Vampi po rimsko s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Vampi po rimsko s krompirjem so zelo okusni, z rahlim okusom po paradižniku, ki pa ne prevladujejo značilnega okusa po vampih. Vampi so tradicionalna jed Italijanov, ki so veliki ljubitelji drobovine in tako tudi vampe pripravljajo na več različnih načinov. Najbolj so poznani vampi na tržaški način, v okolici Rima pa pri pripravi uporabijo tudi paradižnikovo mezgo ali pa sveži paradižnik.

Vampi po rimsko s krompirjem

Pripomočki za pripravo vampov po rimsko

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo vampov po rimsko

Za štiri osebe:

  • 1000 g kuhanih govejih vampov
  • 1000 g krompirja
  • 250 g čebule
  • 200 g slanine
  • 50 ml oljčnega olja
  • 120 g korenja
  • 40 g pora
  • 600 ml paradižnikove mezge
  • 200 ml vode
  • sol po okusu
  • 20 g naribanega sira parmezan
  • na drobno narezana sveža meta po okusu

Postopek za pripravo vampov po rimsko

Olupljen krompir narežemo na manjše kose, ga operemo in ga v loncu zalijemo z vodo. Krompir kuhamo na zmernem ognju, v pokritem loncu 15 do 20 minut. Čas kuhanja je tudi odvisen od velikosti kosov krompirja, kot tudi od vrste.

Vampi po rimsko s krompirjem

Kuhane vampe splaknemo pod tekočo vodo in jih narežemo na rezance, lahko kupimo tudi že narezane. V kozici prepražimo na drobno narezano čebulo.

Tudi slanino narežemo na drobne kocke, korenje pa nastrgamo na ročnem kuhinjskem strgalniku in ju dodamo skupaj z na drobno narezanim porom prepraženi čebuli.

Dobro premešamo, dolijemo 200 ml vode, posolimo in kuhamo 15 do 20 minut.

Vampi po rimsko s krompirjem

Kuhani zelenjavi dodamo še kuhane, na rezance narezane vampe in paradižnikovo mezgo.

Premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo še 15 do 20 minut.

Vampi po rimsko s krompirjem

Vampi po rimsko so bolj okusni, če postojijo 2 do 3 ure, da se okusi zelenjave in vampov povežejo, pri postrežbi pa dodamo še kuhan in na kose narezan krompir in potresemo z na drobno narezano meto.

Vampi po rimsko s krompirjem

Vampi so vedno okusni, če jih z veseljem in ljubeznijo pripravimo. Lučka Glaser

Če nismo ljubitelji krompirja, pa lahko ponudimo tudi različne vrste doma pečenega kruha:

  1. Bel kruh z drožmi.
  2. Rahle bučne kajzerice.
  3. Pirin kruh s kislim testom.
  4. Koruzni kruh.
  5. Ržen kruh z drožmi.
  6. Ovsen kruh s kvasno emulzijo.
  7. Mlečen bel kruh iz kruhomata.
  8. Hitro pripravljen polnozrnat kruh iz aparata za peko kruha.
  9. Enostaven polnozrnat kruh z ovsenimi kosmiči.
  10. Enkrat vzhajan ajdov kruh z orehi.
Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor