Hitri skutni svaljki z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom
Print Friendly, PDF & Email

Se vam kdaj zgodi, da se zaradi dolgotrajne priprave ne odločite za kakšno jed, čeprav jo imate radi? Po mojem mnenju je tudi priprava sadnih knedlov trajala predolgo, prav tako pa sem ponavadi sadje pustila ali ga je pojedel kdo drug, saj mi tako kuhano v testu sploh ni bilo všeč. Ampak vseeno imam rada knedle in svaljke, njoke in podobno. Iskala sem način, kako pripraviti jed, ki je okusna in hitreje pripravljena – in ga tudi našla. Združila sem recepte moje mame in tašče, dveh odličnih kuharic, in novemu receptu seveda dodala še nekaj svojih idej in tako je nastala nadvse okusna, res odlična jed, ki jo pri nas jemo za kosilo, prav lahko pa bi bila tudi sladica.

In kakšni so torej hitri skutni svaljki z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom? Namesto krompirja, ki ga je potrebno najprej skuhati, sem vzela skuto, ki je že pripravljena. Namesto knedlov, v katere je treba dobro skriti koščke sliv, da med kuho ne nastane luknjica in vse zleze ven, sem oblikovala svaljke. Da pa ne bi izgubljala časa z oblikovanjem vsakega svaljka posebej, sem testo razrezala na tak način, da sem že takoj po rezanju dobila obliko svaljka. Naslednji prihranek časa je pri sadju – sliv torej ni treba dajati v testo, ampak jih preprosto narežemo, pokuhamo in spasiramo in z nekaj dodatki zelo na hitro dobimo slastno toplo omako, ki je povrhu še čudovite rdeče barve. Za piko na i sem krušnim drobtinam dodala malo mletih mandljev, ki vse skupaj še izboljšajo.

Pripomočki za hitre skutne svaljke z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom:

  • skleda za mešanje sestavin
  • tehtnica
  • električni mešalnik
  • žlička
  • deska
  • nož
  • delovna površina (pult ali miza)
  • večja posoda za kuhanje
  • ponev
  • palični mešalnik
  • kozica
  • štedilnik
  • penovka
  • kuhalnica

Sestavine za hitre skutne svaljke z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom:

Za 3-4 osebe:

Za hitre skutne svaljke:

  • 500 g nepasirane skute
  • 1 jajce (velikosti L)
  • 1/2 žličke soli in še 1 žlička za kuhanje
  • 250 g bele moke tip 400 ali 500

Za mandljeve drobtinice:

  • 45 g masla
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 30 g mletih mandljev
  • 40 g krušnih drobtin
  • 30 g sladkorja

Za približno 4 dl tople slivove omake z rumom:

  • 430 g svežih ali zamrznjenih sliv
  • 10 g sladkorja (uporabila sem kokosov sladkor)
  • 1/4 žličke cimeta
  • 1 žlička ruma

Postopek za hitre skutne svaljke z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom:

To jed začnemo pripravljati tako, da najprej zamesimo testo za skutne svaljke. V posodo za mešanje sestavin damo 500 g skute in ji dodamo 1 jajce. Dodamo tudi pol žličke soli in vse skupaj zmešamo z električnim mešalnikom.

Ko so sestavine lepo premešane, začnemo dodajati moko. Odtehtamo jo 250 g in jo postopno dodajamo v nastajajoče testo. Zdaj mešamo z nastavkom za testo (kavelj).

Ko je vsa moka enakomerno vmešana, testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga na hitro pregnetemo le še toliko, da dobimo velik svaljek testa. Tega prerežemo na pol, nato pa vsak del še dvakrat prerežemo po dolžini. Dobimo 6 podolgovatih delov testa. Iz vsakega z rezanjem oblikujemo svaljke, ki jih ni potrebno valjati in dodatno oblikovati z rokami.

Na štedilnik pristavimo veliko posodo, v katero nalijemo vodo in jo solimo z žličko soli. Ko voda zavre, vanjo damo kuhat hitre skutne svaljke. Kuhamo jih približno 15 minut na zmerni temperaturi.

Nasvet
Če ne bomo skuhali vseh svaljkov naenkrat, jih lahko zamrznemo za drugič. Zložimo jih na pomokano desko za rezanje, tako da se ne dotikajo in jo postavimo v zamrzovalnik. Ko zamrznejo, jih preložimo v posodo za zamrzovanje. 😉

Medtem ko se svaljki kuhajo, pripravimo toplo slivovo omako z rumom. 430 g sliv* očistimo in prerežemo na pol, odstranimo peško in jih narežemo na centimetrske koščke. Damo jih v kozico in jo pristavimo na štedilnik.

*Uporabila sem zamrznjene slive, ki sem jih pred zamrzovanjem očistila, odstranila peško in narezala na koščke, nato pa zložila na desko in ko so zamrznile, sem jih preložila v plastično embalažo od mlečnih izdelkov. Če uporabimo zamrznjene slive, bo kuhanje trajalo malo dlje, če se morajo najprej še odtaliti.

Na zmerni temperaturi pokuhamo slive, da se segrejejo in zmehčajo, kar traja približno 10 minut. Dodamo jim četrt žličke cimeta in 10 g kokosovega ali drugega sladkorja, lahko pa seveda manj ali več, po okusu pač. 😉

Kuhane slive spasiramo s paličnim mešalnikom in jim dolijemo 1 žličko ruma. Če je kozica, v kateri smo jih kuhali, preširoka, je lažje, če slive predevamo v višjo ožjo posodo in jih spasiramo v njej.

Nekaj minut preden so svaljki kuhani, pripravimo še mandljeve drobtinice. V ponev damo 45 g masla in 2 žlici sončničnega olja. Ko se segrejeta in se maslo stopi, v ponev vsujemo 40 g drobtin in 30 g mletih mandljev. Premešamo in na zmerni temperaturi pražimo nekaj minut, pri čemer pazimo, da temperatura ni previsoka in bi drobtine in mandlji začeli postajati preveč rjavi. Po nekaj minutah dodamo še 30 g sladkorja.

Ko so skutni svaljki kuhani, jih iz kropa pobiramo s penovko in zlagamo naravnost v ponev z drobtinami in mandlji. Zraven bomo seveda vnesli tudi nekaj vode, kar je v redu. Drobtinice bodo lepo obdale svaljke.

Kuhane in zabeljene skutne svaljke z mandljevimi drobtinicami postrežemo na krožnik. Zdaj ne več vročo, pač pa toplo slivovo omako z rumom nalijemo v vrček in ga postavimo na mizo, da si lahko vsak sam prelije svaljke s toliko omake, kot želi.

Naj vam hitri skutni svaljki z mandljevimi drobtinicami in toplo slivovo omako z rumom teknejo. Če jih boste pripravljali za otroke, pri pripravi slivove omake enostavno izpustite rum. 😉

Poskusite tudi:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor