Mlada čebula s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Okusna priloga, ki jo lahko ponudimo ob kuhanem ali pečenemu mesu, čudovita pa je tudi ob mesu iz žara, ponudimo jo lahko tudi ob različno pečenih in ocvrtih bučkah, melancanih, gobah, pa tudi zraven pečenega jajčka.

Mlada čebula je ena prvih svežih zelenjav, ki zraste spomladi na vrtu in jo uporabimo v naši kuhinji, dobrodošla je zaradi okusa in zdravilnih učinkov. Vsebuje vitamine A, C, K, E in B kompleks. Od mineralov so v čebulici zastopani kalij, kalcij, natrij, železo, fosfor, magnezij, baker, krom in v prehrani redkeje prisotni selen, mangan, fluor in kobalt.

Mlada čebula s krompirjem

Mlada čebula s krompirjem – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Mlada čebula s krompirjem – sestavine

Za štiri osebe:

  • 120 g mlade čebule (beli in zeleni del)
  • 600 g mladega krompirja
  • 6 strokov česna
  • 400 ml vode
  • 1 žlička timijana (suhega ali svežega)
  • morska sol po okusu
  • 30 ml oljčnega olja

Mlada čebula s krompirjem – postopek

Pripravimo si vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, operemo in očistimo mlado čebulo, krompir in olupimo česen.

Mlada čebula s krompirjem

V loncu segrejemo oljčno olje in vanj stresemo na kocke narezan krompir, če je krompir še mlad, ga ni potrebno olupiti.

Mlada čebula s krompirjem

Krompir pražimo med občasnim mešanjem 10 d0 12 minut, da se delno zmehča, nato mu dodamo na drobno narezano čebulo in česen, dolijemo še 400 ml vode, posolimo, premešamo, lonec pokrijemo in kuhamo še 8 do 10 minut.

Mlada čebula s krompirjem

Najprej poizkusimo krompir, če je kuhan, nato potresemo s timijanom in premešamo.

Mlada čebula s krompirjem

Mlado čebulo s krompirjem postrežemo na krožniku, za dekoracijo lahko uporabimo in dodamo mlado čebulo ali peteršilj, da pa je obrok popoln, pa tudi vse vrste kuhanega ali pečenega mesa in drugih mesnih izdelkov.

Mlada čebula s krompirjem

Če smo doma sadili in sejali, moramo svoje pridelke že spomladi tudi uporabljati. Lučka Glaser

Zraven pa lahko ponudimo tudi kompote iz zimske zaloge:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor