Krompirjeva juha z lisičkami
Krompirjeva juha z lisičkami je odlična enolončnica, ki nas prijetno nasiti in napolni z energijo. Zabeljena s prežganjem, v njej pa kraljujejo gobe lisičke s krompirjem, korenjem in porom. Da pa bo kosilo še bolj pestro, lahko zraven ponudimo kos kruha, palačinke, različno pecivo, tudi pico …
Krompirjeva juha z lisičkami – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Krompirjeva juha z lisičkami – sestavine
Za 4 osebe:
- 350 g očiščenih lisičk (svežih ali zamrznjenih)
- 350 g olupljenega krompirja
- 50 g rdečega korenja
- 20 g pora (svežega ali zamrznjenega)
- 1 lovorjev list
- 1500 ml vode
- vejica peteršilja
- morska sol po okusu
- poper po želji in okusu
Za prežganje:
- 30 g svinjske masti ali olja po želji
- 30 g bele pšenične moke
- 5 g suhe mlete rdeče paprike
Krompirjeva juha z lisičkami – postopek
Če je potrebno lisičke še dobro in večkrat očistiti, naredimo to, še preden pričnemo kuhati, da potem lahko nemoteno kuhamo kosilo.
Krompir olupimo, operemo in narežemo na srednje velike kocke, na približno 2 cm, korenček ostrgamo in operemo, narežemo ga na kocke približne velikosti 1 cm, por tudi operemo in narežemo na 1 cm dolge kolobarje. Vso zelenjavo zalijemo z litrom vode, da je zelenjava pokrita, kozico pokrijemo in pristavimo na štedilnik, da zavre in se tako kuha okoli 10 minut.
Medtem, ko se zelenjava kuha, pregledamo gobe, da so čiste, male pustimo cele, srednje velike razpolovimo in večje damo na več kosov, primernih grižljaju.
Po tem, ko se je zelenjava kuhala 10 minut, pripravimo prežganje, najprej pogrejemo maščobo in na njej popražimo moko, da zarumeni, nato dodamo rdečo mleto papriko, pomešamo in zalijemo s 500 ml vode, mešamo, da zavre in se grudice razpustijo.
Prežganje dodamo kuhani zelenjavi in nato dodamo še očiščene lisičke, lovorjev list in solimo, po želji dodamo še poper, ponovno počakamo, da zavre in pustimo kuhati še 15 minut.
Preizkusimo slanost, po potrebi še dosolimo in odlična krompirjeva juha z lisičkami je pripravljena.
Peteršilj operemo in nasekljamo na drobno, z njim potresemo postreženo juho.
Lisičke so med najbolj poznanimi gobami in tudi zelo okusne. Lučka Glaser
Ideje kaj ponuditi zraven:
- Domače bagete.
- Enostaven recept za beli kruh.
- Rahel polnozrnati kruh, ki se ne drobi.
- Rahle in slastne palačinke.
- Slastni burek.
- Palačinke iz polnozrnate moke.
- Palačinke v kozarcu.
- Pica z jurčki in hrenovko.
- Pica s šunko.
- Pica iz večnamenskega kvašenega testa z lisičkami in mortadelo.