Marinada – nepogrešljiv dodatek za popoln okus mesa
Print Friendly, PDF & Email

Marinada je hitro narejena, a pri začinjanju mesa skorajda nepogrešljiva, saj meso začini, da dobimo (po)polnejši okus, meso pa tudi zmehča. Čas mariniranja mesa je vse od pol ure pa do 15 ur, odvisno kaj pripravljamo.

Marinado lahko uporabimo pri peki mesa na žaru, peki v pečici, … In jo porabimo za različno meso: goveje, svinjsko, telečje, kunčje, divjačino, perutnino, ribe …

Marinada, kot dodatek za popoln okus mesa

Marinada – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Marinada – sestavine

Za 350 ml marinade:

  • 100 ml domače paradižnikove mezge
  • 70 g gorčice
  • 2 g čebule v prahu
  • 2 g česna v prahu
  • 5 g rdeče paprike v prahu
  • 2 g ingverja v prahu
  • 2 g rožmarina v prahu
  • 1 g črnega mletega popra
  • 20 g morske soli
  • 20 g medu
  • 100 ml balzamičnega kisa, ali kis po želji
  • 10 ml sojine temne omake

Marinada – postopek

Za marinado najprej pripravimo vse sestavine, da bodo pri roki in bo delo hitreje steklo, nato pa pričnemo s pripravo marinade.

V skledico ali mešalnik po vrstnem redu, ki je napisan zgoraj, odtehtamo vse sestavine.

Vse sestavine ročno ali pa strojno zmešamo, da nastane, marinada brez grudic.

Marinada, kot dodatek za popoln okus mesa

Tako pripravljeno marinado uporabimo za mehčanje in začinjanje mesa.

Meso položimo v primerno veliko posodo in omako utremo v meso iz vseh strani, pokrijemo in pustimo  0,5 – 15 ur v hladilniku, da se okusi marinade prepojijo. Pred peko pa moramo posodo z mesom postaviti na sobno temperaturo, da se meso ogreje, preden ga bomo spekli in se bo meso lepo speklo tudi v sredini. Če imamo čas, mariniramo daljši čas, če pa smo v časovni stiski pa vsaj pol ure, da se delno meso začini.

Marinada, kot dodatek za popoln okus mesa

Tako mesu dodamo nekaj več, pa naj bo pečeno na žaru, v pečici ali v ponvi. Lučka Glaser

Predstavljam vam nekaj jedi, ki so pečene na žaru:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor