Očiščevalna pomladna juhica, ki nam da energijo
Kremno juhico, ki nam da energijo in nas napolni z naravnimi minerali in je za povrh tudi zelo okusna, v pomladno poletnem času pripravimo iz svežih zelišč. V kolikor pa bi v njenem okusu želeli uživati tudi v kasnejših, zimskih mesecih, pa si zelišča spomladi naberemo in zamrznemo za kasnejšo uporabo. Pomembno pri tej juhi je, da je čas kuhanja zelišč kratkotrajen, toliko, da se zelišča zmehčajo, da s kuhanjem ne uničimo več vitaminov, kot je nujno potrebno.
Pri nabiranju čemaža velja previdnost in ga nabirajte le, če ste zares prepričani, da je to čemaž.
Očiščevalna juhica – pripomočki
- palični mešalnik
Očiščevalna juhica – sestavine
Za 4 osebe:
- 200 g že olupljenega krompirja
- 50 g čemaža (svežega ali zamrznjenega)
- 70 g regrata (svežega ali zamrznjenega)
- 50 g kopriv (sveže ali zamrznjene)
- 1000 ml vode
- morska sol po okusu
- poper po želji
Očiščevalna juhica – postopek
Vse nabrane rastline dobro operemo, da so čiste, oprana zelišča naložimo na cedilo ali jih osušimo v centrifugi za solato.
Krompir olupimo in operemo, narežemo ga na koščke, zalijemo litrom vode ter pristavimo na štedilnik, da se skuha.
Očiščena zelišča odtehtamo in regrat ter čemaž narežemo na manjše dele, približno 1,5 cm široke rezance, koprivam pa natrgamo listke od stebel. Trdih stebel za juho ne uporabimo.
Ko je krompir kuham, mu dodamo narezana zelišča, pomešamo in kuhamo 3 do 4 minute, da se zelišča rahlo zmehčajo.
Nato vse skupaj sesekljamo s paličnem mešalnikom, da postane juha kremasta, sedaj jo tudi posolimo.
Ponudimo še vročo, ljubiteljem popra pa zraven ponudimo tudi poper.
Očiščevalna pomladna juhica se ne smemo kuhati dlje, kot je navedeno v receptu, da ne uničimo dragocenih zelišč.
Po želji zraven lahko dodamo že kuhane rezance, žgance, riž, kašo … , ki jih dodamo juhi, ko jo že postrežemo. Jaz pa sem zraven juhe ponudila kar jušne kroglice. Tako kuhamo lahko juho vse leto, če čemaž, koprive in regrat zamrznemo. Lučka Glaser
Zraven lahko ponudimo:
- Koruzni žganci po koroško.
- Koruzni žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Ajdovi žganci po koroško.
- Domači jajčni rezanci.
- Domači bleki, krpice ali flikce.