Marinada – nepogrešljiv dodatek za popoln okus mesa
Marinada je hitro narejena, a pri začinjanju mesa skorajda nepogrešljiva, saj meso začini, da dobimo (po)polnejši okus, meso pa tudi zmehča. Čas mariniranja mesa je vse od pol ure pa do 15 ur, odvisno kaj pripravljamo.
Marinado lahko uporabimo pri peki mesa na žaru, peki v pečici, … In jo porabimo za različno meso: goveje, svinjsko, telečje, kunčje, divjačino, perutnino, ribe …
Marinada – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Marinada – sestavine
Za 350 ml marinade:
- 100 ml domače paradižnikove mezge
- 70 g gorčice
- 2 g čebule v prahu
- 2 g česna v prahu
- 5 g rdeče paprike v prahu
- 2 g ingverja v prahu
- 2 g rožmarina v prahu
- 1 g črnega mletega popra
- 20 g morske soli
- 20 g medu
- 100 ml balzamičnega kisa, ali kis po želji
- 10 ml sojine temne omake
Marinada – postopek
Za marinado najprej pripravimo vse sestavine, da bodo pri roki in bo delo hitreje steklo, nato pa pričnemo s pripravo marinade.
V skledico ali mešalnik po vrstnem redu, ki je napisan zgoraj, odtehtamo vse sestavine.
Vse sestavine ročno ali pa strojno zmešamo, da nastane, marinada brez grudic.
Tako pripravljeno marinado uporabimo za mehčanje in začinjanje mesa.
Meso položimo v primerno veliko posodo in omako utremo v meso iz vseh strani, pokrijemo in pustimo 0,5 – 15 ur v hladilniku, da se okusi marinade prepojijo. Pred peko pa moramo posodo z mesom postaviti na sobno temperaturo, da se meso ogreje, preden ga bomo spekli in se bo meso lepo speklo tudi v sredini. Če imamo čas, mariniramo daljši čas, če pa smo v časovni stiski pa vsaj pol ure, da se delno meso začini.
Tako mesu dodamo nekaj več, pa naj bo pečeno na žaru, v pečici ali v ponvi. Lučka Glaser
Predstavljam vam nekaj jedi, ki so pečene na žaru:
- Bučke pečene na žaru.
- Na žaru pečena koruza.
- Marinirana svinjska rebra na žaru.
- Postrvi na žaru.
- Piščančji file na žaru.
- Meso z žara z jajci.