Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo
Print Friendly, PDF & Email

Če kupimo ali si sami pripravimo kakijeve krhlje, iz njih enostavno naredimo prigrizek ali sladico, ki je še eno stopnjo višje od samega posušenega kakija, ki je že sam po sebi okusen. Tej okusnosti pa dodamo še dva nasprotujoča si okusa – čokolado in sol – ki pa se hkrati lepo dopolnjujeta in poudarjata drug drugega.

Zaradi izrazite oranžne barve v kombinaciji s temno rjavo barvo čokolade in kristalčki soli je tole tudi lično in okusno sladko darilce, ki ga naredimo zelo hitro.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Pripomočki za kakijeve krhlje v čokoladi s soljo

  • papir za peko
  • 2 posodi (ena večja in ena manjša)
  • ožji in nižji kozarec

Sestavine za kakijeve krhlje v čokoladi s soljo

Za 1 pest kakijev s čokolado:

  • 75 g posušenih kakijevih krhljev
  • 100 g čokolade (75 g mlečne, 25 g temne)
  • ščep soli

Postopek za kakijeve krhlje v čokoladi s soljo

Najprej pripravimo dve posodi, v katerih bomo stopili čokolado: v večjo nalijemo za 2 prsta vode, manjšo pa postavimo nad večjo. 75 g mlečne in 25 g temne čokolade sesekljamo in jo stresemo v zgornjo posodo.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Vse skupaj pristavimo na štedilnik na srednje močen ogenj. Pomembno je, da voda le rahlo brbota, da para segreje zgornjo posodo in se čokolada stopi, nikakor pa ne sme biti voda prevroča. Vmes mešamo z žlico, da se čokoladi lepo povežeta.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Stopljeno čokolado prelijemo v nižji ozek kozarec, da bomo kaki lažje potapljali v čokolado. Če to lažje storimo v posodi, v kateri smo topili čokolado, pa ta korak izpustimo. Pripravimo si še posušen kaki, sol in papir za peko, na katerega bomo odlagali kakije s čokolado.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Začnemo s postopkom potapljanja kakija v čokolado. Primemo posamezni krhelj in ga približno do polovice pomočimo v čokolado. Odložimo ga na papir za peko in posujemo z nekaj kristalčki soli.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Če se nam v kozarcu začne čokolada prehitro strjevati, kozarec postavimo v skledico s toplo vodo in čokolado premešamo. Če imamo čokolado še vedno v posodi, v kateri smo jo prej stopili, jo samo ponovno postavimo nad vročo vodo.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo naj ostanejo na papirju za peko, dokler ni čokolada povsem strjena.

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Ko se čokolada strdi, jih previdno poberemo s podlage in jih zložimo v kozarec s pokrovom, še bolje pa je, če jih kar takoj ponudimo, saj so tako okusni. 🙂 Dober tek!

Kakijevi krhlji v čokoladi s soljo

Dodajam še nekaj predlogov za doma narejena sladka darila za različne priložnosti:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor