Pražen krompir z ocvirki
Pražen krompir z ocvirki in čebulo je zelo okusen, dišeč in nasiten obrok, ki je skoraj redno na jedilniku kot del nedeljskega kosila. V Sloveniji je več društev, prijateljev praženega krompirja, ki zagovarjajo stališče, da je to lahko samostojna jed. Vsako društvo in tudi gospodinja ima svoj recept za pripravo praženega krompirja, ki ga imenujejo tudi renstan ali tenstan, društva pa imajo tudi vsako leto tekmovanje, kjer tekmujejo kdo bo pripravil najboljši pražen krompir.
Pripomočki za pražen krompir z ocvirki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine pražen krompir z ocvirki
Za štiri osebe:
- 1000 g krompirja
- 140 g čebule
- 200 g ocvirkov v masti
- 100 ml čiste goveje ali kokošje juhe
- sol po okusu
- 1 žlica narezanega drobnjaka (zamrznjenega ali svežega)
Priprava praženega krompirja z ocvirki
Neolupljen krompir, ki naj bo približno enako velik, umijemo in naložimo v primerno velik lonec ter zalijemo z vodo, da je krompir prekrit. Kuhamo ga v pokritem loncu, na zmernem ognju 20 do 30 minut, čas kuhanja je odvisen tudi od vrste in debeline krompirja, paziti moramo, da se krompir ne razkuha, saj mora, ko ga pražimo ostati kompakten.
Kuhan krompir olupimo, odstranimo vse črne pike in ga na ročnem kuhinjskem rezalniku narežemo na rezine, lahko pa ga narežemo tudi ročno.
V malo večji ponvi segrejemo ocvirke in nato dodamo na drobno narezano čebulo in jo pražimo skupaj z ocvirki toliko časa, da postekleni in se rahlo obarva.
Nato dodamo na rezine narezan krompir, ga posolimo in dobro premešamo. Pražimo ga med občasnim mešanjem 5 do 10 minut, med mešanje dodamo še 100 ml čiste goveje ali kokošje juhe in pražimo toliko časa, da se krompir premeša in prepoji z ocvirki, čebulo in juho.
Pražen krompir lahko ponudimo na krožniku kot prilogo različnim vrstam pečenega ali kuhanega mesa, zelenjavnim ali mesnim omakam, za ljubitelje praženega krompirja, pa je to samostojen obrok, ki ga potresemo z narezanim drobnjakom.
Kuhan krompir je okusen že sam po sebi, če mu dodamo sol, praženemu s čebulo in ocvirki pa se mu ne moremo upreti. Lučka Glaser
Meso je tudi del kosila, nekaj idej:
- Pečen piščanec z zelenjavo.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Svinjski zrezki v omaki z jurčki.
- Svinjski kotleti v čebulni omaki.
- Pečenka iz svinjske vratovine.
- Slastna mrežna pečenka.
- Telečja rebra iz pečice.
- Goveji zrezki po lovsko.