Polnjene paprike in čufti v enem loncu
Polnjene paprike in čufti v enem loncu so super kombinacija, ker paprika v omako izloči čudoviti okus po papriki, istočasno pa imamo kuhani dve različne jedi. Ker nikoli nisem kupila primerne količino mesa za polnjenje paprik, sem se odločila, da bom kupovala več mesa in istočasno kuhala polnjene paprike in čufte, tudi zaradi okusne omake.
Tako kuhane polnjene paprike in čufte lahko na hitro ohladimo in shranimo v hladilnik do 5 °C in tako shranjene uporabljamo še do 4 dni, mi samo od skupne količine odvzamemo kolikor potrebujemo za obrok in pogrejemo kolikor potrebujemo. Pogrete omake, paprik in čuftov ne vračamo nazaj v lonec, kjer imamo shranjeno papriko in čufte. Po tem receptu tudi varčujemo z energijo in z našim časom, ker skuhamo za štiri dni.
Polnjene paprike in čufti v enem loncu
- ni posebnih pripomočkov
Polnjene paprike in čufti v enem loncu
Za 8 do 10 obrokov
- 7 velikih paprik, lahko tudi več majhnih
- 2 kg mletega mešanega mesa 50% govejega in 50% svinjskega
- 140 g riža
- 100 g čebule (sveže ali pražene)
- 6 strokov česna
- 1 šopek svežega ali žlica suhega peteršilja
- 25 do 30 g morske soli
- poper po želji
- 1 l paradižnikove mezge
- 2,5 l vode
- 100 g pšenične moke tip 500
- 2 jajci
Polnjene paprike in čufti v enem loncu
Odtehtajmo sestavine za nadev; čebulo in česen olupimo, ter na drobno sesekljamo. Mleto meso damo v večjo skledo, da bomo lahko vse sestavine za nadev dobro premešali, dodamo sesekljano čebulo in česen, na drobno narezan peteršilj, riž, sol in poper po želji, ter vse sestavine dobro premešamo.
Paprike operemo in damo v cedilo, da odteče odvečna voda, nato jih pri peclju zarežemo in odstranimo pecelj s pečkami, pecelj shranimo, nato paprike nadevamo z mesnim nadevom in zapremo z pecljem.
Tako nadevane paprike pokončno postavljamo v lonec, ko so vse nadevane paprike v loncu, jih zalijemo s paradižnikovo mezgo in 2 l vode, ter pristavimo na štedilnik, lonec pokrijemo, da paprike zavrejo in tako naj vrejo 30 minut.
Mesni masi, ki je ostala, dodamo jajci in dobro premešamo, nato iz njih naredimo srednje velike čufte.
V posodi pripravimo podmet za zgostitev omake; odmerimo moko in zalijemo s 500 ml vode, dobro premešamo, da se zdrobijo grudice moke in postane podmet gladek.
Ko paprike vrejo približno 30 minut, jim dodamo še čufte in pustimo vreti vse skupaj še 15 minut, nato dodamo omaki še podmet.
Previdno premešamo, da se podmet umeša v omako in kuhamo še 30 minut, proti koncu preizkusimo ali je omaka dovolj slana, če ni, jo dosolimo.
Iz tako pripravljenega lonca lahko ponudimo paprike in čufte, za zraven pa paše tudi krompir na različne načine.
Dve različne jedi iz enega lonca, je super za vse, ki radi izbirajo med čufti in paprikami. Lučka Glaser
Priloge, ki jih lahko ponudite zraven paprike in čuftov:
- Slan krompir v kosih za začetnike.
- Krompirjev pire z muškatnim oreščkom.
- Pire krompir s kislo smetano.
- Pire krompir z rumeno kolerabo.
- Pire krompir s korenčkom.
- Pire krompir z rdečo peso.
- Pire krompir z blitvo.
- Beli žganci s krompirjem.
- Okusen matevž zabeljen z ocvirki.
- Pražen krompir.