Bučna juha z lečo
Print Friendly, PDF & Email

Kremna bučna juha z lečo je nežna juha iz hokaido buče, krompirja in leče ter nekaj začimbami, ki ji dodajo tisti oreškast okus, za piko na i pa poskrbi bučno olje. Da je juha res žametnega okusa, jo spasiramo in ji dodamo še žličko smetane.

Leče mogoče marsikdo ne bi jedel same, v tej kremni juhi pa se sploh ne okusi, bomo pa na ta način zaužili nekaj dodatnih beljakovin. Ker sta obe glavni sestavini oranžne barve, bo tudi juha čudovita že na pogled.

Bučna juha z lečo

Pripomočki za bučno juho z lečo

  • večji lonec s pokrovko
  • palični mešalnik ali blender

Sestavine za bučno juho z lečo

Za 3-4 osebe

  • 75 g čebule
  • 2 žlici olivnega olja ali še bolje košček masla
  • 40 g oranžne leče
  • 180 g krompirja
  • 300 g buče hokaido
  • 1 žlička domače začimbne mešanice
  • 1/3 žličke soli
  • 1/4 žličke cimeta
  • za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka
  • za noževo konico mlete kumine
  • 1 žlica kisle smetane (lahko nadomestimo s kakšno drugo, rastlinsko, da bo jed veganska)
  • 1 žlica bučnega olja

Postopek za bučno juho z lečo

Kakšno uro pred začetkom kuhe v skledico stresemo 40 g oranžne leče in dolijemo hladno vodo. Malo premešamo in vodo odlijemo. Nekajkrat ponovimo, da voda ostane čista in pustimo stati, da se leča namoči.

Bučna juha z lečo

Sesekljamo 75 g čebule in jo popražimo na koščku masla oz. 2 žlicah olivnega olja. Sama čebulo nekaj časa tudi dušim (torej na lonec dam pokrovko), da se lepše zmehča in je tudi lažje prebavljiva. Po potrebi dolijemo kakšno žlico vode, da se čebula ne prismodi.

Bučna juha z lečo

Medtem nalupimo in na koščke narežemo 180 g krompirja in 300 g buče hokaido. Dodamo ju k popraženi čebuli. Premešamo, pokrijemo lonec in nekaj minut dušimo. Da se zelenjava ne prilepi na dno, dodamo nekaj žlic vode.

Bučna juha z lečo

Nato odcedimo lečo in jo dodamo k buči in krompirju. Dodamo še 1 žličko domače začimbne mešanice, 1/3 žličke soli, 1/4 žličke cimeta, za noževo konico sveže naribanega muškatnega oreščka in za noževo konico mlete kumine. Premešamo.

Bučna juha z lečo

Zdaj dolijemo 5 dl oz. pol litra vode in povišamo temperaturo, da bo bučna juha z lečo zavrela.

Bučna juha z lečo

Bučna juha z lečo naj najprej zavre, nato pa temperaturo spet znižamo. Kuha naj se okoli 10 minut oz. toliko časa, da so koščki buče in krompirja mehki, kar preverimo z vilicami. Ko je juha kuhana, dodamo 1 žlico kisle smetane in 1 žlico bučnega olja jo spasiramo s paličnim mešalnikom.

Bučna juha z lečo

Juho takoj postrežemo. Dober tek!

Bučna juha z lečo

Če imate radi kremne juhe, si želodček pogrejte še s temi:

Iz buč priporočam še te juhe:

Z lečo pa tole juhico:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor