam po sebi, če mu dodamo sol, praženemu s čebulo in ocvirki pa se mu ne moremo upreti. Lučka Glaser

Meso je tudi del kosila, nekaj idej:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor