Zelenjavna enolončnica s piščancem
Ta zelenjavna enolončnica vsebuje čudovito pisano zelenjavo: krompir, korenje in grah, ki skupaj tvorijo pravo mavrico. V njej se skriva tudi piščančje meso, ki ji daje več okusa in zadovolji tiste, ki brez mesa ne morejo.
Enolončnico bi lahko po želji tudi spasirali, a bi tako vsekakor izgubili zanimive barve in teksturo. Priprava te jedi je preprosta, uporabimo pa lahko že zamrznjeno korenje, če ga imamo na zalogi, in grah iz pločevinke. Sama imam tudi piščančje meso že narezano in shranjeno v zamrzovalniku, tako da je priprava še enostavnejša, seveda pa lahko uporabimo vse sveže, kar je sicer še bolje.
Postopek za zelenjavno enolončnico s piščancem:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za zelenjavno enolončnico s piščancem:
Za 3 osebe:
- 1 manjša čebula (okoli 100 g)
- 100 g piščančjih prsi
- 110 g korenja
- 300 g krompirja
- 140 g kuhanega graha (iz pločevinke)
- 1 žlička domače začimbne mešanice
- 1/4 jušne kocke
- 2 lista lovorja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 1/2 žličke curryja
- 1 ščep posušenega majarona
- 1 ščep posušene bazilike
- 1 žlica sončničnega olja
Pripomočki za zelenjavno enolončnico s piščancem:
Za to zelenjavno enolončnico s piščancem olupimo in sesekljamo približno 100 g čebule. Na štedilnik postavimo posodo, v kateri bomo jed skuhali, in ko se segreje, vanjo vlijemo žlico olja. Na njej prepražimo narezano čebulo. Sama jo raje pokrijem, da se bolj duši kot praži, saj je tako lažje prebavljiva.
Medtem ko se čebula duši, pripravimo piščančje meso. Operemo ga pod tekočo vodo in odrežemo morebitne neprivlačne dele mesa, nato pa ga razrežemo na manjše, centimetrske koščke. Ko čebula postekleni, meso dodamo v posodo.
Korenje olupimo in narežemo na kolobarčke ali manjše koščke. Meni je všeč, da je v enolončicah vse narezano bolj na majhne koščke, seveda pa to prilagajamo lastnemu okusu. Uporabimo lahko tudi zamrznjeno korenje, če imamo že pripravljenega. Posodo pokrijemo, da se korenje zmehča. Pri tem pazimo, da se nam sestavine za zelenjavno enolončnico s piščancem ne primejo na dno. Po potrebi večkrat premešamo in prilijemo kakšno žlico vode.
Olupimo, speremo in narežemo še 300 g krompirja. Tudi tega narežemo na manjše kockice in jih stresemo v posodo. Ponovno pokrijemo za nekaj minut, da se nekoliko zmehča tudi krompir.
Potem je čas, da dodamo začimbe in zelišča: 1 žličko domače začimbne mešanice, 1/4 jušne kocke, 2 lista lovorja, 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 žličke curryja, 1 ščep posušenega majarona in 1 ščep posušene bazilike.
Vse sestavine v loncu premešamo in dolijemo 6 dl vode. Temperaturo kuhališča povišamo, tako da bo enolončnica zavrela. Ko zavre, temperaturo spet znižamo na srednje nizko, tako da se lahko počasi kuha približno 10 minut oz. dokler korenje in krompir nista ravno prav mehka.
Malo pred koncem kuhanja enolončnice v posodo dodamo še grah. Tega iz pločevinke najprej stresemo na cedilo in ga speremo pod tekočo vodo, nato pa odcedimo in vržemo v juho. Premešamo in kuhamo še par minutk, toliko, da se tudi grah segreje.
Zelenjavna enolončnica s piščancem je pripravljena in lahko jo le še postrežemo. Dober tek!
Še nekaj idej za okusne juhe in jedi na žlico sem zbrala tukaj:
- Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom.
- Govnač.
- Kremna zelenjavna juha s kislo smetano.
- Porovo-cvetačna juha.
- Oranžna juha iz korenja, leče in žafrana.
- Nežna česnova juhica.