Pečena svinjska vratovina z zelenjavo
Print Friendly, PDF & Email

Okusna pečenka iz vratovine, katero skupaj z zelenjavo pečemo v pokritem pekaču. Tako se med peko ustvarja para, sokovi mesa in zelenjave pa med seboj premešajo in tako je jed še okusnejša, pečenka pa mehka in se ne izsuši. Poleg tega nam peka v pokritem pekaču olajša delo pri pripravi, ker mesa ni potrebno polivati, obračati.., ko pokrito posodo postavimo v pečico, nastavimo alarm za čez 2 uri, do takrat pa se lahko posvetimo nam bolj ljubim drugim opravkom.

Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Pečena svinjska vratovina – pripomočki

  • litoželezen lonec, velikosti 35 x 40 cm s pokrovko ali jenska posoda s pokrovko ali druga posoda, primerna za peko v pečici

Pečena svinjska vratovina – sestavine

Sestavine za 8 – 10 oseb:

  • 2 kg svinjske vratovine
  • 650 g bučke ali buče (cukete, muškatna, …) (tehtano očiščeno)
  • 200 g korenja (tehtano očiščeno)
  • 150 g čebule (tehtano očiščeno)
  • morska sol, jaz sem uporabila za meso 30 g soli in 12 g za zelenjavo

Za marinado:

  • 100 ml paradižnikove mezge
  • 70 g gorčice
  • 2 g čebule v prahu
  • 2 g česna v prahu
  • 5 g rdeče paprike v prahu
  • 2 g ingverja v prahu
  • 2 g rožmarina v prahu
  • 1 g črnega mletega popra
  • 20 g morske soli
  • 20 g medu
  • 100 ml balzamičnega kisa, ali kisa po želji
  • 10 ml temne sojine omake

Pečena svinjska vratovina – postopek

Meso položimo na dovolj velik krožnik, da ga lahko posolimo iz vseh stani in pustimo na sobni temperaturi za približno eno uro, da se meso ogreje in presoli. Med tem časom naredimo marinado – v skledico ali mešalnik po vrstnem redu napisanem pri sestavinah za marinado dajemo vse sestavine in jih dobro zamešamo ročno ali pa strojno in marinado je pripravljeno za uporabo.

Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Bučko ali bučo, če je olupek trd, olupimo in odstranimo trde pečke, če so pečke in olupek mehak, to ni potrebno in narežemo na 1,5 – 2 cm velike kocke. Korenček operemo, grde dele postrgamo stran in narežemo na rezine v debelini 2-3 mm, čebulo lahko uporabimo rdečo ali belo, najprej jo olupimo, prerežemo na pol in narežemo na 2 – 3 mm tanke rezine. Vso zelenjavo damo v posodo oziroma pekač in premešamo.

Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Na vrhu zelenjave položimo svinjsko vratovino in jo premažemo z marinado.Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Pokrit pekač oziroma posodo položimo v hladno pečico na spodnje vodilo in nastavimo temperaturo na 180 °C in pečemo 2 uri in 30 minut, nato posodo odkrijemo in odkrito pečemo še 30 minut.

Posodo vzamemo iz pečice in meso dvignemo iz omake, ki je nastala v posodi z zelenjavo, meso postavimo na cedilo, da se tekočina odcedi v posodo na zelenjavo, tako pustimo okoli 30 minut, da se sokovi in okusi mesa povežejo in meso rahlo ohladi.

Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Meso položimo na kuhinjsko desko in pečenko narežemo na poljubno debele rezine. Narezano svinjsko vratovino naložimo na večji krožnik, zraven pa še dodamo pečeno sočno zelenjavo, ki se je spekla istočasno z mesom. Poleg ponudimo še omako, ki je nastala med pečenjem.

Svinjski vrat z zelenjavo pečen v litoželeznem loncu

Kosilo pripravljeno v pečici nam izboljša prehrano, ter olajša in poenostavi delo v kuhinji. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudimo zraven svinjske vratovine z zelenjavo

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor